Southwest 2019 – 2020: Papirnate rakete, neka nova lica Dallasa i uvek neugodni Spursi

Stižemo sa našim najavama i do poslednje divizije, Southwest, koja će po mnogo čemu biti izuzetno zanimljiva. Na papiru jaki Rocketsi koji su pokazali sve mane timske košarke u prošlogodišnjem doigravanju, uvek neugodni Spursi koji će defanzivno biti jači nego lane, neki novi ‘pelikani’ sa već sada razvikanim Zionom Williamson i ‘otpadnicima’ iz Lakersa, Dallas koji je oko Dončića i Porzingisa izgradio jednu sjajnu igračku jezgru, te Memphis činiće jednu od najzanimljivijih divizija u NBA.

Houston Rockets

IN – Tyson Chandler (Lakers),, Ben McLemore (Kings), Russell Westbrook (OKC), Thabo Sefolosha (Utah), Ryan Anderson (Miami)

OUT- Kenneth Faried, Chris Chiozza (Wizards), Chris Paul (OKC)

Draft  /

Nova sezona među ‘raketama’ donosi novu dozu efuorije, ambicija, ali i mnoštvo znakova pitanja and glavom. Mogu li Harden i Westbrook u jednom timu, sa samo jednom loptom dogurati daleko u ovoj sezoni sa timom koji je skroman, bez širine, i kojem polako otkucava vreme. Zamena Chrisa Paula triple double mašinom, Westbrookom, za mnoge je sjajan potez. Harden i West se znaju dobro, poštuju se, ali da i jedan i drugi vole izolaciju, loptu, i solažu. Uz Gordona, Capellu, Tuckera, povratnika Andersona, ostali su i Austin Rivers ate Gerald Green, Nene. Nakon All Stara značajno je popravljena odbrana, kojoj bi značajno mogao doprineti i Westbrook, ukoliko zagrize. Houston je propustio velike prilike u protekle dve sezone kada je Warriorse imao na konopcima, rezultatska i takmičarska želja nije sporna, no potrebno je pronaći adekvatni balans i hemiju unutar tima koji ima potencijal, no ima i mnoštvo mana. Predviđamo 50+ pobeda, drugi krug play offa, dok bi sve iznad toga bio rezultatski uspeh za ovu ekipu sa dva igrača koji su osvajali MVP u poslednje tri godine.

Prognoza: Uešće u play offu, borba za što bolju poziciju

 

New Orleans Pelicans

IN – Nickeil Alexander-Walker (R), Lonzo Ball (LAL), Zylan Cheatham (R), Derrick Favors (UTA), Josh Gray, Josh Hart (LAL), Jaxson Hayes (R), Brandon Ingram (LAL), Nicolo Melli (R), J.J. Redick (PHI), Zion Williamson (R).

OUT- Dairis Bertans, Trevon Bluiett, Ian Clark, Anthony Davis (LAL), Cheick Diallo (PHX), Solomon Hill (MEM), Stanley Johnson (TOR), Elfrid Payton (NYK), Julius Randle (NYK), Christian Wood (DET).

Draft – Zion Williamson (1.), Jordan Bone (57.)

Potpuni zaokret u New Orleansu. Odlazak franšiznog igrača i zaštitne ‘obrve’ kluba, Anthony Davisa, otvorio je vrata mnoštvu mladih igrača željnih napretka, dokazivanja i rezultata. Počev od lude sreće koju su Pelicansi imali na ovogodišnjem draftu te doveli ‘razvikanog’ Ziona Williamsona zbog koje je tankiralo ‘pola lige’. Isprva Williamson nije želeo ni čuti da se otisne New Orleans jer Zion je već veliko ime u košarkaškoj Americi iako ni minute nije odigrao u NBA, a svoj prvi nastup će malo prolongirati zbog nedavne povrede. Kroz trade sa Lakersima stigli su Brandon Ingram, Lonzo Ball i Josh Hart, tri mlada bisera i igrača koji bi sigurno mogli neverovatno napredovati. Trejdovanje pickova kojih su se nakupili, Pelicansi su dodatno doveli Jaxsona Hayesa i Nickeil Alexander-Walkera. Od iskusnih tu su Jrue Holiday, stigli su JJ Reddick kao i Derrick Favors. Uz Gentryjevu timsku i nesebičnu košarku, napredak mladih igrača, te Ziona kao novog franišiznog lidera, možemo očekivati atraktivnu i brzu košarku, te poneki skinuti skalp. Pelicansi će juriti primarno iskustvo, a plasman u play off bio bi vrhunac naredne sezone i, za sada, realan domet ove mlade ekipe.

Prognoza: Borba za play off

 

San Antonio Spurs

IN – DeMarre Carroll (BKN),  Trey Lyles (DEN), 

OUT- Davis Bertans (WAS), Dante Cunningham, Ben Moore, Donatas Motiejunas, Quincy Pondexter.

Draft  Luka Samanic (19.), Keldon Johnson (29.), Quinndary Weatherspoon (49.).

