Dominantno, suvereno, šampionski

FIBA

Naslov vrlo dobro opisuje igre Srbije u Grupi D. Ostvarene su sve tri pobjede, a osim statistički, Srbija i na oko izgleda kao najspremnija reprezentacija. Sale još nije skroz zadovoljan igrom, vidi se da tu još ima prostora za napredak, no i takva Srbija je bila jednostavno prejaka za svoju grupu.

Prvi meč protiv Angole je bila čista demonstracija sile. Dobili su ubjedljivih 105-59, ubacili su 13 trojki uz nevjerovatnih 65% za tri poena. Prva prepreka je lagano apsolvirana, da bi zatim druga bila možda i lakša.

Moćni ‘orlovi’: Stotka Srbije u gaženju Angole!

Prava napadačka rapsodija reprezentacije Srbije. Ubacili su Filipinima čak 126 poena, a primili su samo 67. Srbija je dala najviše poena na jednom meču na SP, pobedila je sa najubedljivijom razlikom, imala je čak 37 asistencija, a trojke su šutirali 55 % (12 od 22). Padali su rekordi, koš razlika je izgledala nestvarno. Prva dva protivnika su očito zagrijavanje za ono što slijedi.

Dobrodošao nazad Doktore! Srbija deklasirala Filipine i postavila nekoliko rekorda!

Meč protiv Italije je dočekan s laganim nestrpljenjem. Angola i Filipini nisu realno mjerilo, no Talijani su već itekako pristojna ekipa. Treći puta u posljednjih mjesec dana, Srbija je izlazila iz meča sa Talijanima kao pobjednik. Utakmica je bila tvrda, Bellineli i Galinari nisu dali Srbiji da se odvoji. Sada je red bio na Bogdana da poruši neke rekorde. Ubacio je 31 poena, te postao prvi igrač još od 1994. koji je na utakmici SP-a ubacio 30+ poena uz 4+ skokova i 5+ asista. Bogdan je meč završio sa 31 poenom, 4 skoka, 5 asista i 6 pogođenih trojki. Srbija je na kraju dosta uvjerljivo dobila i Talijane.

SP 2019: Bogdanovićeva rapsodija za prvo mjesto

Naj, naj

Pomalo je nevjerovatno kako dobro šutira Bogdan Bogdanović. On je najbolji strijelac ekipe sa 24 poena u prosjeku. Nišanske sprave je već namjestio, pa je u prvom krugu šutira trojke nevjerovatnih 15/23, a iz igre šutira preko 65%. Strašne brojke za našeg beka. Najviše je pokazao u najtežoj utakmici, da se ne misli da je brojke nabijao samo na Angolcima i Filipincima. Talijanima je sasuo 31 poena uz 6 trojki i tako osigurao prvo mjesto.

Najbolji skakač je Jokić sa 6 u prosjeku, no nikako ne smijemo zanemariti njegove ostale brojke. Jokić se prve dvije utakmice “šalio” sa protivnicima, nije promašio niti jedan šut iz igre. Protiv Talijana je promašio dva puta, te je sada pao na nevjerovatnih 87,5% šuta iz igre. TS% mu je izvan svake pameti, 98%.

Nešto više od ostalih je iskočio ovaj dvojac, no svako u ekipi zna svoju ulogu i sjajno ispunjava zadatke. Sale gotovo jedini na Prvenstvu ima luksuz da može mijenjati svih 12 igrača i to maksimalno koristi. Najmanje je dosada igrao Raduljica, 11 u prosjeku, no baš on je bio jedan od ključnih ljudi protiv Italije. Unio je mirnoću u igru, izborio i pogodio nekoliko bacanja, te usmjerio Srbiju ka pobjedi.

Bekovi su odlični. Micić i Jović u obrani jednostavno “dave” bekove, a sjajan pregled igre im je omogućio i velik broj asista. Jović je odmah iza Jokića sa 5,3 po utakmici, dok je Micić na jednoj manje. Srbija izgleda spremno za velike stvari. Rotacija je velika, Sale računa na sve igrače i dosada su mu svi pozitivno odgovorili. Forma će samo rasti kroz natjecanje, a Srbija je zasada potvrdila status glavnog favorita.

BasketballReference

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*