Dobra stara vremena

Forbes

Prije nekog vremena nostalgija nas je bacila zbog sjajnih igara Derricka Rosea, a na momenti i Dwight Howarda, no osim toga čini se da se rivalstvo Celticsa i Lakersa polako vraća u modu. Odlaskom Bryanta u mirovinu, Lakersi nisu mogli sastaviti dobru ekipu, ali dolaskom prvo Lebrona, nakon toga i AD-a napokon su okupili pravu družinu. Kelti su, s druge strane, već sezonama u vrhu Lige, a recimo prošle sezone uz Warriorse bili su glavni kandidati za titulu. Tako su bar stvari izgledale početkom sezone, ali bez imalo štednje prema Keltima, možemo reći da je sezona bila razočaravajuća.

Boston Celtics 2018-2019: “Bila si savršenstvo bez mane”

Preko ljeta doživjeli su ogromne promjene. Prvo, napustio ih je Irving, što je bilo i očekivano. No veliko iznenađenje je bio odlazak Horforda. Odlučio je preći u najveće rivale na Istoku, Sixerse. Irving je ekspresno zamjenjen Kemba Walkerom, no za Horforda nisu uspjeli pronaći dostojnu zamjenu. Istina, doveli su Kantera, ali on nije niti približno kvalitetan igrač kao Big Al. Pogotovo u obrani. Boston je po svim kriterijima ove sezone slabiji nego prošle. No, ti kriteriji nek ostanu na papiru, jer Boston ove sezone ponovno izgleda itekako moćno. Bez Irvinga u postavi vratila se ona kemija koju su imali prije dvije sezone, Kemba je fantastično ušao u sezonu, Theis, WIlliams i Kanter zasada solidno krpaju rupu na centru i Stevensova družina je preporođena!

Zelena družina ponovno živi

Kyrie Irving je fantastičan igrač, što je pokazao nebrojeno puta. Kako se sezone odmiču, Kyrie sve češće pokazuje da je i svojevrstan problem u svlačionici. Njegov stil igre zatražuje da on ima loptu u svojim rukama većinu vremena, kada je on na playu protok lopte je usporen, a nerjetko će se odlučiti na završavanje napada bez iti jednog pasa. To je igra kakvu Stevens, pa i ovi Kelti nikada nisu igrali. Povremeno, imali su sjajan protok, tada su u pravilu i dobijali utakmice, no kada tada Irving uđe u “svoj mod” i krene driblanje, te automatski pada efikasnost ostalim igračima. To nije dobro prolazilo kod mladih igrača Bostona, u prvom redu Tatuma i Browna koji su navikli na veću potrošnju, a i smatrali su da su to zaslužili predstavama kada je Kyrie bio povređen. U takvom kontekstu Boston je bio osuđen na propast. Na utakmici Irving carini loptu, dešavaju se konstanti propusti u obrani, nervoza raste i dolazimo do velikog problema. Eskaliralo je u najgorem trenutku, odnosno u playoffu protiv Bucska koji su nakon početkog poraza počistili Kelte s terena. Irving je odigrao možda i najgoru playoff seriju svoje karijere, ostali nisu mogli preuzeti odgovonosti jer nisu imali loptu. Kraj ove ere je bio neminovan.

Irving je zamjenjen Kemba Walkerom, sličnim tipom igrača, no igračem koji puno više radi za ekipu. Kemba je fantastičan 1 na 1 igrač, no nedostatak talenta u ekipi Hornetsa praktički je tražio od njega da igra tim stilom. Otkako je stigao u Ligu Kemba je želio biti član nekog sistema, a kada je stavio paraf na ugovor s Keltima, nije krio oduševljenje. Napokon prilika da igra u pobjedničkoj ekipi, a i da napokon prođe taj prvi krug playoffa.

