Central 2019 – 2020: MVP lige, odbrambeni bastioni, i otpisani Cavsi

Diviziju central čine jedni od contendera za plasman u veliko finale, pa i za osvajanje prstena. Bucksi bi predvođeni Giannisom, Middletonom, Hillom, Bledsoom, i braćom Lopez, mogli pobrkati lonce mnogima. Tu su uvek neugodni Pacersi i Pistonsi, mladi Bullsi od kojih očekujemo da napreduju, te Cavsi koje mnogi otpisuju.

Milwaukee Bucks

IN – Robin Lopez, Kyle Korver, Wesley Matthews, Dragan Bender, Thanasis Antetokoumpo

OUT – Malcom Brogdon (Pacers), Tony Snell, Tim Frazier (Pistons), Pau Gasol (Blazers), Nikola Mirotić (Barcelona)

Draft – /

Jedna od najpotentnijih ekipa lige sačuvala je jezrgu ekipe iz prošle sezone – uz Giannisa, drugi najvažniji igrač tima Chris Middleton potpisao je na pet godina za 178 miliona dolara. Ostali su i centar Brook Lopez, koji je imao fantastičnu (pre svega šutersku) sezonu i iskusni play George Hill. Takva jezgra, koju su napustili Malcom Brogdon, Nikola Mirotić i iskusni (ali povređeni) Pau Gasol, još je dodatno osnažena veteranom Korverom, vrlo zahvalnim dvosmernim igračem Wesley Matthewsaom, Robinom Lopezom, a stigao je i hrvatski košarkaš, Dragan Bender, kao i novi Antetokoumpo – Thanasis.

Ekipa ima potencijal da ponovi uspeh od prošle sezone, igra finale Istoka na kojem će im konkurenciju praviti 76ersi, uvek neugodni Boston, sve bolji Netsi, dok će nepoznanicu predstavljati aktuelni šampioni iz Toronto koji su ostali bez prvog igrača Kawhi Leonarda. Ovo je tim koji ima širinu, igrače koji sa klupe mogu doneti promenu ritma i nadomestiti igrače prve petorke, imaju iskusnog trenera. Od aktuelnog MVP-a, Giannisa Antetokoumpoa, očekuje se da nastavi dominirati NBA terenima. Letos je radio na šutu, ali ga je loše epizoda na Svetskom prvenstvu, izbacila malo iz ritma.

Prognoza: Finale Istoka

 

Indiana Pacers

IN – Malcom Brogdon (Bucks), TJ Warren (Suns), Jeremy Lamb, TJ McConnel (76ers)

OUT – Darren Collison, Bojan Bogdanović (Jazz), Thadeus Young (Bulls), Wesley Matthews (Bucks), Cory Joseph (Kings), Tyreke Evans (suspenizja)

Draft – Goga Bitadze

Indiana, koja je u prošloj sezoni bila jedno od prijatnijih iznenađenja Lige, te jedna od najdisciplinovanijih timova u ligi, pretprela je značajne promene tokom leta. Svih šest igrača koji su bili u statusu slobodnih agenata napustilo ih je tokom leta, uključujući i hrvatskog snajpera Bojana Bogdanovića, kao i suspendovanog Tyreke Evansa i Collisona koji je otišao u penziju sa svega 31 godinom. No, stigli su igrači koji se mogu smatrati zalogom za budućnost. Pre svega Malcom Brogdon koji je imao sjajnu sezonu u Bucksima a sada će uz Oladipa predstavljati udarnu iglu Indiane. Naravno, ukoliko bude skoncentrisan i zdrav. Iz Sunsa je stigao TJ Warren koji je odlično rešenje za šut, i trebao bi uz Lamba da predstavlja opasnost sa poludistance i distance. Kao backup opcije na bekovskim i šuterskim pozicijama tu su Justin Holiday kao i TJ McConnell. Nova sezona biće i test za najboljeg igrača ABA lige, novim ‘Miškovim pulenom’ koji je zakoračio na NBA parkete, Gogom Bitadzeom, centar za kojeg verujemo da će se odlično uklopiti u rotaciju sa Sabonisom i Turnerom.

Verujemo da su Pacersi i dalje čvrsta i disciplinovana ekipa koja će se plasirati u play off, ali i pokušati napraviti iskorak i otići dalje od prve runde. Dosta toga će značiti i kada i u kakvom stanju će se Oladipo vratiti. U prošloj sezoni Indiana je igrala dobro bez njega, ali je imala sjajnog Bogdanovića koji je prošle sezone igrao u životnoj formi. Očekujemo dalje da McMillan forsira odbranu, i da sjajno koristi svoje adute na obe strane terena. Ekipa svakako neće izgledati atraktivno, ali će rezultatski to i dalje biti jedna od uspešnijih ekipa na Istoku.

