U Warriorse stigao kao ‘bucko’, a tokom leta smršao 18 kilograma

screenshot

Kako su pisale kolege sa FB grupe GSW Balkan pomalo je iznenađujući potez Warriorsa bio kada je letos u njihove redove stigao Omar Spellman, u zamenu za Damiana Jonesa i picka druge runde 2026. Posebno jer je momak tokom Letnje lige izgledao kao neko ko nije spreman za NBA! No, na početku predsezone momak se pojavio sa 18 kilograma manje i tako najavio da je spreman za novu sezonu!

Izvor: Golden State Warriors Balkan

21-godišnji Omari Spellman, koji je minule sezone bio rookie, draftovan je kao 30. pick, visok je 203 cm, raspolaže rasponom ruku od 218 cm i prirodna pozicija mu je krilni centar.

Već sada je dobar trojkaš za svoju poziciju (34,4%), a može da se pohvali i skokom i solidnom odbranom ispod obruča. Pravi spacing, vešt je sa loptom. Pokazao se kao produktivan na malom broju minuta. Jednom rečju, talentovan je. Kada bi trebalo da ga uporedim sa nekim, to bi bio Marreese Speights.

Međutim, kod njega postoji jedan ogroman znak uzvika – višak kilograma. Omari se celog života bori sa prekomernom težinom. Primera radi, leta 2016. godine, kada je završavao srednju školu, imao je 133 kilograma uz 24 procenta telesne masnoće.

Ishrana mu je bila užasna, voleo je da ostaje budan do kasno i igra igrice, na treninge je dolazio posle dva sata sna, nije mogao da uradi nijedan sklek… Svakako, režim života mu se poboljšao otkad je postao profesionalac, ali i dalje nedovoljno, jer je višak kilograma još uvek prisutan.

Prema informacijama iz krugova Hawksa, na Letnjoj ligi je izgledao kao neko ko fizički uopšte nije spreman za NBA, iako je uz pomoć trenerskog osoblja Hawksa značajno smršao tokom regularnog dela (oko devet kilograma). Pretpostavlja se da je to i glavni razlog zbog kog su Hawksi digli ruke od Spellmana posle samo jedne sezone.

Da li mi je žao što nas je Jones napustio? Nije, jer za tri godine nije pokazao Bog zna kakav potencijal zbog kojeg bi trebalo da očajavamo što ga više nema. Imao je sasvim dovoljno vremena da se dokaže. Na Letnjoj ligi je u startu razočarao, pa sam zato jednim delom sebe i priželjkivao da ga se rešimo.

Da li sam zadovoljan što ga je zamenio Spellman? Ne znam. Kao što vidite, preuzeli smo veliki rizik. Može da se ispostavi i kao bingo, a može i kao propala investicija. Sve će zavisiti od toga kakav bude njegov stav. Pozitivna stvar je što je mlad i što još uvek nije sazreo. Drugim rečima, još uvek ima vremena da shvati da mu trenutno ophođenje prema svojoj karijeri ne ide u prilog.

U intervjuu za medije San Francisca izjavio je da se trenutno nalazi daleko od onoga gde bi hteo da bude. Obećao je da će ozbiljno pristupiti svojoj dugogodišnjoj bici sa kilogramima i da ne želi da bude nezdrav do kraja života, ali je i zamolio za razumevanje i podršku. Verujem da će je imati napretek, ali se nadam da neće biti uzaludna i da će sa reči preći na dela, te da će postati naš omiljeni Bucko.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*