Bogdan treba da zamoli Divca…

kosmagazin

Preneseno sa: kosmagazin.com

Piše: Darko Dželetović

Počele su pripremne utakmice najjače svjetske košarkaške lige i ne mogu da ne iznesem nekoliko ličnih zapažanja nakon prvih mečeva:
– Bez obzira na nevjerojatno dobru formu na FIBA Svjetskom kupu u Kini i očigledan napredak otkad je došao u Kingse, Bogdan Bogdanović nije počeo u prvoj petorci u utakmici na Indijskoj turneji Sakramenta. Kingsi su nakon produžetka poraženi u Mumbaiju od Pejsersa, a Bogdan je odigrao solidnih 28 minuta. Izgleda da Badi Hild nastavlja sa sjajnom formom koju je demonstrirao i prošle sezone, i on i Di’Eron Foks će i kod Luka Voltona biti starteri. Obzirom da je Barns najskuplji igrač tima i mora igrati, iskusni Ariza je doveden da ima osjetnu minutažu, a u small-ball postavkama Kori Džozef će s klupe igrati zajedno sa Foksom, bojim se da će se Bogdan vrlo teško izboriti za poziciju startera u Kingsima. Mogao bi imati čak i manju minutažu nego prošle sezone ako ne bude nekih ozbiljnijih povreda njegovih konkurenata na bekovskim pozicijama, ili mu veći dio minuta ne dodijele na za njega neprirodnoj poziciji niskog krila. Liga postaje sve niža ali na poziciji tri bi u svakoj novoj utakmici morao da izađe na kraj s igračima tipa Lenarda ili Džordža, Ingrama, Viginsa, Kuzme… Bez obzira na relativan napredak ekipe u zadnje dvije godine i projektovani nastavak tog napretka, Kingsi će opet vrlo teško do plejofa.  Bogdanu bi bilo dosta izglednije da bude starter čak i u timovima sa mnogo višim ambicijama od Kingsa, pa i najvećim favoritima za titulu, u poređenju sa ostankom u rotaciji u Sakramentu. Lejkersi su danas najavili bezpozicionu startnu petorku sa LBJ-om na pleju i Dejvisom na petici. Klipersima bi apgrejd Lendrija Šemeta legao kao kec na desetku. A Bogdan bi trebalo da zamoli Divca da ga trejduje u L.A. gdje bi i u jednom i u drugom timu skoro sigurno bio starter. Igrao bi uzavršnim fazama NBA plej-ofa i bio u punoj takmičarskoj formi za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre koji je naredno ljeto zakazan za 15. juni.
– Po treći put zaredom Klipersi su u trening kampu na Havajima. Džejms Harden je nastavio sa nevjerovatnim ofanzivnim partijama i još uvijek postiže poene kad hoće, i kako hoće. Hardenov “gather” i step-bek trojka s jedne noge su izgleda još uvijek legalni kod sudija mada je bilo indicija da će početi da mu sviraju korake. Postigao je 37 poena za 28 minuta a da se nije pošteno ni oznojio, čak ni protiv Petrika Beverlija. Brodi Vestbruk nije igrao u ovoj prvoj pripremnoj utakmici koju su Roketsi bez problema dobili u Sten Šerif Centru u Honoluluu protiv Klipersa. Za tim iz L.A. nisu igrali ni Kavaji Lenard ni Pol Džordž, koji će po najavama propustiti sve predsezonske utakmice. Bez obzira na nedostatak glavnih igrača Lu Vilijams se brzo “grijao” kad bi se ustao s klupe, pa za Kliperse ofanzivno nema zime kad se kompletiraju. A Roketsi bi mogli imati problema ako ega dvije najveće zvijezde ne budu spremni na kompromise. Zanimljivo je da Harden i Vestbruk imaju gotovo isti iznos koji je preostao da im bude isplaćen u ugovorima – malo preko 171 milion dolara, i jednom i drugom. Jedino pitanje je kako će Vestbruk koji je ipak nominalno za dlaku više plaćen, jer će do kraja svog ugovora dobiti oko 8 hiljada dolara više ($171,139,920) od Hardena ($171,131,520) prihvatiti da posmatra neprestane isolacije za najboljeg ofanzivca lige koje dopušta D’Antoni – i koje će nastaviti da budu uglavnom uspješne.

Da li će im biti dovoljna jedna lopta: Vestbruk i Harden

– Nekoliko bostonskih Turaka, po snimcima na internetu očigledno Erdoanovih pristalica, otvoreno su prijetili novom centru Seltiksa i strastvenom Gulenovcu Enesu Kanteru kad je pokušao ući na molitvu u jednu džamiju u Bostonu za vrijeme džuma-namaza. Kanter je pred džamijom bio u društvu 231 cm visokog Senegalca Tako Fola koji pokušava izboriti garantovani ugovor u Bostonu. Nakon mučnih uvreda upućenih Kanteru sve se završilo njegovim odlaskom s lica mjesta prije dalje eskalacije. Zanimljivo je da je Kanterov agent, naše gore list, Hadis ‘Henk’ Fetić, izdejstvovao potpis novog dvogodišnjeg ugovora za Kantera za 10 miliona dolara, što se ovog ljeta smatralo kao odličan posao Seltiksa. Pred sami početak sezone postavlja se pitanje da li je ovaj potpis bio pametan potez Bostona i pored neospornih kvaliteta Kantera, osim kad brani p’n’r, što mu je najveća rupa u igri. Da li će se ovakve situacije koje nemaju veze sa sportom ponavljati, i da li bi ga mogle u najmanju ruku psihološki destabilizovati? Nadam se ništa gore od toga. Boston bi nakon odlaska Horforda i Bejnsa koji su zamjenjeni Kanterom i Francuzom Porijeom ove sezone mogao biti puno slabiji na niskom postu.
– NBA je zabranila nošenje traka vezanih oko glave nošenih od nekolicine NBA igrača koji su ih vezali prošle sezone u takozvanom “nindža-stilu”. Nije baš objašnjeno kako bi to ugrozilo sigurnost igrača što je navedeno kao glavni razlog, ali “kung-fu trend-seteri” kao Džimi Batler, Džru Holidej i Di’eron Foks moraju smisliti nešto novo. Obični konvencionalni znojnici, tzv hedbends, koji košarkaši svih uzrasta decenijama nose oko glave još uvijek su dopušteni.
– Odlučeno je da svi NBA timovi svake sezone moraju mjeriti visinu i težinu svakog svog igrača u rosteru. Ova odredba je uvedena da se ne bi dešavale nelogičnosti da igrači koji porastu za nekoliko cm od ruki sezone, kao Grik Frik, ili, što je mnogo češće, dobiju na kilaži, vrlo često oficijelno nose oficijelne visine i težine zastarjele i po 10 godina. Novost je i da se igrači moraju mjeriti bosi pa neće više biti uobičajene razlike od 2 ili 3 cm koja se da primjetiti kad bivši NBA igrači dođu da igraju u Evropu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*