Igrač mjeseca: Luka Dončić – beba, m*********r i igrač kratkog pamćenja!

“Dončić je sjajan igrač, a sjajni igrači imaju kratko pamćenje poslije teških poraza. Oni kreću naprijed i razmišljaju o narednom izazovu. To je ono što je Dončić uradio. Dva puta je pao i jako udario o parket što su svi vidjeli ali on je ekstremno čvrst momak koji se uvijek podigne i nastavi igrati. On je čudesan igrač.

Ovo je izjavio trener Mavsa Rick Carslie. Malo je i rekao, nakon pet nedelja fantastičnih izdanja svoje mlade zvijezde. Luka Dončić je odigrao mjesec za pamćenje. Točnije samo dvojica igrača u povijesti NBA Lige uspjeli su imati ovakve brojke, kao Luka.

Luka Doncic finished the month averaging 32.4 PPG, 10.3 RPG & 10.4 APG.

He is the 3rd player in NBA history to average a 30-point triple-double for a calendar month (min. 5 games).

He joins Russell Westbrook (2x) and Oscar Robertson (8x). (h/t @EliasSports) pic.twitter.com/SnPUR8ajk1

— ESPN Stats & Info (@ESPNStatsInfo) November 30, 2019

Triple double prosjek za Slovenca, koji na trenutke izgleda potpuno nezaustaljvivo. Bilo je i loših utakmica, što je naveo i Carslie,  ali odmah nakon njih Luka se vratio još jači. Tako je nakon slabe predstave protiv Clippersa, kojima je ubacio “samo” 22 poena, odmah iduću utakmicu Sunsima nakrcao 42 poena uz 11 asista. Mavsi su tu utakmicu naravno dobili, a nitko u obrani Phoenixa nije imao rješenja za Luku. Probali su na sve moguće načine, ali radio je što je htio. Poentirao, asistirao, hvatao skokove, te umalo ubilježio još jedan TD učinak. Kojih je ovaj mjesec bio poznamašan broj. Dosada, Lukin uvjerljivo najbolji mjesec u karijeri. Teško se odlučiti koja mu je najbolja utakmica, izbor je jednostavno prevelik. Ubilježio je 7 triple double učinaka, a u od toga čak 4 puta je u istoj utakmici išao preko 30 poena. Tri puta je prešao i 40 poena, Spursima i Sunsima po 42, a u nevjerovatnoj utakmici Hardenu i Rocketsima je isporučio 41 poen, 10 asista i 6 skokova u velikoj pobjedi Mavsa.

Mavsi su nakon klimavog početak gdje su u prvih 11 utakmica imali 5 poraza, napokon pronašli formu. Pod Lukinim vodstvom, Mavsi u sljedećih 9 utakmica upisali samo jedan poraz (onaj od Clippersa), a prije te utakmice, nanizali su 5 pobjeda zaredom. Izrazito su dominantni bili protiv Warriorsa i Cavsa, koje su dobili redom 48 i 42 poena razlike. Trenutno su na 13-6 omjeru, što im donosi diobu četvrtog mjesta s Rocketsima.

Southwest
Southwest/BasketballReference

You’re a bad motherfu****

U dosdašnjem tijeku sezone, Mavsi i Lakersi su odigrali dvije utakmice. Ostvarili su polovičan score, prvu su izgubili, a prije nekoliko dana dobili su drugu utakmicu. Luka je u obje dominirao. Njegovu igru u prvom porazu najbolje je opisao Lebron James –“Luka, you’re one bad motherfucker!“-

Ubilježio je TD učinak, možda i najimpresivniji dosada. Ubacio je 31 poen, uz rekord karijere 15 asista. Trojkama je izluđivao Lakerse, a posebno su bile upečatljive one preko Lebrona pred kraj prvog dijela, te preko Davisa koncem treće četvrtine. Nažalost, Luka je za protivnika imao Lebrona. Mavsi su poklekli tek u produžetku. Lakersi su izborili dodatno vrijeme nakon što je Lebron asistirao Greenu, te tako poništio Finney Smithovu trojku na Lukin asist.

Za sljedeći susret Mavsi su bili spremni. Na krilima sjajne forme, uzeli su pobjedu Lakersima, te tako prekinuli njihov niz od 10 uzastopnih pobjeda. Luka je “dizelaški” otvorio utakmicu. Na početku se činilo kako Lakersi imaju obrambena rješenja za Luku. Izlazili su visoko na njega, preuzimali, igrali izuzetno agresivno. Početkom drugog dijela Luka se budi, počeo je pronalaziti rupe u obrani, te se nekoliko puta prošetao do obruča.

Utakmicu je konačno prelomio stepback trojkom preko Lebrona. Utakmicu je završio sa 27 poena, 10 asista i 9 skokova. Kako je meč bio gotov već sredinom posljednje četvrtine, Luka je izašao i tako si sigurno uskratio još jedan triple double učinak. Ovom utakmicom Luka je definitivno dokazao da ga sada već možemo staviti u istu rečenicu s Lebronom. U ovoj sezoni Luka je imao u 15 utakmica minimalno 20 poena, te po 5 skokova i asista. Za usporedbu, izjednačio se s Lebronom koji je takve brojke imao u svojoj posljednjoj sezoni u Cavsima, a ispred njih dvojice su Westbrook sa po 16 i 17  utakmica, a na vrhu je naravno Jordan, sa 18 utakmica zaredom. Luka i Lebron zasada neprikosnoveno drže još jedan rekord. Obojica su do 21. godine upisali po 3 utakmica sa minimalno 40 poena i 10 asista. Svi ostali igrači u povijesti Lige, to su napravili samo jednom. S Lebronom se nalazi i u društvu 20-godišnjaka koji su ubacili 40 poena uz triple double učinak. Magic, Robertson i Isiah Thomas su to uspjeli u 21. godini.

