Liga se okreće naglavačke

YahooSports

Adam Silver, komisionar NBA Lige, pokazao se kao dostojan nasljednik Davida Sterna, koji je godinama obnašao tu funkciju. Stern se pobrinuo da Liga izraste u veličinu kakvu je sada, a Silver se zasada vrlo dobro brine da tamo i ostane. Kao najveća boljka Lige, iz perspektive igrača, je bila dugačka sezona. Svaka ekipa odigra 82 utakmice u sezoni, vrlo često igraju i po nekoliko večeri zaredom, što je iznimno isprljujuće. Kada se tome pridodaju i putovanja na sve strane Amerike, dolazimo do problema.

Dosada je Silver slušao igrače, trenere i ostale “članove” Lige kako bi riješio pojedine probleme, a sada je nastavio praksu. Kako javlja Woj, Silver i ekipa planiraju okrenuti Ligu naglavačke. Prvo i osnovno, Silver bi smanjio broj utakmica. Maximum utakmica u sezoni koju bi jedna ekipa mogla imati bi trebala biti oko 77 -78 utakmica. Ovisno od ekipe do ekipe, odnosno najviše će ovisiti o tome koliko daleko stignu u Kupu, što je zapravo i druga novost. Kako bi na neki način ipak uspio nadomjestiti “manjak novaca” u blagajnama zbog smanjenja broja utakmica, Silver je zamislio da se krene održavati svojevrstan “Mini-kup”.

U Kupu igrale bi ekipe od 7-10. mjesta, prvo ekipe na 7. i 8- mjestu, a druga utakmica bi bila 9. i 10. mjesto. Pobjednici ovog razigravanja bi na kraju izborili playoff. Vjerujemo da će se ovo još kozmetički doraditi, ali ideja kao ideja je dosta dobra. Praktički održavanje mini playoffa prije playoffa.

Najveća zapreka dosada su, kao i uvijek, bili novci. Liga je smatrala da će izgubiti previše ukoliko smanji broj utakmica. No, treneri i igrači su se prilagodili tome, te aktivno koriste famozni “load managment”. Trend koji je počeo Pop, nastavio se i proširio Ligom, pa je sad već postala praksa da najbolji igrači u ekipi rijetko kada odigraju svih 82 utakmice, iako su zdravi čitave sezone. Tako je primjerice Leonard propustio 22 utakmice tijekom regularne sezone, iako nije biti niti jednom povređen. Silver je ovo odveo u dobrom smjeru, mi ćemo imati više zanimljivijih i napetijih utakmica, a igrači, trener i ostalo NBA osoblje će uspjeti ipak malo doći “do zraka” i za vrijeme trajanja sezone.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*