Raskol u Grčkoj

agonasport

U Grčkoj nikad mira. Igrači Olympiakos Giorgos Printezis, Kostas Papanikolaou, i Antonis Koniaris poslali su otvoreno pismo u kojem odbijaju igrati za Grčku reprezentaciju dok god je na kormilu Rick Pitino. Pitino je nakon uspješne sezone sa PAO-om preuzeo kormilo Grčke reprezentacije. Njegov prethodnik Thanasis Skourtopoulos imao je razočaravajuć nastup na Svjetskom Prvenstvu na kojemu se Grčka nije uspjela plasirati u četvrtfinale, usprkos savršeno odrađenom prvom krugu.

Problem je, naime, u tome što je Pitino prije nekoliko dana ponovno preuzeo klupu PAO-a. A rat između PAO-a i Olympiakosa je ozbiljna stvar u Grčkoj. Za ponajveće rivalstvo u svijetu košarke svi znamo, ali stvari su eskalirale prošle sezone. Krivi su naravno, kao i uvijek, suci… Kobna je bila utakmica u polufinalu Kupa. Olympiakos se odlučio povući s terena u pola utakmice, nezadovoljni suđenjem. Nakon utakmice, zahtjevali su da sve utakmice između njih sude strani suci. PAO i Grčki savez na to nisu pristali. Stručni stožer Olympiakosa je nakon toga odlučio kako je najbolja solucija da se uopće ne pojave na utakmicama s PAO-om. Tako je četvrtfinalna serija Grčke Lige bila prava šetnjica za PAO. Dva puta po čistih 20-0 za njih. Kako nije bilo najveće rivala, prošetali su se do drugog naslova prvaka zaredom.

Kako je Pitino nakon osvojenog naslova odlučio kako će napustiti klupu PAO-a, nije bilo problema da preuzme Grčku klupu. Čim je ponovno sjeo klupu PAO-a igrači Oly-a su se pobunili. Otvoreno su rekli da dok god je Pitino na klupi oni nemaju namjeru igrati za Grčku reprezentaciju. -“Kada sam preuzeo klupu Grčke i razgovarao s igračima Olympiakosa, nije bilo otvorenih mjesta u mojoj ekipi. Imam veliko poštovanje za sve ekipe u Grčkoj. Nacionalni tim nema nikakve veze s rivalstvom, već je samo bitnja da želiš igrati za svoju reprezentaciju. Izabrati ću 12 najboljih koji će mi dati najbolju šansu za pobjedu.“- izjavio je Pitino za Eurohoops.

Poslije razočaravajućeg nastupa na Svjetskom Prvenstvu, ovo im baš nije trebalo. I da pristanu igrati, kemija u ekipi će sigurno biti narušena, a u tom slučaju Giannis bi lako mogao ostati bez Olimpijade. Grci u kvalifikacijama igraju protiv domaćina Kanađana i Kineza. Nimalo lagana grupa, pogotovo kada uzmemo u obzir da je već nekoliko NBA zvijezda potvrdilo nastup za Kanađane na kvalifikacijskom turniru.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*