Nova zelena era

Kemba ove sezone igra jako dobru košarku. Potpuno se uklopio u Bradov sistem, za razliku od Irvinga koji je često iskakao iz tog sistema. Stevens je dobrano olakšao život Walkeru. Ne mora kao u Hornetsima sam kreirati svoje šuteve, iako i sada to radi do neke granice. Često ga Stevens otvara kroz blokove, a često prepusti playmakersku palicu svojim suigračima koji ga redovno pronalaze povratim loptama. Kemba nemilosrdno trpa, ispucava preko 10 trojki po utakmici, najviše u karijere, ali također ima i najbolji postotak u karijere. Prvi puta je iznad 40% za tri poena, točnije 42,3%. Posljedično tome, efikasnost mu je također najvišlja u karijeri, a odlično je sakriven i u obrani, te i na tom dijelu parketa odrađuje kvalitetan posao. Kemba je pravi vođa ovih Kelta, vodi primjerom, ne uzima preteške šuteve, radije čeka na pravi šut, a nije mu strano i odraditi onda famozni dodatni pas suigraču u boljoj poziciji. Nešto što je Irvingu dosta stran pojam. Njegovim dolaskom ponovno je oživio Stevensov briljatni napad, a Kemba je jedan od glavnih razloga za 10 pobjeda zaredom Kelta, te zasada prvo mjesto u Ligi.

Tim prije svega

Pobjedom protiv Warriorsa, Boston je stigao do svoje 10. pobjede zaredom ove sezone. Prvi meč u poklekli od Sixersa i to dosta lagano, ali to je bilo samo zagrijavanje. Niz je počeo pobjedom protiv aktualnih prvaka Raptorsa, a valja izdvojiti pobjede i protiv Bucksa, Spursa i neugodnih Mavsa. Čisto za usporedbu, Boston je prošle sezone najviše imao 5 pobjeda zaredom, dakle duplo manje nešto su ove sezone ostvarili u samo 11 utakmica. Kemija je vraćena, a iako su možda na papiru slabiji nego prošle sezone (pogotovo na centarskoj poziciji) Boston igra ljepšu, bolji i efikasniju košarku. Trenutno, po ratingu, imaju najbolji napad Lige, čak tri igrača imaju preko 20 poena u prosjeku, Kemba, Tatum i Brown, a prati ih Hayward sa 18. Dakle 4 igrača koji redovno isporučuju 80-ak poena po utakmici. Obranu drži Marcus Smart, za kojega je Stevens izjavio da će biti pokraden ako ne bude u All Defensive petorci na kraju sezone ako ovako nastavi. Theis odrađuje lavovski posao u reketu, a Williams dobija minute i pokazuje zašto je bio među najboljim blokerima NCAA Lige. Strašno je atletičan, te polako ali sigurno uči defenzive rotacije i sve je korisniji Stevensu. Kako je trenutno propuh na toj poziciji u Keltima, možemo očekivati kontinuiranu minutažu za Roberta.

Najveći problem za Kelte sada predstavlja još jedna povreda nesretnika Gordona Haywarda. Taman je uhvatio formu, odigrao možda i najbolju utakmicu karijere, izgledao je kao onaj Hayward koji je stigao do Allstar statusa u Jazzu. Vrlo brzo nakon toga, polomio je ruku. U susretu sa Spursima, naletio je na blok Aldridgea i polomio je kost u šaci. Odmah je otišao u svlačionicu nakon sudara, te je pregledima ustanovljeno da ga na parketu neće biti oko 6 tjedana. Što je zapravo i dobra prognoza, jer provtno je trebao izbivati i do 3-4 mjeseca. Čekali su ga prošlu sezonu, na momente i dočekali, ali tek sada je Hayward počeo igrati onu svoju košarku. Beskompromisno je išao na ulaze, nerijetko i zakucavao, automatski mu se podiglo samopuzdanje u šutu. Povreda ga je unazadila, srećom povredio je lijevu ruku, tako da bi povratak trebao proteći u najboljem redu. S dobrim Haywardom, Tatumom, Brownom i Kembom na ovoj razini, Boston “iz ničega” postaje jedan od glavnih contendera. Igraju košarku kakvu su igrali prije dvije sezone, no sada imaju dvije godine starije i iskusnije Tatuma i Browna, zdravog Smarta koji šuterski ove sezone izgleda sjajno. Kembu kao prvu opciju, Haywarda koji se vratio. U prijevodu puno puno više igračke kvalitete koja će tek doći do izražaja u playoffu. Stevensov sistem će ih dovesti tamo, to je sigurno, a sada imaju i dovoljno kvalitetnih oružja da i u playoffu naprave dar mar i ponovno stignu do Velikog Finala. Kao su stvari krenule, lako bi mogli imati legendarno Finale – Celticsa i Lakersa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*