Prele: Bogdanović – Jordan

FIBA

Preneseno sa: kosmagazin.com

Piše: Zoran Prelević Prele

Michael Jordan je visok 198cm i ima raspon ruku 210 cm. Prve tri NBA titule je osvajao sa svojih 92 kg. Naredna tri šampionata je osvajao sa 97kg.

Bogdan Bogdanović je visok 198 cm, ima raspon ruku 211cm i težinu od 92 kg.

 Tu sličnost Bogdana sa Jordanom ne prestaje. To smo videli na ovom prvenstvu sveta. Bogdan je igrao čudesno. Izvanredna promena pravca kroz noge i korak nazad ili u stranu pa skok šut. Bio je najbolji strelac prvenstva poput Dalipagića 1978. na Filipinima i Kićanovića 1982. u  Kolumbiji. Bogdan ima još prostora za usavršavanje, naročito na levoj ruci i asistencijama, ali novi kralj je rodjen. Elvis Prisley je bio kralj rock&rolla, a Bogdan je kralj basketbola. Neka se zna ko igra za Sacramento Kings.

Nekada davno na utakmici Radničkog sam zapazio jednog gledaoca koji je vikao : “Sirotinjo, sirotinjo!” Kome to vičeš, upitao sam ga. Odgovorio je:”Vidiš ove što igraju. To je jedna obična sirotinja. Siromašni su znanjem. Nemaju pojma.”

Završilo se svetsko sirotinjsko košarkaško prvenstvo. Bila je to prava slika savremene košarke , za razliku od one nekadašnje koje se malo ko seća. Za razliku od svojih kolega koji su okupirali evropske klubove, američki turisti nisu imali tetovaže niti su imali zlatne “kajle” oko vrata.Vodio ih je svetski poznati stručni stab: Greg Popović, Steve Ker i Jay Wright (univerzitet Villanova). Ne bih hteo da nabrajam koje su sve titule osvoili ovi treneri. Ali svi znamo od čega se pita ne pravi.

Greg Popović  ima izvanredan smisao za humor što govori da je veoma pametan čovek. Razume koliko je važno imati odlične košarkaše u timu i ne uzdiže sebe u visine.

“Every time I walk around the house, once a month, I tell my wife, ‘Say thank you, Tim.’ Before you start handing out applause and credit to anyone else in this organization for anything that’s been accomplished, remember it all starts with and goes through Timmy. As soon as he (retires), I’ll be 10 steps behind. Because I’m not stupid.”

Coach Gregg Popovich

Greg razume da za sve što je postigao u košarci može da zahvali Timoti Dunkanu. Na klinici u Beogradu 2003. godine Greg Popović je održao predavanje : “Napad San Antonio Spursa”. Na početku izlaganja je rekao: Naš napad ima samo dve reci :Timoti Dankan.

Da se vratimo zvezdama svetskog prvenstva koje se završilo pre dva dana. Najbolji su bili Lois Scola (39 godina 205mcm) i Mark Gasol (34 godine 216 cm). Nisam video da imaju tetovaže ili da nose zlatne kajle. Njih dvojica su zalutala iz nekog drugog vremena. Nikako se ne uklapaju u savremenu košarku, punu snage bez imalo mozga. Poseduju izvrsnu centarsku tehniku,a znaju da igraju licem prema košu, prodiru i šutiraju čak i trojke.Imaju izvrstan pregled igre i asistiraju saigračima. Videli smo nekoliko puta da je Scola, pošto je uhvatio loptu ispod svog koša, predriblao preko celog terena i poentirao. Ostali visoki igraci, sa izuzetkom genijalnog Jokića, su obična košarkaška sirotinja. Pored toga što je talentovan i pametan, Jokić bi trebalo da oslabi 10 kg da bi mogao da trči i skače. To je bar lako za razliku od talenta koji niko ne može da unapredi.

Svi ovi današnji visoki igrači prime loptu na liniji za tri poena i onda se okrenu prema svom košu i mlate loptom visoko iznad glave u nameri da beku uruče loptu i naprave blok – za “stručnjake” igraju pick&roll. Takvu sliku vidjamo i na svakoj utakmici Evrolige. To je sve posledica trenerskog rada još od juniorskih dana. Svakog malo višeg dečaka nateraju da skače, trči, pravi blokove i “rola” prema košu. Treneri mladjih kategorija umesto da stvaraju košarkaše bore se za osvajanje nacionalnih prvenstava U14, U16, U18 godina. Uloga trenera timova mladjih kategorija je zapravo  da stvaraju buduće košarkaše, a ne da budu treneri šampioskih timova iz kojih niko neće postati veliki igrač. Dvadeset godina na predavanjima govorim da pick&roll napad treba da bude zabranjen za mladje selekcije. Samo da igraju flex napad, ili 5 out. Dalja priča i obrazlaganje kako  treba da treniraju i igraju timovi mladjih kategorija prevazilazi interesovanje čitalaca Koš magazina.

