2020: Godina Jokera!

Gary Whitton / NBA on TNT / screenshot

Nuggetsi su, bez dileme, obeležili proteklu sezonu u NBA. Bili su jedna od najmlađih ali i najatraktivnijih ekipa u Ligi, sa ubojitim napadom i sve boljom odbranom, i igračima koji su poput Nikole Jokića i Jamala Murraya pokazali da su po kvalitetu u samom vrhu NBA lige.

Odličnu sezonu završili su kao drugoplasirani na Zapadu, sa 54 pobede, odmah iza sada već bivših prvaka Golden State Warriorsa. U play offu su dogurali do druge runde. Nakon velike borbe sa uvek neugodnim Popovichevim Spursima i prolaza od 4-3, propustili su dve meč lopte protiv Lillarda i McColluma tako da je Portland na kraju otišao u veliko finale Zapada.

U odnosu na protekle dve sezone, kada nisu ni igrali play off, ovo je zaista veliki pomak za mladi tim iz Kolorada:



Strpljenje se isplatilo

Malone je strpljivo slagao tim, iz godine u godinu, i na raspolaganju je imao vrlo kvalitetan sastav – bekovsku liniju je sa pouzdanih Murraya i Harrisa proširio i na Malika Beasleya i Monte Morrisa koji su bili pravo otkrovenje za sve, na poziciji krila rotirao je Willa Bartona i Torry Craiga (koji je u finišu sezone dobijao sve značajniju minutažu), dok je startnu centarsku liniju Millsap – Jokić povremeno, i to vrlo umešno ‘odmarao’ ovogodišnji reprezentativac SAD-a, Mason Plumlee.

Denver: Kako se stvarao tim za najviše domete!

Ne zaboravimo da su deo ovog tima bili i nekadašnji MVP kandidat, omaleni Isaiah Thomas (koji je potpuno ‘nestao’ u play offu), novi prvak sveta sa Španijom Juancho Hernangomes koji je protekle sezone bio u drugom planu, Tyler Lydon… No njihov doprinos timu bio je mali.

Jokić (20.1) i Murray (18.2 poena) bili su najbolji strelci tima za koji su nastupe u svim mečevima zabeležila dva igrača – Morris i Plumlee, obojica rezerve. Jokić je bio najbolji skakač (10.8), asistent (7.3) i kradljivac (1.4) ovoga tima. Jedina negativna statistika odnosi se na izgubljene lopte (3.1) i na broj isključenja u kojima prednjači u ligi.

Nadljudski dueli sa Blazersima

U play offu, koje su Nuggetsi dočekali nakon šest godina, na prvom koraku dočekali su ih neugodni Spursi. Iako to nije bio tim šampionskih ambicija, na kakav nas je San Antonio navikavao poslednje dve decenije, imati protiv sebe DeRozana i Aldridgea na terenu, Popovicha na klupi i iskustvo koje se ne može prikazati niti jednom statistikom, nije bilo zanemarivo.

Bila je to najizjednačenija serija prvog kruga na Zapadu. Iako je kvalitet bio na strani Denver, upravo je iskustvo držalo Spurse u igri do samog kraja i sedmog meča koji je na kraju priprao Denveru. Jokić je odigrao kao da mu je ovo deseti (a ne prvi play off) – beležio je  23.1 poena, 12.1 skok, 9.1 asistenciju, dok je gubio 1.7 lopti po meču (duplo manje nego u celom regularnom delu). Jokić je postao jedini igrač uz Magica i Lebrona koji su u playoffu u 7. utakmici ostvarili triple double učinak. Isprašio je Spurse u posljednjem meču sa 21 poen,  15 skokova i 10 asista.

Ako smo pomislili da je to sve od Nikole Jokića, prevarili smo se. Usledili su titanski dueli sa velikim sportskim rivalima iz Portlanda. Iako je Portland igrao bez Jusufa Nurkića, što je Denver činilo favoritima pod košem, Lillard i posebno McCollum odigrali su ovu seriju za pamćenje, i sa 4-3 odveli svoj tim do finala Konferencije.

Treći meč Blazersa i Nuggetsa, koji je završen nakon četiri produžetka (140 – 137), nešto je što će se prepričavati, a prvi je meč doigravanja nakon 66 godina koji se igrao ovako dugo.

Fantastično izdanje Nikole Jokića nešto je o čemu se još uvek priča, i o čemu će još pričati. Joker je odigrao neverovatnih 65 minuta, a završio je meč sa triple doublom – 33 poena, 18 skokova, 14 asistencija! Od njega je jedino bio efikasniji Murray sa 34 poena. Ovim izdanjem Jokić je potvrdio da je najbolji centar Lige. Imao je nevjerovatnu minutažu, odigrao je preko sat vremena playoff košarke!

