Posrnula dinastija

GSW Balkans

U jednom trenutku imaš sve, u drugom ništa. Tako se mogu sažeti protekla dva ljeta u Golden Stateu. Otkako je stigao Durant nanizali su dva naslova prvaka, poprilično uvjerljivo, oba puta protiv Lebrona i Cavsa. Posljednji naslov je jasno pokazao da je Lebronova era u Clevelandu završena, što znači da su u nadolazećoj sezoni Warriorsi bili još veći favoriti. To nije bilo dovoljno i na roster su dodali Allstar centra Demarcusa Cousinsa na minimalac. Istina, na parket se trebao vratiti oko Allstar utakmice, no ionako je potrebniji ekipi za završnicu sezone i playoff.



Sve je izgledalo krasno i bajno na početku sezone. Prvi problemi počeli su već sredinom studenog. Nanizali su 4 poraza zaredom, njihove slabosti su polako počele izlaziti na vidjelo. Nisu imali centra, iako je Looney odrađivao lavovski posao. Rotacija je također bila dosta skraćena, najbitniji igrači s klupe, Igoudala  i Livingston propustili su dosta utakmica. Iggy je odigrao 68 utakmica uz samo 5,7 poena, dok je Livingston bio joši i gori sa 60 utakmica i ravno 4 poena u prosjeku. Godine su ih stigle, a Kerr ovaj puta nije uspio “izmisliti” nekog novog. Quin Cook je odradio dobar posao, a otkriće sezone je bio McKinnie.

Ko je ovaj momak? Kako je on došao u Warriorse?

Osim navedenih veterana Green je također odigrao 60 utakmica, dosta se mučio i sa formom i fizičkom spremom kroz sezonu. Pred kraj regularnog dijela morao je otići na rigoroznu dijetu kako bi bio spreman za playoff. Ove sezone Curyy je bio najbolji strijelac ekipe sa 27,3 poena, a osim toga bilježio je i 5,2 assista. Pratio ga je Durant sa ravno 26 u prosjeku, što je dobrano podigao u playoffu. Problemi Ratnika počeli su tek u playoffu. Regularni dio su uspješno apsolvirali kao prva ekipa Zapada. U playoffu su ih već na početku iznenadili Clippersi, a dogodio se i najgori mogući scenarij. I to dva puta. Zbog povrede izgubljeni su bili Cousins i Durant. Obojica su se pokušala vratiti, obojica neuspješno i tako je završila era Ratnika.

Playoff run


Prva runda:

Golden State Warriors (1) – Los Angeles Clippers (8), 4 – 2

Pravu muku su prolazili aktualni prvaci protiv Clippersa. Prvi meč su dobili relativno lagano i očekivala se metla. Nažalost, u tom meču se povredio Cousins, što se pokazalo kao veliki minus za prvake. Izgubili su bitnog čovjeka u rotaciji, a ovim Warriorsima je svaki igrač s klupe izuzetno bitan, jer roster nije širok kao proteklih godina. Odmah u drugom meču još veći šok. Clippersi na krilima Sweet Loua okreću najveći zaostatak u povijesti playoffa i šokiraju Warriorse usred Oracle Arene. Na kriliama te pobjede vraćaju se u Los Angeles, no Durant je riješio obje utakmice. U drugoj mu se priključio i sjajni Thompson koji je napokon odigrao pravu šutersku partiju. Nakon toga opet šok. Žilavi Clippersi dolaze do još jedne pobjede na gostujućem terenu te kompliciraju seriju. Posljednji meč riješio je opet Durant sa okruglih 50 poena, te tako ispratio Clipperse na “pecanje”.

Durant je prvi dvije utakmice odigrao u nešto sporijoj brzini, no nakon toga je ubacio u svjetlosnu. Nije se spuštao ispod 33 poena, a u posljednja dva meča ubacio je ukupno 95 koševa. Seriju je završio na prosjeku od 35 poena, te po 5,3 skoka i asista. Curry je povukao u prve dvije dok se Durant nije zagrijao, no nakon toga se on uspavao. U prve dvije je ubacio ukupno 67 poena, a seriju je završio na prosjeku od 24,7. Clipperse je predvodio sjajni Sweet Lou sa 21,7 u prosjeku,a valja istaknuti i odličnog Harrella sa 18,3 poena uz 73% šuta iz igre.

