3, 2, 1… krećemo: Ovo su igrači sa naših prostora koje ćemo gledati u NBA!

Prošla sezona je bila jedna od najboljih sezona za igrače sa naših prostora. Počevši od Jokića i Dončića koji su svojim igrama osvojili sve – od navijača do novinara, dok recimo Vučevića i Bojana Bogdanovića koji su imali sezone karijere. Naši igrači su oduvijek bili cijenjeni u Americi, a nakon posljednje sezone slobodno možemo reći da je trenutno stanje bolje nego ikada. Stavimo na stranu već spomenutu četvorku, u nadolazećoj sezoni jedni od glavnih igrača svojih ekipa će biti i Goran Dragić, Bogdan Bogdanović, a veliku ulogu bi trebao imati i Ivica Zubac koji je prvi centar možda i najjače ekipe Lige.

U narednoj sezoni na NBA parketima, gledaćemo 18 igrača sa naših prostora. Najviše ih dolazi iz Srbije (6) i Hrvatske (6), a nastupaće za 16 različitih klubova.

Nikola Jokić, Denver Nuggets

Preseason Stats

O Nikoli je već sve izrečeno. Najbolji centar Lige je prošlu sezonu odradio na izuzetno visokom nivou. Bio je glavna pokretačka snaga Nuggetsa, u čemu ide u prilog da je Jokić bio igrač sa najviše dodira sa loptom po utakmici u cijeloj Ligi. Najviše stvari u Denveru prolazi kroz njegove ruke, a sa velikom dozom sigurnosti možemo reći da je Nikola bez premca najbolji napadački centar Lige. Svaka čast Embiidu, no Jokara može ubaciti poene na bilo koji način, a isto tako dijeli asiste kao malo koji bek u Ligi.

Prema stručnom timu ESPN-a, Nikola Jokić je 6-ti kandidat za najkorisnijeg igrača lige. Doduše dodelili su mu svega 3 % šansi, a ispred njega su Giannis (Bucks), Curry (Warriors), LeBron (Lakers), Embiid (76ers) i Davis (Lakers). Iza su ostali Lillard (Blazers), Irving (Brooklyn), George (Clippers), Kawhi (Clippers), Harden (Rockets).

Njegova raznovrsnog definitivno će doći do izražaja smatraju stručnjaci, a statistika to ilustruje. Samo su Larry Bird i Oscar Robertson postigli isti broj poena, skokova i asistencija kao Jokić u svoje prve četiri sezone. No Robertson je u te četiri sezone igrao ukupno 13,615 minuta, Bird 12,099 a Jokić – 8,718.

Igra Denvera najviše ovisi o Jokiću, sve kreće od njega, a mlada ekipa Nuggetsa ima velike šanse premašiti prošlogodišnji uspjeh u playoffu. Ispali su od Blazersa, slobodno možemo reći da su ih Lillard i ekipa dobili na iskustvo, no za prvi puta igrači Denvera su vrlo dobro reagirali. Pogotovo Jokić koji je igrao nestvarne minute i bilježio fantastične brojke. U toj seriji slobodno možemo reći da je začepio usta kritičarima koji spočitavaju njegovu tjelesnu težinu i pripremljenost. Joka je u jednom meču odigrao preko 50 minuta, što malo koji igrač, a pogotovo centar može.

“Nikada nismo videli igrača kao što je Nikola Jokić”

 

Luka Dončić, Dallas Mavericks

Preseason Stats

Rookie senzacija iz Slovenije, Luka Dončić nastavio je tamo gdje je stao u Realu. Suvereno je uzeo nagradu za Rookie godine, ispred “domaćeg” favorita Trea Younga. Trae je imao sjajan drugi dio sezone, no tijekom cijele godine Luka je bio uvjerljivo bolji. Pružao je sjajne igre, potpuno je preuzeo konce igre Mavsa u svoje ruke. Nekoliko puta je sam riješio utakmicu, a Mavsi su se odlučili riješiti i Dennis Smith Jr. prospekta kojega su birali samo godinu dana ranije zbog Luke.

