Northwest 2019 – 2020: Thunderi u potpuno novom ruhu, Jazzeri idu na sve ili ništa

Totalno izjednačena divizija u kojoj samo Wolvesi “odskaču” od ostatka. Ne po dobrome. Blazersi su odradili samo nekoliko “kozmetičkih” promjena, odnosno pronašli su zamjenu za Nurkića u Whitesideu, doveli Hezonju, Bazemorea i Gasola kako bi ojačali klupu koja im je bila boljka kroz prošlu sezonu. Thunderi su kompletno promijenili izgled ekipe, te možda pomalo i nevjerovatno – nećemo više Westbrooka gledati u dresu Thundera. Također nema ni PG-a, no ukoliko Paul i Galinari uspiju ostati u jednom komadu Thunderi bi čak i ove sezone mogli biti u borbi za playoff. Nuggetsi su ojačali klupu Grantom, što je sjajan potez, a još jednom su birali rookiea od kojega bi mogli strašno profitirati. Jazzeri su odlučili ići na sve ili ništa, stigli su Conley i naš Bojan Bogdanović, te sada napokon imaju dovoljno široku ekipu da se bore za prsten.

Portland Trail Blazers

IN – Kent Bazemore (ATL), Moses Brown (R), Pau Gasol (MIL), Mario Hezonja (NYK), Jaylen Hoard (R), Anthony Tolliver (MIN), Hassan Whiteside (MIA).

OUT – Al-Farouq Aminu (ORL), Seth Curry (DAL), Moe Harkless (LAC), Enes Kanter (BOS), Jake Layman (MIN), Meyers Leonard (MIA), Evan Turner (ATL).

DRAFT- Nassir Little (25.pick)

Svake godine mislimo kako Blazersi neće ni izboriti playoff, a svake godine nas Lillard i McCollum demantiraju. Slično bi trebalo biti i naredne sezone. Njih dvojica su okosnica ekipe i sve ovisi o njima. Otišla je nekolicina igrača s klupe, problem bi možda mogao biti odlazak Aminua koji je krpio dosta pozicija. Također korisnim se pokazao i Harkless, a niti njega više nema. Nadu da stvar nisu uprskali daje naš Mario Hezonja. U pripremnom razdoblju je bio ponajbolji igrač Blazersa, a sada se nadamo da će tako nastaviti i kada krene regularna sezone. Napokon je vrijeme da Mario pokaže da mu je mjesto u NBA Ligi. Od njega će dosta ovisti ovi Blazersi, jer kako se čini on je možda njihovo najjače oružje s klupe. Prazninu odlaskom Turnera pokriti će Bazemore, a ispomoć Whitesideu bi trebao biti stariji Gasol. Iako u pozniji godinama, još uvijek može pružiti 10ak minuta solidne igre. Blazersi kao i svake godine nisu niti blizu favorita za prsten, no Lillard i CJ uvijek nekako uspiju iznenaditi i lansirati Blazerse u sam vrh Lige. Biti će izuzetno teško ovaj puta, jer sada nema Nurkića. Pogotovo ako Whiteside ne uspije pohvatati sve konce u igri Blazersa.

 

Prognoza: 6. mjesto Zapada

Oklahoma City Thunder

IN – Luguentz Dort (R), Vincent Edwards (HOU), Danilo Gallinari (LAC), Shai Gilgeous-Alexander (LAC), Devon Hall (R), Mike Muscala (LAL), Justin Patton, Chris Paul (HOU).

OUT – Jawun Evans, Raymond Felton, Paul George (LAC), Jerami Grant (DEN), Donte Grantham (LAC), Markieff Morris (DET), Patrick Patterson (LAC), Russell Westbrook (HOU).

