Guna Ra – spasitelj Korejske košarke

Pomalo neobični Korejac, Guna Ra najbolji je strijelac i skakač Prvenstva. Nadmašio je NBA bekove i centre, poput Bogdanovića, Fourniera, Boguta, Turnera, Goberta… Alfa i omega Korejske ekipe dobrano iskače od svojih suigrača. I po košarkaškom znanju, te bogami i po stasu.

Guna Ra je zapravo Amerikanac Ricardo Ratliffe, svojevremeno vrlo dobar koledž igrač koji je dobio Korejsko državljanstvo.  Svoj košarkaški put, koji ga je odveo do daleke Koreje, Ricardo je počeo u rodnoj Virginiji. Nakon vrlo dobrih nastupa u srednjoj školi odabire Missouri kao svoje sveučilište.

Bio je jako zahvalan igrač, a u dvije godine provedene na sveučilištu bio je jedan od njihovih najbolji igrača. Sjajan u low postu, te snalažljiv pod obručem, Ricardo je predvodio NCAA Ligu po postotku šuta. Tijekom sezone 2011/12 imao je čak 69,3% šuta iz igre, na 13,9 poena u prosjeku.

Na NBA draftu nije izabran, pa ga je profesionalni put odveo u Koreju. “Tenk” od 200 cm i preko 110kg dominirao je tamošnjom Ligom. Čovjek koji je u NBA razgrtao sve pred sobom, nije imao ravnog u Korejskoj Ligi. Odmah je proglašen za MVP-a, a bilježio je 24,3 poena. te 15,7 skokova. Neko vrijeme je “šetao” između Filipina i Koreje, a prošle godine je dobio i državljanstvo.

Kao Amerikanac, dobiti Korejsko državljanstvo nije mala stvar. U prvom mjesecu 2018. godine, Ricardo je postao Guna Ra, te je službeno mogao nastupiti za Korejsku reprezentaciju. Bio je od krucijalne važnosti u kvalifikacijama. Uvjerljivo najbolji igrač, bilježio je dominantnih 30,2 poena uz 12,2 skoka i za njega već standardnih 65% šuta iz igre.

Koreja je na ovo Prvenstvo došla na “izlet”. Igrali su bez opterećenja i sami su bili svjesni razlike u kvaliteti. To nije spriječilo Guna da dominira. “Krivac” za većinu Korejskih poena na ovom Prvenstvu pokazao je dominaciju i u nešto boljoj konkurenciji. Prvi dio Prvenstva je završio kao najbolji skakač i strijelac, ne samo Koreje. Bilježio je točno 23 poena u prosjeku uz gotovo 50% šuta, te 12,8 skokova.

Odlučio je i kako će donijeti Koreji prvu pobjedu na ovom Prvenstvu. Nakon 4 vezana poraza, u posljednjoj utakmici baraža “gubitnika”, Koreja je došla do pobjede protiv Obale Bjelokosti. Ra je odigrao strašan meč sa 26 poena i 16 skokova i tako doveo svoju reprezentaciju do povijesne pobjede.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*