Daj malo minuta, brate?!

screenshot

Krcata je NBA igračima sa prostora našeg regiona. Od njih bi se mogle sastaviti skoro četiri petorke, no nisu svi igrači trenutno u situaciji da dobijaju minutažu i pokažu šta umeju ili napreduju onako kako se to uoči sezone predviđalo.

Oni čekaju više minuta

Startni centar LA Clippersa, Ivica Zubac, nesporni je talenat, i ove sezone je u 19 mečeva (od 21 ukupno) bio starter. No, igra i dalje vrlo limitirano (16 minuta po meču), i beleži 8.2 poena i 6.6 skokova po meču uz 1 blokadu i 60 % šuta iz igre. Zubac je definitivno veliki talenat, tek mu je 22 a ovo mu je već četvrta sezona u ligi. No, kod Zupca je primetna stagnacija u igri, a samo povećana minutaža može ovom sjajnom centru omogući napredak i eksploziju.

24-godišnji Marko Gudurić deo je mladog i potentnog tima iz Memphisa, koji predvodi za sada prvo rookie ime sezone – Ja Morant. Srpski reprezentativac nastupio je na sva 24 meča, igra u proseku 19 minuta a beleži 5.5 poena, 2.5 skokova i 1.5 asistenciju, uz preko 30 % šuta za tri poena.

Svoj najbolji meč odigrao je 13 novembra protiv Hornetsa, kada je dao 17 poena, šutirajući 4 od 6 za tri poena:

Talentovanog centra Cavsa, Antu Žižića povreda je omela da se pripremi za početak ove sezone. Propustio je sve predsezonske mečeve, a tek nedavno počeo je da dobija priliku u prvom timu. Doduše kao backup varijanta jer Tristan Thomson igra neočekivano dobro ove sezone. Žižić je nastupio tek na šest mečeva, igra nešto više od 11 minuta u proseku, a beleži 4.3 poena i 2.7 skokova što je mnogo slabije nego prošle sezone. Ukoliko nastavi ovako, Žižiću je prioritet promena sredine.

U svojoj drugoj NBA sezoni, Džanan Musa dobija nešto više (ne i dovoljno) prostora u timu Netsa. Za sada je na 16 minuta po meču, gde daje 5.1 poen uz 2.7 skoka i 1.3 asistenciju. Musa je odlično odigrao i Letnju ligu i predsezonu, i svakako je jedan od igrača koje Netsi trebaju više da koriste.

Oni su svoju šansu propustili…

Šta reći za Dragana Bendera, nekada 4. picka na NBA draftu, od koga su Sunsi prošloga leta odustali. Bio je pred povratkom u Evropu, i potpisivanjem ugovora sa moskovskim CSKA, da bi se na kraju odlučio preseliti na Istok, i doći u redove Bucksa.

Za sada, statistika je vrlo skromna – Tek tri meča, manje od 10 minuta u proseku (najmanje u karijeri), 5 poena i 1 asistencija. Bender je definitivno igrač koji je najviše stagnirao u poslednje dve godine.

No, ako nekoga treba nazvati najneprijatnijim iznenađenjem, to je definitivno – Mario Hezonja. Također visok pick na NBA draftu, od velike nade Magica, preko promašaja u Knicksima, stigao je bez puno pomne u Portland gde je zadužio dres sa brojem 44 – koji je nosio njegov sunarodnik – Dražen Petrović.

No, Super Mario nastavio je u svom toplo – hladno fazonu. U 19 mečeva igrao je manje od 18 minuta, a postiže tek 4.8 poena uz 4.5 skokova. U svega tri meča bio je dvocifren, od toga 11 poena (i 3 trojke iz 5 pokušaja dao je Warriorsima):

Oni čekaju svoju šansu…

Konačno stižemo do dva mlada igrača koji tek traže svoju šansu u NBA, gde doduše još nisu dobili svoje prve minute.

Prvi je Luka Šamanić, hrvatski košarkaš koji se nalazi na rosteru Spursa. Doduše, još nije zaigrao za njih ali trenutno igra vrlo dobro za njihovu filijalu – Austin Spurse, za koje je u prvih 9 mečeva davao 14.3 poena, uz 7.6 skokova i 1.9 asistencija:

Drugi je Alen Smailagić iz Srbije. Nažalost, vrlo lošem zdravstvenom biltenu u Golden State Warriorsima doprineo je i ovaj mladi košarkaš koji je tako propustio možda i idealnu šansu za debi u NBA. Svoj dug oporavak od povrede skočnog zgloba završio je početkom decembra, kada se vratio  treninzima punim intenzitetom. Međutim, ne sa prvim timom, već sa Santa Cruzom, filijalom ‘ratnika’.

Kako je rekao Steve Kerr, potrebno mu je određeno vreme da uđe u formu, uzimajući u obzir da je dugo pauzirao i da nije prošao trening kamp sa saigračima. U prvoj utakmici za Santa Cruz dao je 11 poena, uz 7 skokova i 1 asistenciju, šutirao je 4 od 10 iz igre.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*