Patove kućne čarolije

NBA Liga je specifična od ostalih po mnogočemu, a možda i najviše po draft sistemu. Na draftu ekipe određuju svoju sudbinu. Ako nekoliko godina zaredom krivo biraju iz problema se sigurno neće brzo izvući, a s druge strane ako potrefe mogu imati instant uspjeh. Pravi magovi drafta su San Antonio Spursi, koji su izvukli gotovo nemoguće sa niskim pickovima i od njih napravili dinastiju. Izabrati pravog igrača je znanost, jer barem po sadašnjim standardima deseci ljudi odlučuju samo oko jednog picka. Naravno, GM ima glavnu riječ, no ti veliki timovi stručnjaka sigurno imaj dosta utjecaja na sam izbor.

Što se tiče visokih pickova, ponekada nema dileme, kao recimo ove sezone, dok već prošle Sunsi su možda i napravili kiks. Iako je još rano za reći, Ayton je bio u sjeni i Dončića i Younga, a po svemu sudeći tamo će provesti i svoju drugu NBA sezone. Osim što je prvo navedeni dvojac imao stvarno sjajan start u novoj sezoni, uz to je i Ayton suspendiran zbog nedozvoljenih supstanci, te će pauzirati narednih 25 utakmica. Osim Spursa, iz “prikrajka vreba” i glavni i odgovorni u South Beachu Pat Riley. Izuzetno cijenjen NBA stručnjak sa pregršt osvojenih titula iza sebe, posljednjih godina svako malo izvuče nekog niskog picka iz rukava koji se pokaže kao izuzetno kvalitetan igrač.

Istina, nije stigao do nivoa Spursa koji su pickom druge runde uzeli Hall of Famera, no u najgorem slučaju postanu jako korisni rotacijski igrači. Pogotovo ako uzmemo u obzir posljednje 4 godine, odnosno posljednja 4 drafta. Svih tih godina Miami je “plesao” na rubu. Rubna playoff ekipa, nit su tankirali za visoke pickove, a playoff su redovno propuštali samo zbog nekoliko pobjeda manjka. Najgore mjesto za biti u NBA Ligi. Zapasti u prosječnost. Riley to pokušava na sve načine spriječiti, do ove godine i dolaska Butlera nije imao izraženog superstara, a opet pod Spoelstrinim vodstvom nekako plivaju iznad vode. No, bez Rileya i njegovih pickova u posljednjim godinama, ova ekipa bi bila puno puno lošija. Krenimo redom.

Najvišlji pick Heat je imao 2015. godine. Winslow je u godini kada je izabran prognoziran kao krađa drafta. Riley ga se dokopao na 10. mjestu iako je bio i čak Top 7 talenat. Prva sezona je bila tottalno posvećena privikavanju na Ligu i novu ulogu. U drugoj je pokazao određen napredak, da bi u trećoj sezoni razočarao. Taman kada je trebao eksplodirati, odigrao je možda i najgoru sezonu karijere.

U Heatu su ga možda već i otpisali, no povreda Dragića mu je otvorila mjesto u postavi. Ali na poziciji playmakera. Iako je smatran za allround igrača, nikada nije igrao tu poziciju, pogotovo u NBA. Srećom, Spoelstra je vidio da Winslow vrlo dobro barata loptom, daje pravoremene pasove, te je “ubio” dvije muhe jednim udarcem. Našao je zamjenu za Dragića, te pronašao novu ulogu za Winslowa. Imao je brojke karijere, ubacivao je 12,6 poena uz 5,4 skoka i 4,3 asista u prosjeku. Winslow je kao primarni kreator i playmaker dosta vrtio pick n’ roll, te je u tom segmentu ostvarivao vrlo dobre brojke. Kada bi asistirao šuterima, Heat je ubacivao 1,19 poena po posjedu, a još impresivnije je kada dodaje rolleru. U tom slučaju Heat imao 1,18 poena po posjedu. Vrlo dobri prosjeci za krilo koje nikada nije bio u ulozi playmakera. Naravno, postoji i dosta stvari na kojima mora poraditi. Prvenstveno šut i završavanje oko obruča. Među najgorim je igračima Lige po postotku ubačaja floatera, oružja koje play koji vrti pick jednostavno mora imati.

Iste godine u drugoj rundi u Miami je stigao Josh Richardson. 40. pick na tom draftu, polako ali sigurno uspinjao se u rotaciji Heata. Prošle sezone Josh je bio najbolji igrač ekipe. Konkretno najbolji strijelac, te najbolji obrambeni igrač na permietru. Trebalo mu je 3 sezone da postane kvalitetni NBA igrač, no Riley ga je odmah primjetio, te prepoznao talent u njemu. Iako neće biti niti blizu Manuu ili recimo Draymond Greenu, Richardson je postao izuzetno zahvalan NBA igrač. Obrana mu je glavni forte, u tom segmentu je već sada među najboljim igračima Lige. Napad je solidan, konstantno radi na njemu, a u nekoliko utakmica ove sezone u novoj ekipi (Sixersima) čvrsto je zauzeo mjesto u petorci, te kako stvari stoje mjesto mu je zasada osigurano.

Sezona nakon odnosno, druga Heatova krađa na draftu je Bam Adebayo. Sirovi centar s Kentuckya stigao je kao 14. pick na draftu 2017. godine. U srednjoj školi i koledžu pokazao je strašnu motoriku i pokretljivost, no još uvijek je bio dosta sirov što se tiče košarkaških vještina. U rookie sezoni ulazio je s klupe, te igrao ulogu “smetlara”. Nije imao baš previše prilike za kreaciju, već je isključivo zakucavao i vrijedno radio u obrani i na skoku.