Vidljivo je bilo kako obojica previše vole loptu i da će teško zajedno funckionirati. Mavsi su se odlučili na logičan potez i zadržali su Luku, dok je Smith otišao put New Yorka. U drugom smjeru je stigao Kristaps Porzingis, a sudeći po pripremnim utakmicama ovaj dvojac će biti uživanje za gledati. Luka kao primarni playmaker i ballhandler, dok je Zingis tu da riješi stvari u niskom postu, te da stavlja šuteve koje mu Luka servira. Ekipa Mavsa izgleda jako interesnatno i ukoliko “kliknu” Zingis i Luka Mavsima playoff ne bi smio pobjeći.

Igrama u svojoj prvoj sezoni Luka je “dokazao” kako nije rookie. Nije stvar kao sa Simmonsom, pa da je proveo godinu dana s ekipom, već Luka pokazuje nevjerovatnu dozu zrelosti za igrača koji je tek stigao u Ligu. Već sada je vođa Mavsa, preuzeo je palicu od Dirka, preko njega sve ide, glavni je igrač i u napadu i u obrani. Luka je inače okupio sve nagrade za rookija mjeseca od starta sezone, a to je pošlo za rukom samo Karl Anthony Townsu u sezoni 2015/16.

Već u prvoj sezoni postao je ponajbolji clutch igrač Lige. Nešto što je konstantno radio u Real Madridu, prenio je i na NBA. Ima najviše pogođenih šuteva u ključnim trenutcima, a uz to ima i najbolji postotak

Druga sezone za Luku će predstavljati svojevrstan izazov. Rookie godina je bila privikavanje na Ligu, te se od ekipe nije očekivalo previše. Zapada je jednostavno prekonkurentan da bi se moglo “slučajno” ući u playoff i to su znali u upravi Mavsa. Nije bilo imperativa i Luka se na miru mogao priviknuti na Ligu. To je uradio na fantastičan način, no dolaskom Zingisa očekivanja su porasla. Playoff je sada nešto što se očekuje, a kroz koju godinu Luka i Zingis bi mogli pretendirati i na naslov.

 

Bojan Bogdanović, Utah Jazz

Preseason Stats

Babo je u odsustvu Oladipa bio prva napadačka opcija Pacersa. Vratio im je ukazano povjerenje sezonom karijere. Sipao je iz svih područja, imao rekordno visoke postotke šuta uz najveći prosjek karijere. Bojan Bogdanović igra neverovatno sezonu, a njegovu su Pacersi sigurno među najprijatnijim iznenađenjima u Ligi. Kako su objavili na stranici Ballislife, Babo gađa neverovatnih 56 % iz levog ugla za tri poena. Od deset sektora, koje određuju pozicije šuta i od kojih su za tri poena čak pet, Babo je najbolji u dva.

Babo je nakon sezone karijere, potpisao i ugovor karijere. Svoj NBA put će nastaviti u Utah Jazzu, koji imaju velika očekivanja od njega. Ipak su mu dali 100 miliona $. Babo bi trebao biti rješenje za njihove probleme sa šutom, pretpostavlja se da će većinu vremena provoditi na četvorci. To bi mogla biti dobra stvar za njega, pogotovo u obrani gdje sada neće morati vijati bekove po perimetru. Pacersi jednostavno nisu imali resursa da ga zadrže, a s njim su izgubili jako bitan šraf u ovoj ekipi.

Jazzeri su pak dobili ono što im je najviše falilo svih ovih sezone, a to je šut s perimetra. Teško da su mogli bolje od Babe. Odlično će se uklopiti u Snyderov sistemski napad, a baš je pozicija iz kuta bila boljka za Jazzere. Imali su gotovo najviše otvorenih šuteva u Ligi sa te pozicije, dok su postotci ubačaja bili poražavajući. Naveli smo već odakle je Babo bio najprecizniji prošle sezone u cijeloj Ligi… Obranu će mu sigurno biti lakše igrati kada mu Gobert čuva leđa, a čak i to što će vjerovatno igrati četvorku neće odmoći. Babo je snažan bek i rijetko koji krilni centar će mu praviti probleme u low postu. Druga je već priča ako bude morao vijati bekove, no u Jazzu mu uloga savršeno odgovara. Jazz je s njim dobio izuzetno oružje, te uz Conleya sigurno najbitniji potpis za ovu ekipu.