DRAFT – Darius Bazley (23.pick),

Ekipa koja je nakon ljeta doživjela možda i najveće promjene. Razočaravajući nastup u playoff ih je potakao da krenu ispočetka. Presti je udovoljio PG – u i Westu, te ih je tradeao, a zauzvrat je dobio hrpu igrača i pickove. Kroz nekoliko trejdova koje su obavili u preko ljeta, otišli su nosioci tima – Russell Westbrook, Paul George, te vrlo bitan igrač Jerami Grant. No, došlo je nekoliko igrača sa iskustvom, potencijalom, a ekipa je uspela da zadrži nekoliko bitnih igrača poput Schroedera, Adamsa, Robersona (ukoliko se oporavi biće važna karika u igri Thundera). Roster ne izgleda loše. CP3 je još uvek kvalitetan bez obzira na godine i sklonost povredama, Schroeder je bio solidan u protekloj sezoni, a Gigleous-Alexander je u Clippersima pokazao da ima puno potencijala da postane dobar play. Ako dodamo tu Gallinarija koji je bio jedan od najboljih igrača play off Clippsa iz proše sezone, te čvrstog Adamsa, oporavljenog Robersona, dobijamo tim koji bi mogao imati solidnu sezonu. No, da li je to dovoljno za play off. Postoji li potrebna hemija i zadovoljstvo unutar tima. Ovo bi mogao biti veliki problem za ovu franšizu trenutno.

Prognoza: Ukoliko tradeaju Adamsa 11.mjesto Zapada, ukoliko ostane – slijed grčevita borba za playoff


bušaNBAsket – najava Northwest divizije


 Utah Jazz

IN- Bojan Bogdanovic (IND),  Mike Conley (MEM), Ed Davis (BKN), Jeff Green (WAS), William Howard (R), Stanton Kidd (R), Emmanuel Mudiay (NYK), Nigel Williams-Goss (R)

OUT- Grayson Allen (MEM), Tyler Cavanaugh, Jae Crowder (MEM), Derrick Favors (NOP), Kyle Korver (MIL), Naz Mitrou-Long (IND), Raul Neto (PHI), Ricky Rubio (PHX), Thabo Sefolosha (HOU), Ekpe Udoh.

DRAFT- Jarrell Brantley (50.pick), Justin Wright-Foreman (53.pick), Miye Oni (58.pick)

Jazzeri su, po mnogima, napravili odličan posao ovoga ljeta. Sa petorokom koju čine Conley, Mitchell, Bogdanović, Ingles i Gobert, te Mudiayem, Exumom, Greenom, Niangom i Davisom imaju funkcionalan spoj mladosti i iskustva koja je potrebna i ključna za nešto više. Conley je donio iskustvo, odličan je organizator igre i biće sjajan mentor Mitchellu da napreduje i razvija se oba smjera. Conley je bolji scorer od Rubia, agresivniji je i konkretniji, snažniji u duelima, i njemu mnogo više paše Snyderov stil igre gdje se inzistira na čvrstoći u odbrani. Babo Bogdanović je nakon najbolje NBA sezone stigao u sjajan tim, gdje će imati prostora da radi ono u čemu je najbolji – da šutira sa distance. On je igrač kojem ne treba mnogo lopta u ruci, dobar je catch & shoot igrač, odlično se kreće, a u protekloj sezoni – kako je pokazala stranica Ball is Life, najbolji je trojkaš iz lijevog kuta (56 % je pogađao), odnosno lijevog kuta pod 45 stupnjeva (gdje je šutirao 48 %).

Ovo je sezona u kojoj Jazzeri idu na sve ili ništa. Prošlih godina uvijek su bili vrlo dobra ekipa u regularnom dijelu, no kada bi stigao playoff, napad je postajao ogroman problem. Jednostavno, osim Mitchella nisu imali dovoljno talenta. Playoff ekipa bi ih lako čitale, te limitirale. S Conleyem i Babom stvari se uvelike mijenjaju. Gobert se više neće morati toliko trošiti u napadu, već će sada isključivo zabijati zicere, što zapravo i najbolje radi u napadu. Obrana će sigurno biti na visini, jer svi igrači koji su stigli, nisu totalni “prometnici” u obrani, pogotovo Conley koji je svojevremeno bio jedan od boljih defenzivnih bekova Lige. Synder je među najboljim trenerima Lige, sada je na njemu da se dokaže jer napokon ima roster za najviše stvari.

Prognoza: 4. mjesto Zapada

Minnesota Timberwolves

IN- Jordan Bell (GSW), Treveon Graham (BKN), Jake Layman (POR), Kelan Martin (R), Jordan McLaughlin (R), Shabazz Napier (BKN), Noah Vonleh (NYK), Tyrone Wallace (LAC).

OUT- Jerryd Bayless, Mitch Creek, Luol Deng, Taj Gibson (NYK), Tyus Jones (MEM), Cameron Reynolds (MIL), Derrick Rose (DET), Dario Saric (PHX), Jared Terrell, Anthony Tolliver (POR), C.J. Williams.

