Ne bodi se s rogatima!

“Rogati” iz Milwaukeea strašno su napredovali u odnosu na sezonu 2017/18. Suvereno su uzeli vrh Istoka, a Giannis se etablirao kao najdominantniji igrač Lige. Budenholzer je preuzeo konce, napravio pravi stroj od Bucksa. Imali su najbolji score Lige, uzeli su 60 pobjeda, čak 16 više nego prošle sezone. Strašan tempo krenuo je odmah na početku sezonu. U istu su ušli sa 7 pobjeda zaredom, a u prvih mjesec dana Lige ispustili su samo 4 utakmice. Giannis je razarao sve pod obručem, Middelton, Lopez i ostali su pogađali izvana i Bucksi su izgledali kao savršeno podmazan stroj. Prvo mjesto Istoka osigurali su davno prije kraja regularnog dijela, dok je Grčka Neman proglašen za MVP-a ispred fantastičnog Jamesa Hardena.

BasketballReference

U playoffu su dogurali dosta daleko, čak do Finala konferencije. Kasniji šampioni su bili prejaki, no Bucksi mogu biti zadovoljno viđenim.

Prvi strijelac je naravno bio Giannis. Ubacivao je 27,7 poena u prosjeku uz sjajnih 12,5 skokova. Dominirao je na oba kraja parketa i zasluženo uzeo nagradu na najkorisnijeg igrača Lige. Allstar Middelton ustalio se kao druga violina ekipe. Ubacivao je 18,3 poena uz 6 skokova u prosjeku. Bledsloe je najvećio obol dao u obrani, no uspio je popraviti i šuterske brojke. Za njega solidnih 32% za tri poena uz 15,9 u prosjeku. Iza navedenog trojca smjestio se sada već bivši igrač Bucksa Malcom Brogdon. Imao je sitnijih problema s povredama, te je odigrao 64 utakmice u kojima je ubacivao 15,36 poena uz 4,5 skokova u prosjeku.

Prvi krug

Milwaukee Bucks (1) – Detroit Pistons (8)  4-0

Milwaukee je u duele ušao kao tim sa najboljim učinkom u ligi, tim koji je od luzera postao jedna od najatraktivnijih ekipa u ligi. U duelima sa Pistonsima koji su play off ušli na mišiće demonstrirali su svu svoju raskoš, raznovrsnost, talenat i dominaciju. Giannis je bio nezaustavljiv (25.4 poena, 11. 2 skoka) u četiri duela koja su Bucksi ubedljivo dobili, a pomoć je imao od Middletona (18.4 poena) i Bledsoa (16.6 poena). Bez Blake Griffina, koji je zaigrao u seriji rovit, Detroit nije imao načina da zaustavi Buckse i ishod serije, kako smo i prognozirali, bio je poznat na početku – lagana metla za prolazak Bucksa u drugi krug.

Rezultati u seriji:

Drugi krug

Milwaukee Bucks (1) – Boston Celtics (4), 4-1

Bucksi su, izuzev prvog mela koji je Boston taktički i igrački odigrao savršeno, prosto dominirali serijom i na kraju su pregazili Celte. Seriju smo najavljivali kao neizvesnu jer je Boston, i pored oscilacija u regularnom delu, u play offu pokazao karakter. No, sem prvog meča kada su uspeli limitirati Giannisa, a šuterska jezgra Bucksa nije imala svoje veče, sve ostalo je bilo – pesma jelena. Giannis je bio nezaustavljiv, Bledsoe je igrao sjanu odbranu na Irvingu (čiji su šuterski učinci bili katastrofalni), Middleton, Mirotić igrali su koliko treba, George Hill je bio X faktor sa klupe, a u poslednjem meču vratio se i Brogdon.

Sa druge strane – potpuni krah Bostona. I trener Stevens je sam priznao da je dosta grešio u ovoj seriji, no s ovakvim predstavama udarnih igrača izgubili bi i protiv puno puno gorih ekipa od ovih Bucksa.