 

Nikola Vučević, Orlando Magic

Preseason Stats

Novopečeni Allstar Nikola Vučević imao je sezonu iz snova. Bio je najbolji igrač Magica, njihov najbolji strijelac i skakač, a za sjajnu sezonu nagrađen je i prvim Allstar nastupom u karijeri. Učinak od 20.8 poena i 12 skokova u (svega) 31 minutu igre, zaista nije za bacanje. Plus je uveo vrlo bledi tim Orlanda u play off što je zaista veliki podvig. Solidna realizacija od 52%, i za centra veoma dobrih 36.4% za tricu, gotovo četiri asista i 1.1 blokada prosečno pokazuju da je Vučević izrastao u kompletnog košarkaša, nosioca tima. Vučevićev PER iznosi 25.5 i deveti je najviši u ligi, a njegovih 60 double-double učinaka jest trećim najvišim skorom NBA.

Također Nikola je bio jedan od najboljih centara Lige što se tiče realizacije oko obruča, a njegova leđna tehnika je među najboljima u Ligi. Magic je dugo vremena tavorio pri dnu Lige, a sada s Vučevićem na čelu napokon imaju neku perspektivu. U njemu imaju ponajboljeg centra Lige i igrača oko kojega možeš graditi ekipu. Gordon svake sezone polako napreduje, Mo Bamba je napokon zdrav, Isaac je pokazao znakove života i ako ništa drugo mogao bi biti sjajan defenzivac. Na već dobru podlogu doveli su i Fultza, prvog picka drafta prije tri godine. Markelle je dosada imao ogromih problema s povredama i mehanikom šuta, a u predsezoni je nagovijestio da bi ti problemi mogli biti iza njega.

Od Vuča očekujemo sezonu u rangu prošle. Dobio je novi ugovor, skrasio se u Orlandu, te mu svi u ekipi vjeruju.

Jusuf Nurkić, Portland Blazers

Juka se u protekloj sezoni prometnuo u jednog od najboljih centara lige. Nažalost, zbog teške povrede – loma noge – morao je na dužu pauzu, i teško da ćemo ga gledati u predstojećoj sezoni. Stoga se podsetimo šta nam je priredio protekle godine i zbog čega će nam biti žao što ga nećemo gledati.

Da ga je poslužilo zdravlje, Jusuf Nurkić bi sa svojim Portlandom dogurao daleko. Nesretni lom noge sprečio ga je da svoju najbolju sezonu u karijeri okruni i sjajnim timskim plasmanom pa i možda nekom vrednom individualnom nagradom. Nurkić se nametnuo kao jedan od najboljih centara lige i ponajbolji među našima u zaštiti svog obruča. U svega 27 minuta na parketu davao je 15.6 poena uz 10.4 skokova a prema PER-u (23.4) među 20 je igrača lige. Nurkova utakmica protiv Kingsa bila je košarkaško remek delo, nešto što nikome pre njega nije pošlo za rukom – 24 koša, 23 skoka, 7 asistencija, ukradenih lopti i 5 blokada! Nakon toga meča, i 5×5 alerta, o Juki se pričalo kao legitimnom All Star kandidatu:

U trenutku tragičnog loma noge, Jusuf je bio 13. skakač i 15. bloker lige, a tokom sezone odigrao je više impresivnih utakmica, zabeležio i prvi TD karijere, ali i napredovao u brojnim segmentima igre. Pretvorio se u finog asistenta (3.2 dodavanja po susretu), a najviše je napredovao u izvođenju slobodnih bacanja (77 % što je za 14 % više od prethodne sezone).

