Igrao je ‘srpsku ligu’, ima sjajan šut i ‘lude’ srpske pretke

screenshot

“Baš sam ga spominjao jednoj vašoj koleginici iz medija Kingsa malopre, i drago mi je da ste to pomenuli. Znam da Kaminsky ima delom i srpske korene, pretpostavljam sa majčine strane. Ne znam tačno detalje, baš ću to da podelim sa kolegama u svlačionici. Ako govorimo o tom širem spisku, svako ko ima takav potencijal ima pravo i da bude uzet u obzir. Kaminski je NBA igrač, razmatraćemo, videćemo, on je “stretch 5”, ima dobru sezonu, Finiks Sans igraju dobro…,” najavio je Igor Kokoškov u razgovoru za Koš magazin novine na igračkom spisku reprezentacije Srbije.

Kokoškov, trener sa velikim NBA iskustvom, planira da u reprezentaciju Srbije donese američki košarkaški šmek. Uz šest igrača Srbije koji trenutno igraju u NBA – Jokić, Marjanović, Bogdanović, Bjelica, Gudurić i Smailagić (još čeka svoju priliku i u Warriorsima, i u reprezentaciji) – Frank Kaminsky, krilni centar Sunsa, mogao bi biti sedmo NBA ime, ujedno i veliko pojačanje na poziciji krilnog centra.

Ko je Frenk Kaminsky?

Kaminsky je rođen u Lisle, Illinois, a odrastao je u Chicagu gde živi velika srpska dijaspora.

Tokom leta, 2018., Kaminsky je boravio u Beogradu, na kampu ‘Košarka bez granica’, kada je novinarima i govorio o svojim srpskim korenima.

Tada je istakao kako je svoju karijeru počeo igrajući u ‘srpskoj košarkaškoj’ ligi u Chicagu, i kako uživa biti u Srbiji:

“Biti sada u Srbiji je kul. Imam srpske korene sa očeve strane, koja nije baš najbistrija”,  našalio se tom prilikom Kaminsky.

Ovo je svakako bila šala, a srpsko poreklo zapravo ima njegova majka – bivša odbojkašica – čiji je otac poreklom iz Srbije.

Od svih košarkaška koji igraju u NBA istakao je Nikolu Jokića:

“Sjajni su. Upoznao sam Nikolu Jokića, volim da se zezam sa njim. Jasno je da je sjajan igrač i prilično je kul. Tokom koledža ne dobijate mnogo priliku da vidite taj aspekat stranih igrača jer ih nisam imao mnogo u svom timu, ali kada dođete u NBA, onda upoznajete ljude iz celog sveta i onda vidite razliku, u igri”.

Već tada su se pojavile spekulacije da bi mogao konkurisati za reprezentaciju Srbije, no selektor Đorđević ga nije imao u planu. Drugi izvori tvrde da je to bila samo ‘novinarska patka’.

Kako igra Frenk Kaminsky?

Kaminskog su Hornetsi izabrali 2015 kao 9. picka na draftu. Tipičan je primer strech četvorke, igrač velike pokretljivosti koji zna da igra pod košem ali i da se izvlači na šut sa distance, gde je često vrlo uspešan.

Visok je 2,16 cm, a može dobro da igra i na poziciji petice.

U karijeri je provero četiri sezone u Hornetsima, gde je odigrao 282 meča, postizao 9,8 poena i 4,1 skok uz 34 % šuta za tri poena.

Svoju ponajbolju sezonu igra upravo ove godine, u Sunsima, koji su pravo izenađenje lige. U 15 mečeva daje 10,8 poena, hvata 5,6 lopti i ima 2,1 asistenciju:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*