Prognoza: 4-6 mesto na Istoku

 

Cleveland Cavaliers

IN – Timothe Luwawu-Cabarrot (76ers), Jarell Martin

OUT- JR Smith, Kobi Simmons (Hornets), Cameron Payne (Raptors), Marquesse Chriss (Warriors), David Nwaba (Nets)

Draft – Darius Garland (5.), Dylan Windler (26.), Kevin Porter Jr. (30.)

Cleveland je doživeo potpuni raspad sistema i krah u toku prošle sezone. Na kraju su jurili pickove na draftu, međutim ‘loto’ im nije doneo prvog već tek petog picka koji se ispostavio da je – Darius Garland – igrač sličnog profila kao njihov prošlogodišnji pick, Collin Sexton. Stručna javnost je već iskazala sumnju da su ova dva igrača matching kombinacija, jer su poprilično slični i limitirani. Cavsi su zadržali Kevina Lova, kao najzvučnijeg igrača, koji je samo senka onog igrača koji je stigao u the Land. Motivacija, fizička sprema, pa i psihička stabilnost, vrlo su diskutabilni kod njega. Stoga je svaka opcija za njegov trade i više nego dobrodošla za tim iz Clevelanda. Doveden je novi trener, John Bailein, bez NBA staža, ali čovek koji četiri decenije vojeva NCAA parketima gde je sa Michiganom postavio visoke standarde. Veruje se da bi on mogao biti dobro rešenje za Cavse, koji će unaprediti njihovu igru. Očekivanja od ovoga tima nisu velika, neki su igrači mladi i nisu još okusili NBA na način koji bi osigurao kontinuirano pobede (Sexton, Garland, Žižić, Osman), dok drugi važe za igrače čiji je mentalitet gubitnički (Clarkson, Larry Nance Jr.). Cavsi će gledati pre svega kako da se oslobode Lova, da dobiju mlade igrače i da na narednom draftu jure što bolje pozicionirane pickove.

Prognoza: Donji dom Istoka


bušaNBAsket – najava Central divizije


Detroit Pistons

IN – Tony Snell (Bucks), Derrick Rose (Wolves), Markeff Morris (Wizards), Joe Johnson

OUT- Jose Calderon, Glenn Robinson III (Warriors), Wayne Ellington (Knicks), Ish Smith (Wizards)

Draft – Sekou Doumbouya (15.)

Pistonsi su napravili značajan iskorak, pa su sa Caseyem prošle godine konačno dohvatili play off. Tokom leta su popunili neke od deficitarnih pozicija, stigli su Tony Snel i Derrick Rose. No i dalje će imati veliki problem sa pozicijom šutera gde jednostavno nakon odlaska Thobya Harrisa nisu uspeli naći adekvatno rešenje. Pistonsi imaju čvrst i disciplinovan tim, te vrlo snažan duo pod koševima koji čine Griffin i Drummond i koji kada su zdravi, i kada su raspoloženi, mogu da razbiju svakoga rivala pod košem. Na ruku Detroitu ne ide činjenica da su upravo Griffin, Rose pa i Reggie Jackson igrači skloni povredama. Ukoliko bude zdravlja, gledaćemo još jednu dobru sezonu Pistonsa i siguran plasman u play off.

Prognoza: Od 5 do 10 mesta Istoka.

 

Chicago Bulls

IN – Thaddeus Young (Pacers), Thomas Satoransky (Wizards), Luke Kornet

OUT- Robin Lopez (Bucks), Timothe Luwawu-Cabarrot (Cavaliers), Tyler Ullis (Kings), Walt Lemon Jr.

Draft – Coby White (7.), Daniel Gafford (38.)

Bullsi su očuvali mladu jezgru tima, i ukoliko ih sve bude služilo zdravlje (pre svega Zacka LaVinea) mogli bi napraviti značajni pomak u rezultatskom smislu, pa i dosegnuti play off. Mladićima su priključili veterane – Younga iz Pacersa na centarskoj te Satoranskog na bekovskoj poziciji – koji će svakako pomoći timu da se razvija. Videćemo kako će tim u novoj sezoni voditi Jim Boylen, obzirom da je stigao tek sredinom protekle nakon smene Hoeberga. Nije još sigurno ko će činiti petorku, Satoransky bi na playu mogao zameniti Dunna nije ispunio očekivanja. LaVine na beku, Porter na krilu te Markkanen na četvorci čine se kao logični izbori. Videćemo da li će Carter ili novopridošli Young ići na centra. Uglavnom, tim je tokom leta radio na tome da dobije na dubini, tako da ima značajnih aduta i na klupi. Upravo od LaVina i Markkanena očekujemo najviše u ovoj sezoni, ukoliko budu na visini zadatka i pokažu napredak oni bi mogli sa Bullsima konačno do plasmana u doigravanje.

Prognoza: Borba za play off

1 Trackback / Pingback

  1. Indiana Pacers 2019 - 2020: Hemija, odbrana i pehovi na kraju sezone - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*