 

Dario Šarić, Phoenix Suns

Preseason Stats

Šarić je prošle sezone u potpunosti osjetio surovost NBA Lige. Bio se odlično uklopio u sistem Sixersa, igrao je izuzetno zahvalnu košarku. Brown, navijači i suigrači su ga obožavali. No, onda je stigla prilika da dovedu Jimmy Butlera koji je nedvojbeno bolji igrač od Darija. Tako je on otišao put hladne Minnesote. Tamo se nije snašao, najviše zbog samog stanja u Wolvesima. Uspio je povezati nekoliko dobrih utakmica, ali vidjelo se kako se još uvijek snalazi. Koncem sezone je opet promijenio ekipu. Što se tiče samog funkcioniranja franšize, nije se baš usrećio. Završio je u Sunsima, možda i najdisfunkcionalnijoj franšizi u NBA. Tamo se stvarno ne zna tko pije, a tko plaća, ali dobra je stvar što na njegovoj poziciji postoji deficit u Sunsima. Lako je moguće da uskoči odmah u petorku na mjestu četvorke. Ako uspije pronaći šutersku formu i tako kažnjavati udvajanja na Aytonu i Bookeru, Dario će vrlo brzo postati neizostavan član rotacije Sunsa. Sigurno na to i cilja, a sistem igre bi mu trebao odgovarati.

Nije mu potrebna lopta da bi bio koristan, a s vremenom je postao pouzdan šuter, a svi znamo da ostale kvalitete koje posjeduje. Očekujemo puno bolji status i igre za Dario.Slično i on razmišlja. -“Nisam uopće tužan zbog tradea, dapače sretan sam. Smatram da nisam dobio dovoljno prilika u Minnesoti, te da će se sada to promijeniti. Zadovoljan sam zamjenom”- rekao je Dario.

 

Bogdan Bogdanović, Sacramento Kings

Preseason Stats

Sezona odluke za Bogdana. Prava je šteta što je u prošlu ušao povređen, pa je gotovo cijele sezone tražio formu. Uvijek ga je neka sitnica ometala. Sada je potpuno zdrav, a na Mundobasketu je pokazao da je možda i najbolji bek šuter u Europi. Svjestan je kvalitete koju posjedu, pa je iz tog razloga odbio stvarno velike novce od Kingsa kako bi prijevremena produžili ugovor. Siguran je u sebe i smatra da ga čeka sezona karijere. Slažemo se s njime. Koncem ove sezone postaje zaštićen slobodan igrač, što znači da ukoliko obje strane žele dogovor moguć je i na kraju sezone. Bogdan se nada da će naplatiti svoje dobre igre, a ponavljamo – nakon onakvog Mundobasketa sigurni smo kako će dominirati i u NBA. Mali problem bi mogla biti velika gužva u Kingsima, pogotovo zato što mu je direktan konkurent Hield potpisao novi gotovo 100-milionski ugovor. No, prošle sezone Bogdan je bio predvodnik druge petorke i praktički playmaker, a utakmice je završavao s prvom postavom. Odnosno s Foxom i Hieldom u petorci. Sigurno će i Walton na sličan način koristiti Bogdana, ali nije isključeno kako mu možda pruži priliku i u startnoj petorci.

 

Mario Hezonja, Portland Blazers

Preseason Stats

Krajnje je vrijeme da Super Mario pokaže da mu je mjesto u NBA Ligi. Dok je igrao za Knickse imao je svojih bljeskova, no previše puta je bio zamrznut na klupi. Fizdale mu nije do kraja vjerovao, a to možemo pripisati tome da još uvijek ima velike boljke u svojoj igri. Pogotovo u obrani. Napad je još i okej, pogotovo sada kada je napokon počeo spuštati loptu na parket i iskorištavati to što su ga većinom koristili na četvorci u Knicksima. Šut je uvijek bio tu, prodor se nazire, a imao je i nekoliko fantastičnih kucanja prošle sezone. Novu priliku je dobio od Blazersa. Gotovo svake sezone u Portlandu mijenaju dio svoje klupe, a sada je priliku dobio Hezonja. Sudeći po predsezoni, Mario bi mogao biti izuzetno koristan u ovoj ekipi. U nekim utakmicama ne samo da je bio najbolji s klupe, već je bio i najbolji igrač ekipe. Toplo se nadamo da je sada potpuno sazrio, te da su Blazersi dobili kvalitetno rješenje s klupe.

