Kralj je poražen! Živeo Kralj!

screenshot

‘Jeleni’ su sada usamljeni na vrhu NBA. Dvoboj koji smo dugo čekali – između Milwaukeeja i Lakersa – završen je isuviše laganom pobedom Bucksa nad najvećim rivalom sa Zapada. Bilo je 111 – 104, i sada su Bucksi sa učinkom 25-4 najbolji tim u NBA šampionatu. Ovo je za tim iz LA drugi uzastopni poraz, no i dalje su suvereni lideri Zapada sa 24 pobede i 5 poraza.

Giannis je predvodio Buckse sa 34 poena, 11 skokova i 7 asistencija, a važnu je ulogu sa klupe odigrao George Hill koji je dodao 21 poena. Na drugoj se strani vratio Anthony Davis – 36 poena, 10 skokova, 5 asistencija i 3 blokade, dok je Lebron James zabeležio sedmi tripl-dabl u sezoni sa 21 poenom, 12 skokova i 11 asistencija, a isti broj poena imao je i Danny Green.

Bucksi su razbucali Lakerse u prvom poluvremenu. Serijom 20-6 u 20. minutu imali ogromnih plus 21 (51-30), a na odmor su otišli sa 19 poena prednosti. Lakersi su u finišu treće četvrtine konačno uspeli da minus svedu na jednocifren (89-81), ali je sjajni Giannis postigao 7 od 9 poena svog tima u prva tri minuta poslednje deonice i tako odbio nalet gostiju iz Kalifornije.

Ne piše se puno o ovim Bucksima, trenutno najboljem timu lige.

Dok za Lakerse gotovo sve znamo, o Lebronu i Davisu se konstatno piše, a slobodno možemo reći da su Bucksi zapostavljeni. Totalno neopravdano, jer Bucksi su trenutno ekipa koja je u najboljo formi, a po prikazanim igrama čvrsto drže prvo mjesto na power rankinzima.

Neopravdano zapostavljeni

Laganom pobjedom protiv Cavsa Bucksi su došli do 18. uzastopnog trijumfa, serija koja je počela još početkom 11. mjeseca protiv Thundera. Preko mjesec dana Bucksi ne znaju za poraz, konkretno posljednja ekipa koja ih je pobjedila su Utah Jazz. Giannis i društvo se od tada ne osvrću, te “melju” protivnike. Posebno upečatljiva pobjeda je bila protiv Knicksa koje su dobili sa gotovo 50 razlike, a također imponira i lakoća kojom su dobili Clipperse, jedne od contendera sa Zapada.

Prvo poluvrijeme je bio egal, ali u drugom dijelu protiv Clippersa postojala je samo jedna ekipa. Ubacili su u višu brzinu, stegli obranu za koju ni Leonard ni PG nisu imali odgovor. Zajedno su ubacili 30 poena, dok je na drugoj strani samo Giannis ubacio 27 i to u 25 minuta jer nije bilo potrebe da igra više. Sjajna demonstracija sile i podsjetnik Riversu da ih čeka još puno posla do playoffa.

Bud je sjajno složio rotaciju, klupa je jedna od najboljih u Ligi. Isto tako, nije da nisu imali problema s povredama. Middelton je bio out gotovo mjesec dana, a dominantna igra Bucksa olakšala mu je povratak na teren, tj povratak u formu. Ove sezone Bud je “izmislio” DiVicenza prošlogodišnjeg rookia koji nije baš dobijao priliku u svojoj rookie sezoni. Povredom Middeltona čak je i startao u nekoliko utakmica, a trenutno je neizostavan član rotacije. Bledsloe svoj ugovor opravdava u obrani, dok u napadu još uvijek pronalazi pravu formu. Istina, na 15 poena je, no šut za tri poena mu je debelo ispod 40%, što je svakako nešto na čemu bi trebao poraditi.

Kad smo kod obrane, uz Bledsloea i Giannisa ogroman posao rade i veterani Hill i Matthews. Obojica se svesrdno trude nadomjestiti odlazak Brogdona, a zasada možemo reći da im uspjeva. Hill je sjajna zamjena za Bledsloea, održava agresivnost u obrani, a u napadu mirno i staloženo organizira igru. Jako bitan je i Ilyasova, Korver i braća Lopez. U ovoj ekipi čak je i Robin Lopez počeo šutirati po uzoru na brata, ali usprkos tome i dalje svoju plaću zaradi na drugom dijelu parketa.

Giannisova igra je priča sama po sebi, da ne kažemo za poseban tekst, ali navesti ćemo samo neke brojke i utakmice. Trenutno Giannis je na 31,8 poen, te čak 12,8 skokova u prosjeku, trenutno je drugi strijelac Lige iza Hardena te 5. skakač Lige. Vrlo lako bi mogao uzeti još jednu MVP nagradu, pogotovo ako Bucksi ovako nastave.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*