Pistol Pete: Sjajni šuter koji je predvideo svoju smrt!

Wikimedia Commons

To veče, 25 februara, 1977 navijači Utah Jazza teško da pamte, ali u analima je zabeleženo kako je jedan igrač postigao najviše poena na jednom meču u istoriji franšize. Da, to je Pete Maravich, Pistol Pete, koji je te večeri brojao do 68 protiv New York Knicksa.

Peter Maravich rođen je u Penssylvaniji, SAD, 1947., kao sin imigranata iz Srbije. Sedamdesetih godina prošlog veka najbolji šuter NBA lige, zbog čega je i dobio nadimak “Pistol Pete” (Pištolj Pit) bio je Srbin – petostruki učesnik “ol-stars” utakmice Piter Maravich, treći pik na draftu 1970. godine.

Rekorder NCAA

Maravich je i dalje vladajući rekorder NCAA lige (koledž košarkaške lige) sa neverovatnim prosekom od 44,2 poena po utakmici. Protiv Njujork Niksa, 25. februara 1977. godine, postigao je čak 68 poena, što ga i dalje drži na 13. mestu večne liste najefikasnijih igrača na nekoj utakmici, zaključno sa regularnim delom sezone 2014/15.Bio je poznato kao showman, ludih i ponekad neočekivanih šuteva sa distance. Treba pomenuti da je Maravich igrao u vreme kada nisu postojale trojke.

Njegov ljuti rival na parketu bio je drugi pik na draftu te iste godine, takođe petostruki učesnik NBA “ol-stars” meča, Hrvat Rudy Tomljanovich. Popularni Rudi je kasnije svoju dobru igračku karijeru nadogradio sjajnom trenerskom i sa Houstonom dva puta uzastopno osvojio šampionski prsten.

Kako je ‘Pistol Pete’ poslao rivala po burek!

Predvideo smrt

Pistol Pit je poznat i po tome što je predvideo svoju smrt. 1974. godine Maravich je imao 26 godina, a u NBA je već imao četiri pune godine staža. U intervjuu za Beaver County Times, “Pistol” je izjavio kako “ne želi igrati deset godina u NBA i umreti od srčanog udara u 40-oj”.

Ali dogodilo se upravo tako. U NBA proveo 10 godina, karijeru je okončao u 32-oj godini. Umro je osam godina kasnije, tačno u 40. godini. Od srčanog udara, kao što je i predvideo. Kasnije je utvrđeno da je Maravich rođen s vrlo ozbiljnom srčanom manom i da je pravo čudo što mu je srce izdržalo više od 20 godina.

Velika čast u Atlanti

Pete je tek peti igrač u istoriji franšize, čiji su dres Atlanta Hawksi umirovili. Dogodilo se to 3 marta, 2017, uoči utakmice sa šampionima iz Clevelanda.

Osim Atlante, igrao je za New Orleans, Utah Jazz, i Boston Celticse.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*