 

Goran Dragić, Miami Heat

Preseason Stats

Dijametralno suprotnu prošlogodišnju sezone je imao Dragić. Sezonu prije toga stigao je do svog prvog Allstar nastupa, bio je najbolji igrač Heata i sve je izgledalo sjajno. No, problemi s koljenom su bili jači od njega, tako da je Dragić odigrao drastično manje utakmica prošle sezone. U više navrata se vraćao na parket, a uvijek bi ga pokosila nova povreda. Ili se koljeno nije oporavilo do kraja, imao je problema i s rukom, te nikako nije uspio uhvatiti konstantu. Ljudi su možda malo i zaboravili na njega, ali vjerujemo da Spoelstra i dalje vjeruje svom prvom beku. Povrede bi sada trebale biti iza njega, a Dragon polako ali sigurno preuzima konce ove ekipe. Siguran je na mjestu prvog beka, a sada uz sebe ima i Jimmy Butlera, te mladog Adebaya i Winslova koji stvarno dobro napreduju. Dragon kao mentor i prvi bek sigurno još uvijek može dosta toga pružiti ovoj ekipi. Samo da je zdravlja, a ako uspije izdržati lako je moguće da Dragon još jednom završi na Allstaru.

 

Nemanja Bjelica, Sacramento Kings

Preseason Stats

Povrede su nažalost učinile svoje i Nemanja je bio nespreman na Svjetskom Prvenstvu. Igrao je dosta loše i poprilično nervozno, što nikako nije uobičajeno za “Profesora”. Beli je inače stup mirnoće svoje ekipe, hladne je glave te donosi izuzetno kvalitetne odluke na terenu. Potpuno suprotno je bilo na Svjetskom Prvenstvu. Prije samog početka imao je problema s koljenom, a to se pokazalo kao ključni detalj. Nakon toga nikako nije uspio uhvatiti formu u tako kratkom vremenu i Beli je na kraju odigrao dosta loše Prvenstvo. Situacija u Kingsima bi trebala biti nešto drugačija. Prošle sezone je fantastično počeo sezone, možemo slobodno reći da je bio jedan od najboljih u redovima Kingsa. Kako je sezona odmicala Beli je igrao nešto lošije, šuterska forma je dosta varirala, a samim time i njegova minutaža. Za iduću sezonu Beli će morati držati tu konstantnu puno duže. Za vratom mu puše Harry Giles koji će se boriti za novi ugovor, Barnes koji je tek potpisao i to za poprilično veliku svotu. Konkurencija je velika, također od Kraljeva se sada očekuje da se dostojno bore za playoff na izuzetno jakom Zapadu. Da bi to ostvarili i Bogdan i Beli moraju biti na visini zadatka. Ne sumnjamo u Profesora da će pronaći optimalnu formu i ponovno postati nezamjenjivi član petorke i jedan od stubova ekipe.

 

Boban Marjanović, Dallas Mavericks

U susret petoj sezoni, u dresu svog četvrtog kluba, Boban Marjanović dočekuje svoj debi za Dallas. Uvek u dobrom raspoloženju, ali poprilično upitnoj formi. Bobi je nakon poprilično neubedljivih partija u dresu Srbije na SP, odigrao vrlo prosečnu predsezonu gde je beležio 6.2 poena i 4.2 skoka. U Dallasu će biti back up centar, i u paru sa Porzingisom (ako budu igrali zajedno) činiće najviši tandem u NBA sa ukupnih 442 cm! Bobi je uvek dobro koristio minute u NBA, bio je izuzetno efikasan, a čini se da su ga vrlo dobro primili u novom timu. Njegova saradnja i podrška Luki Dončiću već su očigledne, tako da bi u tom segmentu novi superstar Dallasa trebalo da ima dobro čuvana leđa.

 

Ivica Zubac, LA Clippers

Od mladog hrvatskog centra, sa već trogodišnjim iskustvom na NBA parketima, u narednoj sezoni očekuje se mnogo. Biti startni centar u ekipi Clippersa koja pretenduje na osvajanje prstena velika je čast, ali i teret. Zubac je klasičan, teški, centar koji zazire od šutiranja sa distance, ali je sjajan u reketu, i vrlo pokretljiv. Sjajan bloker, sa odličnom realizacijom i osećajem za skok, Zoo-bloka bi mogao biti x-faktor u Clippersima u narednoj sezoni.