Posebna priča na ovom prvenstvu su TV komentatori i komentari iz studija. Jednom prilikom je genijalni trener Slobodan Piva Ivković komentarisao utakmicu Jugoslavija-Južna Koreja. Pri rezultatu devedest i nešto prema pedeset i nešto za Jugoslaviju, trener Južne Koreje je zatražio tajmaut, uzeo tablu i crtao neku akciju. Piva je samo prokomentarisao: “Ovaj trener je mnogo uporan. On i dalje nešto crta”. U sličnoj situaciji u toku prenosa Srbija-Filipini komentator kaže:”Simpatični, uporni , Filipinci se i dalje bore.”

Nekada su komentatori govorili imena košarkaša i pratili rezultat. Danas je to ogromna količina brojki sa procentima ko zna čega. Čak je na utakmici Srbija-Španija TV komentator kazao da su Španci stali u zonu 1-2-2 , da bi posle izvesnog vremena rekao da igraju box and one. Što bi značilo da četvorica igraju zonu a jedan igra individualnu odbranu na Bogdanoviću (kada četvorica stoje u zoni 2-2 to je box, a kada stoje u 1-2-1 to je diamond i tada se kaže diamond and one.)

Sve je to tačno, ali da li je to prihvatljiv komentar za 99% prosečnih gledalaca? Posebna priča su konferencije za štampu gde novinari i treneri žele da ispadnu pametni. Opet bih pomenuo genijalnog Grega Popovića. Kao što je sve postalo show time, tako je i košarkaška utakmica deo cirkusa koji ljudi plaćaju da gledaju. Posle završetka jedne NBA utakmice nadobudna atraktivna novinarka pored terena prilazi Gregu Popoviću i postavlja neko “pametno” pitanje. Greg joj odgovara: “Ja na svakoj utakmici naučim nešto novo.” Šta ste danas naučili – nastavlja novinarka. “Naučio sam da je bolje da moj tim šutira i pogadja trojke, a da protivnički tim promašuje iste te šuteve za tri poena”. Novinarka je ostala bez teksta dok se Greg Popović okrenuo i otišao.

Ricky Rubio je MVP prvenstva. Sa svojom reprezentacijom je postao prvak sveta zato što je imao odlične saigrače za razliku od Facunda Campazza. Njih dvojica su bili i najbolji playmakeri na šampionatu. Facundo Campazzo (181 cm, 28 godina ) je održao predavanje, koje je trajalo petnaest dana, i pokazao kako treba da igra playmaker. Razume košarku. Izvanredna individualna tehnika. Asistencije deli iz driblinga levom i desnom rukom u pravom momentu, čak i iza ledja. Može da ubaci trojku i šut sa poluodstojanja kaoiI flotman, Verovatno je u mladosti igrao odlično fudbal, jer onaj ko zna da igra fudbal razume prostornost, pravovremenost i dodavanje. Miloš Teodosić je u mladosti u rodnom Valjevu igrao fudbal. Sada je bio  povredjen pa je to u mnogome uticalo na igru reprezentacije Srbije. Moj prijatelj Ćuza kaže: “Teo je greška naših trenera. Nisu uspeli da ga unište kao ostale pametne momke. Treneri biraju igrače prema sebi. Netalentovane i ne baš mnogo pametne, ali vredne.”

Na te Ćuzine reči setio sam se da su Tea “veliki” treneri  nazivali “valjevska prevara”.

Prilikom gostovanja na televiziji upitali su legendarnog trenera Dušana Ivkovića šta misli o Milošu Teodosiću. Trener Ivković je ispričao sledeću anegdotu:

“Jednom prilikom me je predsednik Olimpijakosa upitao šta mislim o Teodosiću. Odgovorio sam da je verovatno najtalentovaniji igrač savremene košarke. Na to je predsednik Olimpijakosa rekao – Ovi moji treneri hoće da ga daju na godinu dana u neki italijanski klub. Kažu da Teodosić ima slabe lateralne kretnje ( to je kada se igrač kreće u košarkaskom stavu levo i desno). Ako ja smem da kažem, nastavio je predsednik, mislim da Teodosić ima velika muda i zato ne može da se brzo  lateralno kreće u stavu.”

Što se borbenosti tiče, navešću dogadjaj iz svlačionice Radničkog neke davne godine. Izgubili smo utakmicu i naš trener Piva Ivković nam drži slovo. Jedan od igrača u nameri da se opravda kaže :”Pivo , ja sam se borio”. A Piva mu odgovara : “Ako imaš nameru da se boriš idi u Vijetnam pa se bori. Ovde treba da se misli.”

Tih godina je bio aktuelan rat u Vijetnamu.

P.S. Uvek me nervira potenciranje borbenosti. Kada igrač izadje na teren podrazumeva se da će se boriti. To je normalno. Šta je onda potrebno? Pamet , talenat, hrabrost, znanje, drugarstvo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*