Spursi su uvek Spursi, makar iza sebe imali još jedno razočaravajuće leto u kojem GM tima nije uspeo tim osnažiti dovođenjem igrača proverenih kvaliteta. Marcus Morris mogao bi poneti titulu ‘nepoželjne osobe’ u Teksasu jer bio je pikiran kao izgledno pojačanje, a da bi on došao Spursi su pustili Davisa Bertansa u Washington. No, Morris je umesto dogovorenih 20 miliona za 2 godine u San Antoniju na kraju otišao u Knickse za 15 miliona samo naredne sezone. Spursi su sačuvali jezgro tima. Prve napadačke opcije biće veteran Aldridge, potom DeRozan, a tu je i Rudy Gay, dok bi ‘jokeri’ mogli biti Patty Mills koji je fantastično odigrao Svetsko prvenstvo, uvek nezgodni Marco Belinelli. Segment u kojem će sigurno Spursi biti bolji je odbrana. Stigao je DeMarre Carroll, a nakon povrede vraća se Dejounte Murray. Murray i Derrick White, koji je igrao za reprezentaciju SAD, činiće zanimljiv bekovski par, dok će šmek time popraviti mladi Luka Šamanić, te Keldon Johnson koji su stigli putem drafta. Tim Duncan je otišao u igračku penziju, ali će od naredne sezone da bude podrška kao deo stručnog štaba Spursa. Spursi neće igrati atraktivnu košarku, biće tu mnogo prepoznatljivih akcija, pogoci DeMara i Lamarcusa iz reketa, pokoja šuterska klinika Belinellija i Millsa, i čvrsta evroligaška odbrana. Spursi su ponovo kandidati za play off, tim koji zna da igra na rezultat. Ne više i za oči.

Prognoza: Borba za play off

 

Dallas Mavericks

IN – Seth Curry (Blazers), Boban Marjanović (76ers), Anonius Cleveland (Santa Cruz), Josh Reaves (Penn State)

OUT- Kostas Entetokounmpo (Lakers), Trey Burke (76ers), Macon (Miami), Salah Mejri (China), Dirk Nowitzki.

Draft – Daividas Syrvidis (37.)

Pamtićemo narednu sezonu kao prvu u kojoj neće biti velikog Dirka Nowitzkog. Najvernijeg igrača u istoriji NBA, koji je celu svoju karijeru proveo u Dallasu – osvojio je je sa njima titulu, bio je MVP sezone, MVP finala, 14 puta All Star, 12 puta All NBA. No, nema zime za tima Marca Cubana jer tu je stigao njegov legitimni naslednik – Luka Dončić koji je imao fantastičnu rookie sezonu i već tada je od trenera Carlislea dobio odrešene ruke na terenu. Stigao je još prošle sezone iz Knicka pomalo zaboravljeni Kristaps Porzingisa koji donosi visinu, pokretljivost, šut, zaštitu reketa… sve u jednom. Ukoliko ga posluži zdravlje gledaćemo jedan moćan tandem. Nema Dallas mnogo zvezda ali ima dobar tim, i igrače koji se prilagođavaju sistemu. A tu je sa klupe i naš Boban Marjanović, koji će biti zadužen za dobru atmosferu i – zakucavanja sa zemlje. Dallas će sigurno biti zanimljivo gledati naredne sezone, i u koliko Porzingisa posluži zdravlje, borba i plasman u play off trebalo bi da bude realnost.

Prognoza: Borba za play off

 

Memphis Grizzlies

 

IN – Jae Crowder (Utah), Josh Jackson, D’Anthony Melton (Suns), Andre Igoudala (Warriors), Marko Gudurić (Fener)

OUT- Mike Conley (Utah), Avery Bradley, Dwight Howard (Lakers).

Draft – Ja Morant (2.),

Dugo su u Memphisu odlagali ono što je godinama unazad bilo neminovno – rebuilding. I napokon su se na to odlučili prošle godine kada je otišao prvo Marc Gasol, dok je ovoga leta dres promenila još jedna legenda kluba – Mike Conley. No, u Elvisovom gradu kao da ne brinu već su im zalog za budućnost dva sjajna mlada igrača – Jaren Jackson Jr. koji je stigao kao pick prošloga leta, te Ja Morant, jedan od najboljih igrača ovogodišnje draft generacije. Tu je i Josh Jackson, koji je stigao iz Sunsa, MVP Letnje lige, Brandon Clarck, Jae Crowder, iskusni centar Jonas Valanciunas, veteran Andre Igoudala, naš Marko Gudurić… No, izglednije je da tim neće juriti plasman već trejdove ove sezone pa će iskusnu garnituru gledati da pošalje u zamenu za mlade igračke i pickove. Gledati Memphis u narednoj sezoni moglo bi biti zanimljivo jer igrati bez opterećenja je nešto najbolje za mlad tim i talentovane igrače. Očekujemo eksploziju Jacksona i Moranta, koji će sigurno biti kandidat za rookie igrača godine.

Prognoza: Donji dom Zapada

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*