 

Ante Žižić, Cleveland Cavaliers

Ante Žižić je definitivno igrač od kojeg bi Cavsi mogli dobiti puno naredne sezone, ukoliko bude zdrav. Kada god je dobijao šansu maksimalno je koristio, a sada je u predsezoni. Činilo se da bi naredna sezona konačno mogla biti ta, kada se desila neugodna povreda zbog koje je aut već duže vreme, i nije igrao u predsezoni. Žižić je old school centar, koji ne šutira trojke, koji je odličan u reketu, i ima sjajan postotak šuta ispod koša. U prošloj godini beležio je 7.8 poea i 5.4 skokova za manje od 20 minuta po meču, a u NBA karijeri šutira 58 % iz igre.

 

Džanan Musa, Brooklyn Nets

AFP / screenshot

 

Spremniji neko ikad, i sa godinom dana iskustva u NBA, reprezentativac BiH dočekuje novu sezonu. U nekim novim Netsima, Netsima koji pretenduju da se u narednim godinama bore za sam vrh NBA. Nakon sjajnih partija u Letnjoj ligi, gde je bio najbolji strelac tima, Musa je u predsezoni nastavio sa sjajnim partijama za Brooklyn Netse. 12 poena, 2.8 skokova i 1 asistencija, uz čak 47 % šuta za tri pokazuju koliko je Bišćanin pun samopouzdanja, i u kakvoj formi dočekuje start novog šampionata.

 

Marko Gudurić, Memphis Grizzlies

Sa 7 poena, 2.4 skoka i 1.4 asistencijom ali vrlo lošom realizacijom šuta za tri (20 %) Marko Gudurić se predstavio NBA publici u 5 predsezonskih mečeva. Njegov Memphis nema veliki ambicije u narednoj sezoni, priliku će dobiti mladi igrači, pre svih novi play Ja Morant, i to je prilika za Marka da se razvija i dokazuje u najjačoj ligi sveta.

 

Luka Šamanić, San Antonio Spurs

 

U dresu s brojem 19 San Antonio Spursa u 74. sezoni NBA lige, što kreće u noći s utorka na srijedu, zaigrat će 19-godišnji Zagrepčanin novljanskih korijena. Kao 19. izbor prve runde Spursi su izabrali Luku Šamanića, 211 centimetara visokog krilnog centra. Tijekom predsezone Luka je ukupno igrao 22 minute (5.5 po susretu) u četiri utakmice te postigao 10 poena (2.5 po susretu) uz pet skokova (1.25 po susretu).

 

Vlatko Čančar, Denver Nuggets

Slovenac je konačno dobio priliku da se okuša na NBA parketima, posebno nakon vrlo dobro odrađene Letnje lige. U predsezoni imao je skromnu minutažu (7.5) minuta što je indikator da ga Malone neće previše koristiti u predstojećoj sezoni. No, obzirom na izuzetan napredak u protekle dve sezone Čančar bi mogao iznenaditi.

Podsetimo se, Čančar je igrao za Denver na Letnjoj ligi u Las Vegasu gde je igrao na četiri utakmice i prosečno je davao 8,8 poena imao 4,3 skoka i 2,3 asistencije. Nakon toga je i dobio ugovor. U toku protekle sezone nastupao je za španski Burgos i za prosečno 23 minuta na parketu beležio 10,2 poena, 3,8 skokova i 1,2 asistencije.

 

Alen Smailagić, Golden State Warriors

NBA

Za nekoga za koga su se trostruki šampioni dugo borili da ga dovedu putem drafta, od Alena Smailagića, mladog srpskog košarkaša koji igra na poziciji krila samo možemo očekivati napredak. Nije igrao u predsezoni, ali je u dresu ‘ratnika’ debitovao tokom Letnje lige. Nakon dobrih predstava, zaslužio je četverogodišnji ugovor s GSW, koji su tako pokazali da ozbiljno računaju na njega.

Smailagić i službeno Ratnik!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*