Šampion odradio svoje?

screenshot

Utakmica protiv Sixersa je bila prva od početka sezona da su aktualni šampioni bili kompletni. Odmah na početku ostali su bez Ibake, koji je povredio zglob, a nedugo zatim i Lowry je morao na dužu pauzu. Potonjeg nije bilo 11 utakmica, činilo se kako će prevelik teret pasti na van Vleeta u tom periodu. No, dogodilo se nešto totalno suprotno…

Lowry je od početka svoje karijere u Raptorsima dosta kritiziran. Prvenstveno zbog igara u playoffu, on i Derozan su gotovo redovno isporučivali ispodprosječne igre kada je playoff bio u pitanju. Postotci šuta su padali, izgubljene lopte rasle i Raptorsi nikako nisu mogli napraviti ozbiljan iskorak. Sve do dolaska Leonarda. Svi znamo što se desilo, a Lowry je u tom playoffu napokon odigrao nekoliko dobrih utakmica. Bio je glavni organizator igre, uz Siakama desna ruka Leonardu na putu do naslova. Lowry je napokon mogao zadovoljan otići na odmor poslije sezone.

Choaker ili samo splet nesretnih okolnosti?

Odlaskom Leonarda, Raptorsi više nisu glavni favoriti na Istoku, iako je ostatak ekipe ostao na okupu. Ekipa je predana u ruke Siakamu, dok je Lowry i dalje trebao raditi ono što najbolje radi – energična obrana i organiziranje napada. Početak sezone je prošao u pozitivnom tonu za Kanađane. Naravno, trebalo je tu prilagodbe na igru bez Leonarda, a Lowry je u početku preuzimao dosta odgovornosti u napadu. U prvih 8 utakmica, Raptorsi su upisali samo dva poraza i to protiv glavnih konkurenata na Istoku, prvo od Bostona, nakon toga od Bucksa. Lowry je briljirao u oba poraza, Keltima je ubacio 29 poena uz 7 asista, dok je Bucksima ubacio čak 36 poena. Protiv Pelicansa je odigrao 15 minuta, povredio se i morao je na pauzu.

Sve je super funkcioniralo na početku sezone, pa se činilo kako će Lowryeva povreda uzdrmati šampione. Dogodila se potpuna suprotnost. U sljedećih 10 utakmica, Raptorsi su upisali 2 poraza, predvođeni Siakamom i vanVleetom koji svake sezone igra sve bolje i bolje. Lowry se vratio nakon tih 10 utakmica pauze, protiv Heata. Nakon 7 vezanih pobjeda Raptorsi su upisali poraz. Nakon Heata izgubili su i iduće dvije utakmice, što je trenutno njihov najgori niz u sezoni.

Možda je glupo reći da je Lowry krivac za ove poraze, no činjenično stanje govori da su dotada najbolji igrači Raptorsa Siakam i VanVleet odigrali dosta ispod prosjeka u tim utakmicama. Vleet je protiv Heata ubacio 19 poena uz dosta loš šut, protiv Rocketsa se popravio, da bi protiv Sixersa odigrao jako loš meč. U periodu dok igra Lowry vanVleet je ove sezone na prosjecima od 21,2 poena, 7,5 asista uz 44% šuta iz igre. Slobodno možemo reći Allstar brojke. Još bolje izgleda igra Raptorsa s njim na parketu. Izuzetno je pametan igrač koji maksimalno koristi svoje prednosti. Lopta se kod njega neće predugo zadržavati, napad je pokretan, a kako i vanVleet tako su i ostali efikasni. Za usporedbu, kada je Lowry na parketu Vleet ubacuje 15 poena uz 7 asista i 39% šuta iz igre. Očit pad u igri.

Isto tako i Siakam je bolji u paru s vanVleetom. Bez Lowry u petorci Siakam je eksplodirao. Ubacivao je 24 poena uz 7,8 skokova i 4,3 asista u prosjeku. MVP brojke. Posljednje tri utakmice otkako se Lowry vratio, Siakam je bitno pao u formi. Pogotovo što se tiče prosjeka šuta, jer iako ubacuje i dalje preko 20 poena, samo je jednom u posljednje tri bio preko 40% iz igre. Konkretno 9/22 protiv Rocketsa, što je točno 40,9%.

Od MIP do MVP-a!

Rješenje naravno nije trade Lowrya, već prebacivanje Kylea na klupu, odnosno u ulogu 6. igrača. Slično kao što je recimo Spoelstra namijenio Dragiću ove sezone. Nakon prošlosezonskog mučenja s povredama, Dragon napokon pronalazi pravu formu i jedan je od boljih u redovima Heata iako ne starta u petorci. Slično bi Raptorsi mogli primjeniti na Lowrya. Dragon i dalje igra puno minuta u prosjeku, nerjetko je igrač s najvećom minutažom u ekipi, tako da ovo ne mora nužno značiti da će Lowryeve brojke drastično opasti. U periodu bez njega Raptorsi su se navikli igrati na jedan način, s Vleetom kao vođom, što je i logičan slijed događaja, jer Lowry je debelo zagazio u 30-te. Kao 6. bi imao puno bolji utjecaj za ekipu, i Raptorsi bi dobili dodatnu opasnost s klupe, koja im je i ovako među boljima u Ligi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*