Ili se probudite, ili je ovo kraj Procesa!

screenshot

76erse su pred početak sezone mnogi svrstavali u red najvećih favorita za osvajanje Istoka, te plasman u veliko finale.

Podsetimo se, u toku leta 2018, u klub su stilgi Trey Burke (DAL), Al Horford (BOS), Raul Neto (UTA), Kyle O’Quinn (IND), i Josh Richardson (MIA), dok su ih napustili Jimmy Butler (MIA), Amir Johnson, Boban Marjanovic (DAL), T.J. McConnell (IND), Greg Monroe, J.J. Redick (NOP), te Jonathon Simmons. Čini se da je težak poraz od Raptorsa naterao vođstvo kluba da ojača tim, posebno u segmentu odbrane gde su Embiid i Horford predstavljali tornjeve pod koševima, Simmons i Richardson na perimetru, te su još uzeli i najboljeg obrambenog među svih rookiema – Matissea Thybullea.

Njihova petorka – Simmons, Harris, Richardson, Horford i Embiid – zaista deluje zastrašujuće, no ovom timu mnogi su zamerali jednu stvar – a to je sklonost povredama, i nedovoljna širina rostera, te slab doprinos igrača sa klupe.

Mučenje u napadu

Nakon odigrana 33 meča, Phila se nalazi na 5. mestu Istoka sa 23 pobede i 10 poraza. Imaju tri poraza u nizu, te su ubeležili šest poraza u poslednjih devet mečeva.

Za tim za koji su mnogi predviđali da će u ovoj sezoni biti ‘bastion dobre odbrane’, 6. mesto prema defanzivnom rejtingu i nije tako loše, no kako stvari stoje problem je napad – i tu Phila poprilično loše stoji, tek su 14. tim lige (daju 109,5 poena po meču što je znantno lošije od prošlogodišnjeg proseka i 112,6 poena kada su imali osmi napad u ligi).

Zanimljiv je podatak da je njihova startna petorka iz ove sezone po učinku najgora u poslednje tri sezone. U 2018. Simmons, JJ Redick, Covington, Šarić i Embiid imali su 20,5 net rejting za odigranih 601 minutu zajedno. Nakon što nisu uspeli da se plasiraju u play off, GM tima Elton Brand odlučio se za radikalne promene – stigli su Jimmy Butler iz Wolvsa, te Tobia Harris iz Clippersa. Nova petorka koji su činili Simmons, Redick, Butler, Harris i Embiid imala je net rejting od 19.4 za odigranih zajedničkih 161 minutu. A nakon bolnog poraza od Raptorsa u play offu, umesto Redicka i Butlera stižu Richardson i Al Horford.

Ova nova petorka, kako smo i naveli na početku, defanzivno radi sjajne stvari, ali napad škripi i nikako da im krene. Simmons, Richardson, Harris, Horford, i Embiid kao udarna petorka ima net rejting od 7,6 što je manje i od prve petorke Bullsa koji su u donjem domu Istoka.

Šta su problemi?

Ništa neočekivano. Bret Brown, kao glavni strateg, nikako da postavi sistem igre koji je konstantan i prihvatljiv za sve igrače. Često menja stil igre i to ne odgovara najvećim zvezdama tima. Embiid ne učestvuje dovoljno u igri na postu, i ne dobija dovoljan broj šuteva dok je u igri startna petorka. I dalje je igrač koji uzima najviše šuteva od svih (16,2 po meču, od čega 3,9 trojki), no to je za 2,5 šuta manje po meču nego prošle sezone.


PHILADELPHIA 76ers 2019 – 2020

Odigrani mečevi – Tobias Harris 36, Ben Simmons 34, Al Horford 32

Najbolji strelci – Embiid 23.7, Harris 19.4

Asistencije – Simmons 8.5, Horford 3.8

Skokovi – Embiid 12.4, Simmons 7.1

Ukradene lopte – Simmons 2.2, Thybulle 1.4

Šut iz igre – Simmons 56 %


Simmonsovo odsustvo šuta sa distance (pogodio je 2 trojke iz 5 pokušaja ove sezone), i pick ‘n roll sa Embiidom postali su već predvidivi a čuvarima Embiida je lakše da ga udvajaju i time dodatno otupljuju napad 76ersa. Dodatni problem predstavlja i činjenica da je Simmons u poslednjoj godini svog rookie ugovora, i ukoliko Brand i 76ersi žele da ga potpišu moraće za njega, Embiida, Harrisa i Horforda izdvojiti skoro 120 miliona dolara, što je poprilično velika suma za jedan tim koji ne funkcioniše najbolje.

Neka nova promena?

Da li bi Brand trebao napraviti neki novi trejd, i na taj način uzdrmati i urušiti i ovako labav sistem? Hemija je očigledno jedan od najvećih problema u ovom timu, posebno je to bilo očigledno nakon poraza od Raptorsa prošle godine. Ako bi se i radio trejd, to ne bi trebalo da bude radi dovođenja još jedne zvezde, Sixersima trebaju radnici, iskusni i timski igrači, igrači koji će obogatiti napad, učiniti ga dinamičnijim ali i proširiti opcije sa klupe.

Da li trejdati Simmonsa, za nekog iskusnije playa i još kojeg role igrača? Možda bi to bilo dobro za tim, a možda je dobro biti strpljiv još jedno vreme i ovom timu dati šansu. Jer, kakvi god da su 76ersi oni ove sezone igraju dobro kod kuće, a protiv najboljih timova Istoka (Bucksa, Bostona) imaju pozitivan score.

Možda bi Brown trebalo da da priliku nekim drugim igračima u startnoj petorci – recimo Matisse Thybulle je na preko 46 % kada je u pitanju šut za tri poena (a tu su i Burke i Neto koji isto sjajno pogađaju sa distance).

Proces je definitivno došao do momentu kada ga čeka najveći izazov – ili će napraviti iskor i napraviti neki značajan rezultat, ili će potonuti zajedno sa svojim kapetanima i postati brod bez – kormilara.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*