Rezultati u seriji:

Druga runda:

Golden State Warriors (1) – Houston Rockets (4), 4-2

Luzeri ostaju luzeri… Tako najbolje možemo opisati ovu seriju. Prošle godine Rocketsi su bili nadomak prolaza, ali onda ih je “spriječila” povreda Paula. Sada su svi bili zdravi, a da stvar bude još gora, Warriorsi su ostali bez Duranta. Njihovog uvjerljivo najboljeg igrača dosadašnjeg playoffa. KD je dominirao i na početku ove serije, dok su se Curry i Klay dosta tražili. Od početka do kraja ovo je bio fizički izuzetno zahtjevan matchup. Hardenu je oko nastradalo već u prvom meču, a povrede kroz čitavu seriju su vukli Curry i Klay.

Na početku je svaka ekipa dobila domaće utakmice, a tako je ostalo gotovo do kraja. Najteže je bilo u 5. meču, kada se povredio Durant. Curry je bio izvan utakmice, no Klay je bio priseban i uspio je odvesti Warriorse do izuzetno bitne pobjede. Utakmica prije toga mu je bila jedna od gorih u karijeri, a slično se može reći i za Currya koji ništa nije mogao ubaciti gotovo cijelu seriju. Sve do posljednjeg poluvremena. Curry je eksplodirao u posljednjoj utakmici, ubacio je 23 poena u zadnjoj četvrtini, a uz to i dvije trojke koje su na kraju i presudile pobjednika. Splash braća su još uvijek nezaustavljiva kada ih krene, a to su Rocketsi još jednom osjetili na svojoj koži. Trebalo bi još izdvojiti i Greena koji je čitavu seriju plesao na rubu Td učinka, a isto tako i Igoudala je pronašao “novu mladost”. Warriorsi su imali problema u prvom krugu, no sada opet izgledaju kao oni stari.

Što reći za Rocketse? Ovako više ne ide. Harden i Paul očito nisu dobitna kombinacija, iako su obojica odigrali posljednji meč jako dobro. Ostatak ekipe nije na razini, a većinu serije i nominalno treći igrač ekipe, Clint Capela je izgledao neupotrebljivo. Treba pohvaliti Gordona koji je bio konstantniji od Paula kroz ovu seriju. Na kraju Rakete će se morati dobro zamisliti na ljet, što i kako dalje. Pickova nemaju, cap prostora nemaju, odlaze im trojica bitnih igrača s klupe, a teško da će iduće sezone imati ovakvu šansu za prolaz…

Rezultati u seriji:

Finale konferencije:

Golden State Warriors (1) – Portland Trailblazers (3), 4-0

Warriorsi su uspjeli. Najkraćim mogućim putem u Finalu konferencije, stigli su do Velikog Finala. Pomeli su Blazerse koji nisu imali niti najmanje šanse za prolaz. Barem je tako izgledalo stanje na parketu.

Blazersi nisu pali bez ispaljenog metka, štoviše u 3 od 4 utakmice su imali i pristojnu prednost. Jedino u prvoj utakmici nisu imali prednost na poluvremenu, dok u svim ostalima jesu. Gubili su redovno sa preko 18 razlike, no Ratnici čak i u tim trenutcima nisu izgledali zabrinuto. Samo su “ubacili” u brzinu više u drugom dijelu i ta prednost se redovno topila.

Nisu imali rješenja za Currya, iako moramo priznati da je i klupa Warriorsa odradila sjajan posao u ovoj seriji. Kerr je koristio gotovo 10 igrača svaku utakmicu, Jerebko, Cook i McKinnie su imali važne uloge u ovoj seriji, te je to jedan od razloga ovako glatke pobjede. Naravno, Velika trojka je odradila svoj dio posla maestralno, no opet bez pomoći ne bi bilo ovako lagano.

U napadu je prednjačio Curry koji je bio dosta osporavan u ovom doigravanju. I to s pravom, jer prva dva kruga je odigrao prilično loše. Izuzev prve utakmice protiv Clippsa, te posljednje dvije protiv Rocketsa. Našao je šutersku formu, a Blazersi čitavu seriju nisu znali što raditi s njim. Prvo ga nisu udvajali nakon picka, pa su ga počeli udvajati, ali ništa nije pomoglo. Steph je odradio svoju kvotu poena u svakoj utakmici, ako nije sam uspio zabiti, proigrao bi Greena koji bi nakon toga proslijedio na otvorenog čovjeka. Jednostavno nisu imali rješenja za Stepha.