Prvi i glavni odgovorni je Kyrie Irving. “Rastao” se s Lebronom jer je hteo biti vođa i glavni igrač. U toj ulozi se nije baš snašao. Osim jako loših predstava na terenu, niti izvan terena nije pokazao baš ništa što bi možda regrupiralo Celte. Izgledao je bezvoljno, te nije uložio dovoljno truda da pokrene ovu ekipu. Na terenu je odigrao možda i najgoru seriju u svojoj karijeri. Šutirao je očajno, a u utakmici broj dva ubacio je najmanje poena u svojoj karijeri u doigravanju.

Nešto nije štimalo u Bostonu, sve je mirisalo da će se ovo desiti tijekom playoffa – totalni raspad  nekad “savršenog stroja”.

Rezultati u seriji:

Finale konferencije

Milwaukee Bucks (1) – Toronto Raptors (2), 2-4

Početak serije nije nam dao do znanja da bi se ovako moglo završiti na kraju. Bucksi su krenuli sjajno, Lopez je odigrao možda i utakmicu karijere te su dobili prvu utakmicu. U drugoj su bili još uvjerljiviji, te su nakon dvije domaće utakmice imali 2-0. Serija je prešla u Kanadu, a Bucksi su umalo došlo do 3-0. Raptorsima su bila potrebna čak dva produžetka da dobijutakmicu, a nakon 3 odigrane utakmice Bucksi su se činili kao bolja ekipa. No, najviše zahvaljujući Leonardu dobijaju i tu prvu, te drugu utakmicu na domaćem terenu te vraćaju stvari na početak.

Osim igre u napadu, valja istaknuti i nevjerovatnu obranu Leonarda nad Giannisom. To je odlučilo u kasnije će se pokazati ključnoj utakmici. Utakmica broj 5 odlazi na stranu Kanađana, te su sa 3 vezane pobjede preokrenuli seriju i došli nadomak prolaza. Uzeli su break, no Bucksi se nisu tako lako predavali. Ali, pred domaćom publikom, Raptorsi u drugom dijelu rade veliku seriju, naravno predvođeni Leonardom te dolaze do konačne pobjede i 4-2 u seriji.

Leonard je bio maestralan, ubacivao je 29,8 poena, hvatao 9,5 skokova te imao preko 2 ukradene lopte. Sjajno je čuvao Giannisa kojemu je efikasnost znatno opala otkako je bio u “Kandžama.” Lowry je također pokazao da i on može odigrati dobro u playoffu, a ovu seriju je bio na izuzetno visokoj razini. Ubacivao je gotovo 20 poena u prosjeku, te je imao po 5 asista i skokova.

Sušta dominacija

Giannis Antetokounmpo novi je MVP NBA lige, za sezonu 2018 – 2019. Time je ovaj 24-godišnjak postao 10-ti najmlađi MVP, a ispunio je ‘zadatak’ koji mu je Kobe Bryant zadao pre dve godine.

Iako su ga Raptorsi zaustavili u finalu Istoka, i time pokazali neke njegove slabosti, u regularnom delu je Giannis bio nezaustavljiv. Beležio je 27.7 poena (uz 17 pokušaja šuta iz igre), 5.9 asistencija (naspram 3.7 izgubljenih lopti) što ga ofanzivno čini efikasnijim od Hardena (36.1 poena na 24.5 pokušaja šuta) i 7.5 asistencija (na 5 izgubljenih lopti). Giannis je beležio dodatno 12.5 skokova i 2.8 blokada i ukradenih lopti po meču, čime je bio i jedan od kandidata za defanzivnog igrača godine.

Kroz sezonu je bio najdominantniji igrač Lige, imao je uvjerljivo najviše zakucavanja od svih igrača. Probijao se kroz obrane nevjerovatnom silom, a drastično je popravio i ostale segmente igre. U tranziciji je jednostavno nezaustavljiv, što su osjetile mnoge ekipe ove sezone.

“A sada naslov”

Ljeto nije baš prošlo u najboljem izdanju za Giannisa. Grčka je doživjela nekoliko udaraca na Svjetskom Prvenstvu i nisu uspjeli stići ni do četvrtfinala. Poznat po radnoj etici, Giannis je marljivo radio na svim aspektima njegove igre. Najviše na šutu. Sam je izjavio kako je trenutno na 60% svojih mogućnost.

