Zaslužuje li Siakam max?

screenshot

Najljepše ljeto u povijesti franšize je iza Toronto Raptorsa. Uzeli su prvi naslov u povijesti, te su mogli uživati u zasluženom odmoru. Za razliku od dosadašnjih NBA prvaka, Raptorsi u iduću sezonu ulaze bitno oslabljeni. Nije česta praksa da najbolji igrač mijenja ekipu nakon osvojenog prstena, ali Kawhi Leonard je po mnogočemu neobičan, pa i po ovoj stavci. Odlučio se vratiti kući, u Los Angeles te potpisati za Clipperse. Tako je MVP Finala i glavni i odgovorni u osvajanju prstena promijenio ekipu. Osim njega, u Torontu nije bilo većih promjena, a nakon odmora krenula je slagalica za nadolazeću sezonu.

Potpisana su dvojica igrača, Rondae Hollis Jefferson i Stan Johnson, krilni igrači kojima je forte obrana. U napadu dosada nisu pokazali zavidan talent, no obrambeno mogu biti jako korisni, pogotovo Jefferson koji je ponekada igrao i centra u small ball postavama Netsa. Ekipa je osim ove tri izmjene, te odlazak Danny Greena, ostala nepromjenjena. Gasol je i dalje prvi centra,koji je u riznicu stavio još i jedan naslov Svjetskog prvaka, te tako postao najveći pobjednik u košarci ove sezone. Lowry je ljeto iskoristio da zaliječi povrede koje je vukao kroz prošlu sezone. Najveći upitnik u ovoj ekipi je Pascal Siakam.

Afrikanac je odigrao sezonu iznad apsolutno svih očekivanja. Sa 7,3 poena, skočio je na vrtoglavih 16,9 postao ne samo starter, već nezamjeniv član Raptorsa. Napredovao je u svakom segmentu, a ono što najviše raduje je to da je u playoffu još više podigao svoj nivo igre. Nakon Leonarda bio je neprikosnovena druga opcija, nije zakazao, te je Ratnicima isporučio 19 poena u prosjeku u Finalu. Bio je konstantan mismatch, kao i za većinu ekipa u Ligi.

Pravo je pitanje, zaslužuje li Siakam max ugovor. Potencijal je oduvijek bio tu, igrači kao što je Siakam su izuzetno traženi. Dugačka i atletična krila koja mogu čuvati ama baš sve pozicije u Ligi, takvih nema puno. Kada na to nadodamo nabolji rolling Lige, podizanje igre u najbitniji trenutcima, mislim da je odgovor jasan. Ali, nakon odlaska Leonarda od Siakama se očekuje da preuzme konce ove ekipe. Kao “sidekick” Siakam je možda i najbolji u Ligi, no tek će se morati dokazati u glavnoj ulozi. Osim rollinga i tranzicije, njegova napadačka moć je limitirana. Meka ruka je tu, no Siakam je daleko od ubojitog šutera. Također trojke nisu na zavidnoj razini, ponekada jednostavno zna nestati s parketa, no iako radi na tim manama pitanje je – može li Siakam biti franšizni igrač?

Prema najavama iz Toronta, čini se da može. Pregovori oko max ugovora su već počeli, jer trenutno Siakam zarađuje nešto manje od 3 miliona $ po sezoni. S takvom plaćom ne postoji igrač koji dalje bolje rezultate u odnosu na uloženo. Max ugovor još uvijek nije dogovoren, pregovori još uvijek traju, no Ujri izgleda da zna kome će predati ekipu u ruke. Siakam bi treba postati novo lice franšize, a u kojem će smjeru ići Raptorsi uvelike ovisi od nadolazeće sezone. Prošlogodišnji uspjeh sigurno neće ponoviti, no playoff nikako ne bi trebao biti upitan. Pretpostavka je da će Ujri dati ekipi nekoliko mjeseci fore, te ukoliko rezultati ne budu zadovoljavajući, kreće rebuilding oko Siakama. Prvi na odlaznim vratima su veterani Lowry, Gasol i Ibaka, a zanimljive stvari bi se mogle dobiti za ovaj veteranski trojac.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*