Rezultati u seriji:

FINALE

Toronto Raptors (2) – Golden State Warriors (1), 4-2

U samo jednoj sezoni, Kawhi Leonard je preokrenuo cijeli Toronto. S njim umjesto Derozana odmah su stigli do velikog Finala, a Leonard je postao treći najbolji strijelac Raptorsa u povijesti. U samo jednoj sezoni! Sa četiri pobjede zaredom srušili su sjajne Buckse koji nisu imali rješenja za ponajboljeg igrača Lige.

Cijela ekipa je odigrala sjajno, a sada pred njima stoji najveći izazov – Warriorsi. Vjerovatno teži od bilo kojeg s kojim su se susreli na Istoku. Klay i Step su ušli u formu, silni povređeni igrači su pred oporavkom, te su Warriorsi dosta veliki favoriti. Mogu li Raptorsi srušiti ove Warriorse?

Stigoše tako Raptorsi do velikog Finala. Protiv Allstar ekipe Warriorsa. U prvom meču Raptorsi su pokazali kako nisu došli ovdje da bi izgubili. Dobijaju Warriorse na domaćem terenu, no u drugoj Ratnici rade break. Kada su išli u Oakland, trener Nurse je rekao kako bi volio da uzmu jednu pobjedu u gostima. Leonard je na to mrtvo hladno rekao -“Što ne bi uzeli obje.”-. Tako i bi. Mora se napomenuti da su jednu bili bez Klaya i Looneya, no svakako nije lagana stvar dobiti sada već bivše prvake u gostima. Tako odoše Raptorsi na 3-1. Znamo da su jedina ekipa koja je to preokrenula Cavsi, a Warriorsi su dali sve od sebe da oni postanu druga ekipa. Vratio se Durant za idući meč, no svi znamo kako je to, nažalost, završilo. Ipak Ratnici dobijaju, smanjuju na 3-2 i izborili su 6. meč.

Posljednji meč je opet donio nesreću za Ratnike, Klay je potrgao ligamente koljena u trećoj četvrtini nakon što je ubacio 30 poena. Warriorsi nisu više imali snage za parirati Raptorsima, iako su do kraja bili u egalu. Curry je promašio težak šut i slavlje Kanađana je moglo početi!

Podsetimo se njihovog puta do šampionskog prstena:

Rezultati u seriji:


Posljednje poglavlje

Očekivala se prava dinastija, u jednom trenutku izgledalo je kako će dominirati godinama, ali jedan playoff i tri nesretna trenutka promijenila su sve. Prvi trenutak desio već u prvoj utakmici protiv Clippersa. Boogie Cousins istegao je mišić, te automatski je morao ići minimalno na dva tjedna odmora. Povratak je bio moguć eventualno u Finalu. Curry se u tom periodu dosta mučio, nije izgledao kao bek koji je sposoban dominirati. Durant je vukao sve konce, praktički držao Ratnike iznad vode, a onda se i on povredio. Rocketsi su imali savršenu priliku dovršiti posao… Curry se probudio, Klay nastavio rešetati i Ratnici su ponovno bili u Finalu.

Treći trenutak je bio prijeloman. Durant se polovično oporavio, vratio u petoj utakmici i nažalost doživio možda i najgori scenarij. Pokidao je ahilovu tetivu, što je značilo kako ne samo da propušta Finale već vjerovatno  i cijelu iduću sezonu. Vrlo brzo KD je objavio kako napušta Warriorse, te je kao slobodni agent otišao u Netse. Boogie je također promijenio dres, a Warriorsi su se okrenuli svojim snagama. Klay Thompson i Draymond Green dobili su svoje ugovore, te tako ostaju s ekipom.

Bilo je lijepo dok je trajalo. Napad Warriorsa s KD-em je stvarno bio milina za gledati. Osvojili su dva prstena zaredom, dominirali Ligom, a sada je red na novo poglavlje Splash Brothersa.

Zašto je KD otišao?

“Nije baš najpametnije da nas otpišete”

Početak sezone će biti krvav za Ratnike. Osim što su ostali bez Duranta i Klay Thompson je doživio ozbiljnu povredu u Finalu. Pokidao je ligamente a njegov povratak se očekuje najranije oko Allstara. Bez dvojice od trojice najboljih strijelaca Kerr će morati iskemijati nešto kako bi održao napad živim. Naravno tu je Curry, no i on je dosta podložan povredama tako da bi preveliko “jahanje” njegovih izolacija moglo imati kontraefekat. Problem bi mogli imati i u centarskoj liniji. Looney i Cauley Stein su izvan stroja, a nedavno im se priključio i naš Alen Smailagić. Igra pod košem bi im mogla biti bolna točka kroz sezone, osim ako Cauley Stein ne “poludi”.