Slučaj Whiteside otvorio mu je put do startnog centra. Ove sezone Adebayo je dobio priliku, a koliko ga cijene u Heatu dovoljno govori da je on jedan od rijetkih nedodirljvih na rosteru Heata. Brojke mu nisu nešto drastično skočile, no Bam je već sada puno kompletniji igrač nego u svojoj rookie sezoni. Nakon Allstara dobio je priliku u startnoj postavi. Do tada samo je tri puta dobio priliku od početka. S njegovim premještajem u petorku kreće i niz boljih igara Heata. Sjajno je pokrivao prostor u obrani, zahvaljujući dugim rukama i pokretljivosti, a u napadu je bio nemjerljvo bolji od Whitesidea. Pokazao je i solidnu playmakersku stranu, nešto što dosada nismo vidjeli. U te 22 utakmice Bam je ubacivao 11,6 poena, uz 9,2 skoka i 3,1 asist u prosjeku. Iz igre je šutirao gotovo 60%, a koliko radi u obrani dovoljno govori brojka da je među najboljim u Ligi što se tiče zagrađivanja igrača kod skoka (boxout). Izuzetno je bitan Rileyu i Heatu, te je on praktički bio jedini zaštićeni igrač kod tradea Butlera iz Sixersa. Sve su mogli birati osim njega i Winslova, a to dovoljno govori što Spoelstra i Riley misle o ovom mladom, potentnom centru. Sada je postao ključni član rotacije, te ove sezone igra 32,6 minuta uvjerljivo najviše u karijere, te uz to startao je u svih 5 utakmica. U tih nešto više od pola sata igre, Bam bilježi gotovo double double prosjek. Ubacuje ravno 15 u prosjeku, uz 9,8 skokova , te čak 5,2 asista. Stvari malo postaju jasnije, zašto je Bam jedan od nedodirljivih na ovom rosteru.

Dolazimo i do posljednjeg drafta. Heat ove sezone ima 2 rookiea koji pružaju fenomenalne partije. Kendrick Nunn je najveće iznenađenje Lige. Kada pogledamo njegovu srednjoškolsku karijeru, zapravo teško da možemo biti iznenađenji s ovim. Naime, Nunn je svojedobno bio jedan od najbolji bekova u Americi u svojoj generaciji. Igrao je u istoj srednjoj školi kao i Derrick Rose, Simeon High, a iako je imao preko 10 ponuda za studiranje, odlučio je ostati kući te upisati sveučilište Illinois. Posljednju sezonu odigrao je za Oakland, a bio je i drugi strijelac NCAA Lige iza Trae Younga. Premjestio se na drugo sveučilište jer je na Illionisu bi optužen za remećenje javnog reda i mira, te čak i da je udario jednu ženu. Kendrick je priznao kako je remetio javni red i mir, no kategorički je odbio otpužbe da je nekog udario. Nažalost, ovo je preveliki “red flag” za NBA ekipe, iako Nunn nije niti bio kriv i zato  ga nitko nije izabrao na draftu. Tako je odigrao sezonu za filijalu Warriorsa, Santa Cruz, a Heat ga je “pokupio” ove sezone. U predsezoni je nagovijestio da je Riley opet pogodio.

Još jedan Rileyev dragulj

A u prvih 5 utakmica Nunn je samo potvrdio ranije konstatirane tvrdnje. Riley je pogodio i to kako. Nunn je postao drugi igrač nakon Kevina Duranta koji je u svojih prvih 5 NBA utakmica ubacio 100+ poena. Trenutno je 22. strijelac Lige, ubacuje 22,4 poena uz 51,8% šuta iz igre, te čak 48% za tri poena. Trenutno je odmah iz Winslowa po +- statistici, te je jedan od glavnih razloga ovako sjajno starta Heata. Nakon pobjede protiv Hawksa trenutno imaju 4-1, a ovo je njihov najbolji start još od vremena Velike trojke.

Posljednji dragulj u nizu je šuter Tyler Herro. Heatu je od odlaska Ellingtona strašno falio kvalitetan šuter. Riley je stvar riješio jako efektno, birajući 13. pickom šutera s Kentuckya Tylera Herroa. Tyler nije klasični “bijeli šuter” koji je tu isključivo da “šiba” trojke. Herro je puno puno kompletniji igrač u napadu. Šuterski je sjajan, tu nema spora, no ne može mu se osporiti ni kvalitetan prvi korak, te završavanje oko obruča. Herro je “tempirana bomba” na terenu, a to su najbolje osjetili Hawksi u susretu odigranom u utorak. Herro im je sasuo 19 poena za četvrtinu, počeo je lagano trojkama, a na kraju je ubacivao iz svih pozicija. Vrlo lako se zagrije, a Heat je u njemu dobio dugoročno rješenja za poziciju dvojke.

Trebalo bi i navesti da je potonji dvojac Heata, Herro i Nunn, možda i najbolji par rookiea u posljednje vrijeme. Njih dvojica ubacili su kombinirano 194 poena u prvih 5 utakmica. Jedini bolji od njih su Wilt Chamberlain i njegov rookie suigrač Joe Ruklick koji su komibirano ubacili 196 poena. Čisto da se uzme u obzir da je Wilt ubacio 182 poena od tih 196.

Nakon dugo vremena Heat izgleda kao jako opasna ekipa. Dragon se u potpunosti oporavio, te je prihvatio ulogu 6. igrača. I izgleda sjajno u novoj roli. Još uvijek čekaju James Johnsona da se skroz oporavi, a prema riječima iz tabora Heata dobrano je smršavio ovo ljeto, te radio na fizičkoj spremi. S njim Heat dobija još jednog igrača za iovako veliku rotaciju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*