Pregled polusezone: Vrelina, LA misterija, i ‘onaj čije ime zabranjeno pisati’

Clutch points

Piše: Stefan Kokanović / NBA svijet

E pa sada kada smo konačno i zvanično prešli polovinu sezone (sve ekipe odigrale suminimalno 41. tekmu, neke i 45 već), da se malo osvrnemo na dosadašnji deo. Tj. ja ću se osvrnuti mojim skromnim objektivnim mišljenjem.

ISTOČNA KONFERENCIJA

IZNENAĐENJE: Po meni svakako najveće iznenađenje konferencije bez dileme – Miami Heat. Ne samo Istoka, već kompletne lige. Pre početka sezone velika većina je Heat videla u play offu, predvođeni Butlerom, ali tu oko 7-8 pozicije, maksimalno 5-6. Mlada ekipa sa neiskusnim igračima okružena Dragićem i Jimmyem. Ko je mogao očekivati ovakvu eksploziju do skoro anonimnog Kendricka Nunna, te Duncana Robinsona, s obzirom da obojica nisu draftovani? Na sve to, Bam Adebayo beleži gotovo all star partije u kontinuitetu. Drugo mesto već duže vreme, iza neprikosnovenih Bucksa i neverovatan skor kod kuće od 19/1. Videćemo dokle mogu u nastavku i u play offu.

RAZOČARANJE: Philadelphia 76ers. Kada bi gledali samo skor kod kuće i 20/2, pomislili eto jedne ekipe od glavnih favorita za prsten. Sixersi su na šestoj poziciji Istoka sa 29/16, a utisak koliko toliko su popravili na poslednje 4 utakmice bez Embiida koje su dobili. Ekipa je svakako slabija u odnosu na prošlu sezonu, ostali su bez Butlera i Redicka, ali su opet smatrani glavnim favoritima za tron Istoka uz Buckse. Za sada tome nisu ni blizu, pre svega zbog katastrofalne klupe. No, ima još da se igra ovoliko + play off, pa ćemo videti kako će završiti Sixersi, kojima će ove sezone sve ispod finala konferencije biti neuspeh.

FAVORIT: Bez ikakve dileme – Milwaukee Bucks. Predvođeni Giannisom deluju opet nezaustavljivo, a Grk grabi ka drugoj MVP tituli. Posle 45 utakmica imaju skor 39/6, prvo mesto na Istoku su gotovo već sada i osvojili. Ipak, play off je play off, videćemo da li su naučili neke stvari iz prošle sezone, ali po ovome do sada, ubedljivo glavni favoriti za igranje velikog finala od ekipa sa Istoka.

Što se tiče ostalih ekipa, Boston i Indiana igraju otprilike kako sam i očekivao, Toronto je takođe iznenadio sa dobrim držanjem i posle odlaska Leonarda, dok za neprijatno iznenađenje treba obeležiti i Netse koji se trenutno grčevito bore za play off mesto sa skorom 18/24.

ZAPADNA KONFERENCIJA

IZNENAĐENJE: Neka budu Dallas Mavericksi, a odmah iza njih Oklahoma. Mnogi su mislili na početku sezone kada je Dallas jedno vreme bio i na drugom mestu da je to samo trenutno i da sledi pad. Ipak, sa skromnim rosterom, ali odličnom timskom hemijom, Mavsi su i posle 42. utakmice u vrhu sa skorom 27/15, na petoj poziciji, ali samo dve pobede od drugog mesta. Ako se uzme u obzir da još uvek nismo videli ni polovinu od onog pravog Porzingisa, Dallas samo još bolje može izgledati. Videćemo kako će izgledati do kraja regularnog dela i u play offu, koji im se sada i ne dovodi u obzir. Biće zanimljivo videti kako će se Dončić snaći u svom debitantskom nastupu u završnici. O Oklahomi ne treba trošiti reči. Posle dolaska CP3 i vesti kako on i ne planira da zaigra za Oklahomu, mnogi su mislili da je tank mode uključen. Ipak, Oklahoma igra fenomenalno poslednjih mesec i jače i po trenutnom stanju su gotovo sigurni učesnici play offa. Imaju čak 6 pobeda više od devetoplasiranih Spursa.

RAZOČARANJE: Ako bi uporedili rezultate prethodne sezone i trenutno stanje, onda bi to bio GSW, ali s obzirom da znamo šta se tamo izdešavalo, onda će to ipak biti Portland. Blazersi koji su u maju igrali finale Zapada, pojačani povratnikom Carmelom i sa gotovo istim rosterom od prošle sezone, ne liče na sebe. Pre svega CJ McCollum, koji je neprepoznatljiv. Fali tu naravno i Jusuf Nurkić i Collins, ali ako znamo da je Nurkić out još od marta, a Portland je igrao samu završnicu prethodne sezone, zna se ipak da nije baš samo do tog izostanka. Iako Jusuf neizmerno nedostaje pre svega u defanzivi. Blazersi su trenutno tek na 10. poziciji sa katastrofalnim skorom 19/26.

FAVORIT: Iako od ove dve ekipe više gotivim LeBrona i Lakerse, iako je LAL na prvom mestu, mislim da su glavni favoriti Clippersi. Da, LAC je trenutno već na 13 poraza, imali su tu i neke ubedljive poraze. Ipak, poučen prošlogodišnjim iskustvom oko Leonarda, staviću ih sada na prvo mesto. Pre svega zbog tog load managmenta, Kawhi i PG mislim da nisu ni 10 utakmica odigrali zajedno. Takav se utisak stiče i zbog toga ni ne može da se proceni prava igra Clippersa. U play offu toga neće biti i biće potpuno druga priča. Ipak, glavni razlog što sam ih stavio ispred Lakersa je klupa. Dosta, dosta jača i kvalitetnija klupa Clippersa predvođena Harrelom i Louom, koja zasigurno može doprineti više od klupe Lakersa.

Što se tiče ostalih ekipa, Memphis je pozitivno iznenadio poslednjih mesec dana, dok će neko Rocketse smatrati kao razočaranje. Ja sam očekivao ovo neuklapanje H****** i Westbrooka. Ispod svog nivoa su svakako i Spursi koji će teško videti play off u ovoj sezoni, ali u Grega i ekipu ne treba sumnjati do poslednjeg meča. Minnesota više nikog i ne iznenađuje i neka trune na dnu.


MVP: Giannis Antetokounmpo

ROY: Ja Morant

DPOY: Giannis Antetokounmpo

Sixth man: Lou Williams (najviše zbog pozicije, ali borba sa Roseom i Schorderom)

First team: Dončić – H***** – LBJ – Giannis – AD

H***** – zbog zabrana pominjanja ovog čoveka u objavama, u naredno neodređeno vreme od strane uprave, pravila se moraju poštovati


 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*