Igrač sedmice na jakom Zapadu

Posljednju sedmicu u novembru, slovenački biser je bilježio prosječno 37 poena, delio 11.8 asistencija i hvatao osam i po lopti, a sve je okrunio nevjerovatnom partijom protiv Rocketsa u kojoj mu ni dva bivša MVP-a nisu mogla ništa:

Dinvidi i Dončić najbolji u protekloj nedelji

U toj sedmici bio je proglašen i za najboljeg igrača Zapada. Statistika koju Ameri pedantno vode pokazuje i da je u prvih 88 mečeva u NBA, Luka:

  • dao više poena nego Kobe Bryant
  • uhvatio više skokova od Kevina Garnetta
  • i podjelio više asistencija nego Lebron.

E moj Vlade…

Trae Young je ove sezone na prosjeku od 28,2 poena, 8,3 asista, te ubacuje 3,5 trojki po utakmici. Većinom debelom iza linije 7,24. Opet, većina ljudi smatra da on nije najbolji igrač sa tog drafta. Luka je suvereno uzeo ROY nagradu, a unatoč sjajnoj Youngovo sezoni, opet ga je uspio nadmašiti. Hawksi su još super i prošli, no što reći za Sunse i Kingse. Ove dvije ekipe su imale prva dva picka i obje su propustile i Luku i Traea. Ayton je imao nelošu rookie sezonu, ništa spektakularno, no sada je suspendiran na 25 utakmica zbog dopinga. Bagley je većinu rookie sezone bio povređen. Pogodite, opet je povređen i neće ga biti neko vrijeme… Vlade je izjavio kako je on htio Dončića, no većina njegovog stožera je bila za Bagleya. Još jedna velika pogreška Bagleya, jer iako je Luka odigrao samo sezonu i po, sumnjamo da će Bagley ikada imati takve brojke.

M**********r koji zaluđuje NBA i postavlja nove granice!

U igri Mavsa sve ovisi o Luki. Lukina kreacija i Carlisleov sistem zaslužni su za najbolji napad Lige. Klasičan napada Mavsa počinje sa uručenjem lopte Luki, koji zatim vrti pickove sa visokim igračima Mavsa. Pretpostavljalo se kako će on i Zingis dominirati u ovom segmentu, ali zapravo su stvari malo drugačije. Sa Zingisom još uvijek nije pronašao dobru komunikaciju, ali sasvim je druga stvar igra s Powellom. Jedan od najpodcjenjenijih centara Lige, godinama je u samom vrhu što se tiče postotka šuta. Do većine svojih poena stiže zakucavanjem ili polaganjem. Luka je u njemu pronašao savršenog suigrača, jer njih dvojica su najbolji pick n’ roll par Lige. Konkretno, Luka postiže 1.143 poena po posjedu nakon picka, dok je Powell jedan od najboljih rollera Lige sa preko 2 poena po posjedu. Od Lukine sezone profitirao je i Finney Smith, a kada je “u utakmici” i Hardaway. Obojica imaju more otvorenih šuteva kada igraju s Lukom, također i Maxi Kleber igra sezonu karijere.

Lukin zaštitni znak su stepback trojke, ali ove sezone često koristi i ulaze. Prošle sezone protivnici su na teži način naučili da moraju respektirati Lukin šut izvana, što sada Luka iskorištava. U posljednjem susretu protiv Lakersa to je izvrsno demonstirao. Probijao je agresivne bekove Lakersa, njegov prodor nije bio ispraćen adekvatnim rotacijama i prešetavao se do obruča. Ove sezone je u samom vrhu po postotku šutu oko obruča. Iznad njega su samo visoki igrači, centar Netsa Allen koji većinu poena postiže kucanjem nakon asista, te Giannis i Davis, najbolji visoki dvojac Lige.

Most efficient players within 5 feet of rim, min. 100 FGA:

1) Jarrett Allen: 74.6%
2) Giannis: 74.5%
3) Anthony Davis: 72.7%
4) Luka Doncic: 71.0%
5) Devin Booker: 70.6%

Next 5: Montrezl Harrell, Jabari Parker, Wendell Carter, Clint Capela, Rudy Gobert

— Sam Cooper (@scooperhoops) November 29, 2019

Trenutno stanje u poretku za MVP-a stoji ovako:

Good guy Luka

Treba izdvojiti i Lukinu “igru” izvan terena. Uspio je prikupiti preko 2,2 miliona $ za liječenje malog slovenskog dječaka Krisa.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Odiseja 2020: Jeste li spremni za duel najboljih? - Ostatak Sveta
  2. Luda teksaška družina i momak koji je rođen da bude MVP! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*