Jokić je u seriji bio jako jako blizu triple double proseka – 27,1 poena uz sjajnih 13,9 skokova te 7,7 asistencija.

U međusezoni dobili na – širini!

Dobar je posao napravio Denver u međusezoni. Ekipa je ostala na okupu, željna i motivisani da u novoj sezoni napravi novi iskorak.

Već na početku free agencyja prave sjajan potez – trejdaju pick prve runde 2020, za košarkaša Oklahome Jeramy Granta. Time su dobili korisnog igrača rotacije koji je sposoban da širi igru, a opasan je sa bočnih pozicije, što stilu igre Nuggetsa upravo odgovara. Ovaj 203 cm visoki krilni igrač došao je nakon najbolje sezone gde je za OKC beležio 13,6 poena i 5,2 skoka.

Ovim trejdom su Nuggetsi uštedeli 39 miliona dolara jer će izbeći plaćanje poreza na luksuz.

Nuggetsi su potpisali i slovenačkog reprezentativca Vlatka Čančara, još jednog talentovanog igrača čiji je talenat ‘kovan’ u košarkaškoj radionici Dejana Milojevića u Megi. Ovaj bek koji je u protekle dve godine igrao za Burgos u španskoj ligi, davao je 10,2 poena uz 3,8 skoka i 1,2 asistencije.

Na centarskoj poziciji stigao je 2,18 visoki Bol Bol, sin jednog od najpoznatijih divova u NBA ikada – Manute Bola (koji je bio 2,31 cm visok).

Konačno se očekuje i povratak na teren sjajnog krilnog centra Michaela Portera Jr., koji je propustio celu prošlu sezonu zbog povrede.

Nikola: šanse za za MVP?

Nikola Jokić napredovao je, poput celog tima Nuggetsa, vrlo kontinuirano, iz sezone u sezonu. Vrhunac dobrih igara protekle godine krunisam je izborom u prvu petorku NBA lige čime je Joker i zvanično proglašen najboljim centrom sveta.

Napredak se očekuje i naredno sezone, pa možda i neko individualno priznanje.

Prema stručnom timu ESPN-a, Nikola Jokić je 6-ti kandidat za najkorisnijeg igrača lige. Doduše dodelili su mu svega 3 % šansi, a ispred njega su Giannis (Bucks), Curry (Warriors), LeBron (Lakers), Embiid (76ers) i Davis (Lakers). Iza su ostali Lillard (Blazers), Irving (Brooklyn), George (Clippers), Kawhi (Clippers), Harden (Rockets).

Njegova raznovrsnog definitivno će doći do izražaja smatraju stručnjaci, a statistika to ilustruje. Samo su Larry Bird i Oscar Robertson postigli isti broj poena, skokova i asistencija kao Jokić u svoje prve četiri sezone. No Robertson je u te četiri sezone igrao ukupno 13,615 minuta, Bird 12,099 a Jokić – 8,718.

Šanse Denvera u novoj sezoni?

Play off je realnost ovoga tima, a u narednoj sezoni Malone će od svojih momaka pokušati da izvuče maksimum i napravi korak – dalje!

ESPN ne daje Nuggetsima šansu da ovesezone dođu do svog prvog prstena. Sa druge strane, ESPN-ova predviđanja za Zapadnu konferenciju kažu da će tim Mikea Malona doigravanje dočekati sa prve pozicije, i to u egalu sa Clippersima:


Projekcija Zapadne konferencije (ESPN)

1. Denver Nuggets 54-28

2. LA Clippers 54-28

3. Houston Rockets 53-29

4. Utah Jazz 52-30

5. Los Angeles Lakers 51-31

6. Golden State Warriors 49-33


Daleko od ovih predviđanja nije ni stranica Bleacher Reports, koja smatra da će Nuggetsi biti najbolji tim regularnog dela iz Buckse na Istoku, i da će imati 53 pobede u prva 82 meča sezone. Ukoliko se kontinuitet dobrih igara i napretka celog tima nastavi (što je bio slučaj ranijih godina), a to se posebno odnosi na bekovski par Jamal Murray i Gary Harris, pa čak i novajliju Michaela Portera Jr., tim će biti jedan od najozbiljnih kandidata za prsten. Nije isključena opcija da se Nuggetsi na zimu opredele za trade i u zamenu za neke mlade igrače u svoje redove dovedu igrača All Star kalibra, Breadly Beala iz Wizzardsa kojeg merkaju ovo leto.

Prema stranici FiveThirtyEight, Nuggetsi su gotovo sigurni učesnici play offa, dok im se daje 4 % šanse da osvoje NBA ligu:

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*