Dodatni razlog zašto se može očekivati pad Ratnika je klupa. Već prošle sezone Igoudala i Livingston su opasno počeli pokazivati znakove starenja. Produkcija im je drastično opala, a Cook, Mckinnie i ostali nisu mogli preuzeti teret. U svakom šampionskom pohodu, obojica veterana su imala ključnu ulogu. Iggy je bio primarni obrambeni igrač na perimteru, a sjajnim pregledom igre bio je odličan glue guy uz Greena. Deathlineup je igrao kao podmazan najviše zbog Iggya. Livingston im je pak davao mirnoćnu na lopti i rutinsko realiziranje šuteva s poludistance protiv fizičkih slabijih bekova iz drugih postava. Kada tu ubrojimo da je uvijek netko iskočio od ostatka, Ratnici su se komotno mogli osloniti na klupu i mirno odmarati znajući da rezultat neće previše patiti. Ove sezone stvari će biti puno drugačije. Što zbog povreda, što zbog toga da Ratnici jednostavno više nemaju takvu kvalitetu na klupi.

Doveli su nekoliko korisnih igrača, no niti blizu onoga što su im donosili Iggy i Livingston. Preko ljeta kao rotacijski igrači stizali su redom: Cauley Stein, Omari Spellman, Alec Burks, Marquesse Chris i Glen Robinson III. Stein će na kraju možda biti i prvi centar, Spelmann je dugoročan projekt kojega su se Hawksi odrekli zbog konstantnih problema s kilama. Slične bitke vodi i Draymond Green, a obojica imaju sličan stil igre, tako da bi on mogao biti jedno od iznenađenja. Burks i Robinson su tu kako bi ubacili koju trojku s klupe, dok je Chrisu ovo možda i posljednja prilika da pokaže da zaslužuje mjesto u Ligi.

Golden State Warriors Roster 2019/20

Neki novi Ratnici

Najvažnija promjena je ona da više nema Duranta, a umjesto njega tu je D’Angelo Russell. Novopečeni Allstar je stigao u sign and trade dealu iz Netsa. Isprva se očekivalo kako će njegovo vrijeme u Warriorsima biti kratko, no ipak su ga odlučili zadržati.

Pojavile su se priče odmah nakon tradea u taboru Warriorsa razmišljalo se o tradeu Russella. Prvotno su mislili da mogu za njega izvući igrača na poziciji koja im je potrebnija, no na kraju su odustali i D’Angelo ostaje Ratnik. Kako je Klay out za gotovo čitavu sezonu, Russell će moći uskoćiti na njegovo mjesto.

Problem bi mogla biti kompatibilnost s Curryem, no vjerujemo da će Kerr to srediti. Od glavnih favorita, Warriorsi su došli do toga da se moraju grčevito boriti za playoff naredne sezone. Njihov uspjeh će najviše ovisiti u kakvom će se stanju Klay vratiti, te može li Russell ponoviti Allstar sezonu iz Netsa.

“Mislim da je to kao video igra. Imate tri momka koja šutiraju trojke na visokom nivou, a na kraju dana, jasno je da je tri veće od dva. Mislim da nam to daje priliku da pobeđujemo u velikom broju. Jako sam uzbuđen i mislim da ćemo pružiti dosta uzbuđenja navijačima,” rekao je novi igrač ratnika D’Angelo Russell o igranju sa najboljim šuterskim parom današnjice – Stephom Curryjem i Klayom Thompsonom.

Russell će morati preuzeti veći  teret nego što je mogao očekivati. Nikako ga ne treba gledati kroz prizmu Durantove zamjene, jer to gotovo nitko u Ligi nije u stanju mečirati. D’Angelo će ipak drastično morati popraviti svoju efikasnost. Pokazao je kako može sam vući napad, te kreirati iz picka, no jednostavno mora biti konstantniji iz večeri u večer. Obrana bi također mogla biti problem. Green je i prije bio sjajan u ulozi “libera”,  no leđa su mu čuvali prvo obrambeno sjajni Bogut, pa prljavi Pachulia, te na kraju Durant. Sada mu leđa čuva Cauley Stein, a na bekovskim pozicijama nema Klaya i Iggya, već su tu Russell i Burks (barem dok Klay ne uhvati formu).

 

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Pacific 2019 - 2020: Borba za Los Angeles, Ratnici nakon dugog vremena nisu favoriti - Ostatak Sveta
  2. Golden State Warriors 2019-2020: Povratak na tron - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*