(Ne)pravda za Litvu

Težak poraz su danas doživjeli Litvanci. Stizali su veliki minus protiv Francuske, umalo uspjeli, da bi na kraju ipak morali potpisati poraz. Borili su se cijelo vrijeme, bili uporni, no na kraju nisu nagrađeni.

Izbornik Adomaitis je bio pun hvale za svoje suigrače, no ne i za suce i čitavu FIBU. Puno se polemike podiglo, prvenstvno oko sistema natjecanja, a na samom natjecanju povuklo se dosta pitanja oko suđenja. Ono bi u teoriji trebali biti bez greške, jer imaju VAR sistem, odnosno IRS (instant replay system). Svaka odluka se može dodatno preispitati u usporenoj snimci, što bi marginu greške trebalo smanjiti na minimum.

No, suđenje je čest predmet kritika ovo prvenstvo. Adomaitis nije mogao ostatati imun na sve. -“Dvije utakmice zaredom. Prvu protiv Australije smo igrali ragbi, drugu ne smijemo igrati s kontaktom. Ovo je jeb**a smijurija. To nije košarka. Zašto imaju VAR sistem, kada ne žele ni pogledati snimku.”- iskren je bio izbornik Litve.

-“Najviše mi je žao ovih momaka koji su dva mjeseca naporno trenirali. Nisu vidjeli svoje obitelji, a dobili su ravno 0$ za sve ovo. Prema njima nemate poštovanja.”- završio je Adomaitis.

Litva je nakon utakmice uložila žalbu na suđenje. Debelo su pokradeni, suci su imali itekako utjecaja na igru i na rezultat. Sporni trenutak je bio nakon bacanja, kada je Gobert očito zahvatio obruč kada je pokušao izbaciti loptu. Čista dva poena za Litvu nisu suđena. FIBA je pregledala snimke, te ustvrdila kako su neregularnosti ipak postojale. Za sudačku trojku Prvenstvo je završeno, dok su odlučili kako je rezultat ipak valjan.

FIBA je priznala Litvi da su pokradeni, no izbacivanje sudačke trojke sa Prvenstva sigurno nije nikakava utjeha za Litavce koji su ovim porazom ispali sa Prvenstva. Dva zaredom su bila kobna, protiv Australije i Francuske, te su se na ovakav način morali oprostiti od Prvenstva.

1 Trackback / Pingback

  1. SP 2019: Rival do bola, nek se spremi Scola! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*