-“Postoji jako puno stvari kod kojih bi mogao biti bolji. Prvenstveno moram gledati sebe, a ne druge. Moram napredovati, jer postoji puno stvari u mojoj igri na kojima moram raditi.”- izjaviio je Giannis za ESPN.

-“Svi mi govore: MVP si, najdominantniji si igrač Lige. Ali ja mislim da mogu biti još puno bolji. Osjećam da sam trenutno na nekih 60% moji mogućnosti.”- rekao je Giannis.

Prioriteti

Svi u Milwaukeeu znaju kakvu ekipu imaju na raspolaganju, te su odlučili gotovo svim ključnim igračima produžiti ugovore. Middelton je dobio svoj max, Lopez je potpisao novi jednogodišnji ugovor, a jedino si Brogdona nisu mogli priuštiti. Nije bilo mjesta za najbolju rezervu Bucksa koji je otišao u Pacerse. To je praktički jedini bitniji izostanak od prošlogodišnje ekipe. Potpisao je Matthews, doveli su Bendera, Korvera i Giannisovog brata Thanasisa. Ova četvorka je zadužena da nadomjeste Brogdonov izostanak. Unatoč svim ostalim potpisima, Bucksi bi se mogli mučiti bez Brogdona. On je praktički jedini koji je mogao kreirati iz druge postave, a nerjetko je igrao i s prvom petorkom te i tamo bio jedan od glavnih kreatora. Njegova mirnoća na lopti i dobra igra u pick n’rollu će sigurno faliti Bucksima u nadolazećoje sezoni.

Sprema se nešto posebno

Već je objavljeno kako Giannisa čeka supermax, a nakon ispadanja iz playoffa Giannis je dočekan s “MVP” uzvicim, a upravi je prioritet ostaviti ovu ekipu na okupu.

Krenuli su s njihovim drugim Allstarom Krisom Middeltonom. On je slobodan agent, bilo je nekoliko klubova zainteresirano, ali ništa previše, najviše zbog toga što su Bucksi najavili da će ga sigurno potpisati. Bledsloe je prošle sezone dobio svoj ugovor, sada je na redu Kris. Imao je stvarno odličnu sezonu iza sebe, etablirao se kao jedna od boljih dvojki u Ligi, te drugi igrač ekipe nakon Giannisa. Potpisao je max ugovor vrijedan 178 miliona $ za 5 godina suradnje.

Osim Krisa,  siguran je bio i potpis Brook Lopeza. On se izuzetno dobro snašao u Budovom sistemu, te je počeo ubacivati trojke kao na traci. Postao je nezgodan matchup, te vrlo vrijedan član ove ekipe. Iako je imao oko 12 poena u prosjeku, svi u Milwaukeeu znaju što im Brook donosi. Iz tabora Bucksa su izjavili kako je proritet potpis ove dvojice. Nažalost zbog capa morati će se odreći nekog od veterana, a “izvisio” je Mirotić. On je otišao put Barcelone za nevjerovatne novce, dok su Hill i Ilyasova ostali. Potpisan je i Budov miljenik, Kyle Korver, više zbog treniranja s Giannisom, nego zbog samog doprinosa na terenu. No, Bud će ga sigurno znati dobro iskoristiti.

Novu priliku je dobio i Dragan Bender. Bio je na rubu da pređe u CSKA, no u posljednji trenutak su se javili Bucksi i uletjeli s ponudom. Dobio je dvogodišnji ugovor, te novu NBA priliku. Bivši 5. pick drafta nije opravdao niti najmanja očekivanja u Sunsima, a dolazak u dosta “zdraviju” franšizu bi mu mogao jako goditi. Jako dobro zna što Bud očekuje od njega, a ko zna možda bi nas Bender mogao napokon ugodno iznenaditi.

milwaukee bucks
Milwaukee Bucks Roster 2019/20

 

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Central: MVP lige, odbrambeni bastioni, i otpisani Cavsi - Ostatak Sveta
  2. Central 2019 - 2020: MVP lige, odbrambeni bastioni, i otpisani Cavsi - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*