DRAFT- Jarrett Culver (6.pick), Jaylen Nowell (42.pick).

Borba njih i Sunsa za najdisfunkcionalniju franšizu još uvijek traje. Samo zbog KAT-a prednost ipak imaju Sunsi. Wolvesi u njemu i dalje imaju franšiznog igrača, te jednog od najboljih viskoih Lige. Zbog loše igre ekipe, njegove igre su malo pale u sjenu, no KAT po statistikama sigurno može parirati Embiidu i Jokiću koji su trenutno najbolji centri Lige. Tračak nade daje im Culver koji bi mogao biti vrlo dobro rješenje. Vrlo je dobar u oba smjera, slično igra kao Butler, samo još uvijek nije niti blizu tog nivoa. Klupu su ojačali solidnim Napierom i Vonelhom, a od Bella se nadaju da će pokazati dio potencijala kojega je pokazivao kada su ga Ratnici birali i proglašavali ga za novog Draymond Greena. Najveći problem ove ekipe je Wiggins. Ima ogromaan ugovor, kojega naravno nitko neće preuzeti. Ne samo da je Wiggins užasno neefikasan već je i po mjerenjima među najsporijim igračima Lige. Kod njega se pak ne radi o fizikalijama koje su i dalje na visokoj razini, već o voljnom momentu. Pokupio je pare i čini se kako samo odrađuje posao svaku utakmicu. Uz to, taj posao odrađuje poprilično loše. Od njega zapravo najviše ovisi ova ekipa. Ako se odluči probuditi i zaigra onako kako ga Wolvesi plaćaju, uz standardno dobrog KAT-a Wolvesi bi mogli postati opasna ekipa. Nažalost postoji malad vjerovatnost da će se to desiti. Realniji scenarije je da probaju nekom uvaliti Wigginsa, te nastaviti graditi ekipu oko KAT-a.

Prognoza: 11. mjesto Zapada

Denver Nuggets

IN- Vlatko Cancar (R), P.J. Dozier (BOS), Jerami Grant (OKC), Tyler Zeller (MEM).

OUT- Brandon Goodwin (ATL), Tyler Lydon (SAC), Trey Lyles (SAS), Isaiah Thomas (WAS), Thomas Welsh.

DRAFT – Bol Bol (44.pick)

Ne diraj ono što nije pokvareno. Time su se vodili u Denveru ovo ljeto. Nisu radili velike promjene, ekipa je manje više ostala na okupu. Potpisali su samo jednog igrača, i po svemu sudeći pogodili su. Stigao je Jerami Grant iz Thundera, krilo koje je pokazao izuzetan napredak u nekoliko posljednjih sezona. Uvijek je bio odličan obrambeni igrač, a od prošle sezone je dodao svom skillsetu i solidan šut za tri poena. Trebao bi se odlično slagati s Jokićem, te mijenjati Millsapa kojemu će sigurno dobro doći odmor u svakoj utakmici. Najveće pojačanje bi trebao biti Porter Jr. Napokon je spreman, odigrao je nekoliko predsezonskih utakmica u kojima je ostavio solidan dojam. Naravno, trebati će njemu da se vrati u optimalnu formu, no bitno je samo da ostane zdrav. Igra se naravno vrti oko našeg Jokića kojega su GM-ovi Lige proglasili za najboljeg centra Lige. Toga je svjestan i Malone, te svi u Denveru i baš zbog toga nisu se odlučili raditi velike promjene u ekipi. Mladi su ovo momci, tek imaju jedan nastup u playoffu, koji će im sigurno donijeti prijeko potrebno iskustvo za ovu sezonu. Od Murraya se očekuje taj konačan iskorak i da poradi na konstantnosti igara, dok će velika borba biti na poziciji krila gdje “vrebaju” Beasley, Barton, Craig, Hernangomez, a od ove sezone i Porter Jr. Draftali su sjajnog prospekta Bol Bola, no kao i Porter on je ogroman rizik. Sigurno je bio među Top15 talenata na draftu, a zbog problema s povredama pao je Nuggetsima u ruke tek na 44. picku. Sigurno postoji razlog zašto ga je toliko ekipa popustilo, no Nuggetsi se nadaju da će s njim imati isti scenarij kao i s Porter JR. te da će se uspijeti oporaviti i postati prava krađa drafta.

Prognoza: 3.mjesto Zapada

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*