Rekorder, posljednjih Mohikanac i najbolji dunker u povijesti

screenshot

Legendu NBA, Vince Cartera, gledamo još jednu – rekordnu 22. sezonu, na NBA parketima. Ovaj 42-godišnjak će na večnoj listi preteći Roberta Parisha, Kevina Willisa, Kevina Garnetta i Dirka Nowitzkog, koji su u najjačoj ligi sveta igrali po 21 sezonu.

Carter, pored rekorda, za odigravanje još jedne sezone ima i čisto sportske motive. Nije se želeo pridružiti contenderu samo radi prstena, već je želeo ozbiljnu ulogu u ekipi. Iako već u 42. godini, Carter je u neviđenoj fizičkoj spremi i sigurno može dati 10- ak dobrih minuta po večeri, što je i nekoliko puta demonstrirao ove sezone.

Hawksi loše guraju, usprkos Youngu, ali mora se uzeti u obzir količina povreda koja ih je snašla. Carter je primoran čak i dosta igrati, pa ove sezone bilježi gotovo 15 minuta u prosjeku, a nerjetko se desi da odigra i preko 20 u utakmici.

Najava rekorda

Vince Carter je u protekloj regularnoj NBA sezoni zajedno sa Dirkom Nowitzkim stigao do svoje 21. profesionalne sezone. Izjednačili su se sa Robertom Parishem, Kevinom Willisom i Kevinom Garnettom kao jedini igrači koji su proveli 21 sezonu u Ligi. Jedna legenda je rekla zbogom košarci, no Vince želi rekord.

-“Što se mene tiče, mislim da mogu izgurati još jednu sezonu. Hajde da vidimo što će biti.”- izjavio je Carter. Tako će se Air Canada vratiti i iduće sezone, te će tako postati rekorder NBA Lige.

 


KARIJERA

Vince Carter je u NBA od 1998. godine. Tada su ga kao 5. picka birali Raptorsi. Nakon tig tima igrao je za Netse, Magic, Sunse, Grizzliese, Kingse i Hawkse. U protekloj sezoni je za Atlantu beležio 7,6 poena i 2,6 skokova. U karijeri je postigao 25.430 poena i zauzima 20. mesto na listi strelaca u istoriji lige. Beležio je preko 17 poena i 4 skoka u proseku tokom svoje karijere.

Sa reprezentacijom SAD osvojio je olimpijsko zlato u Sidneju 2000. godine, a osam puta je bio učesnik Ol-star utakmice.


Maratonska utakmica

Iako je već debelo zagazio preko 40. godine, Carter je u sjajnoj formi. U protekloj sezoni je u maratonskoj utakmici protiv Bullsa na parketu proveo čak 45 minuta. U njegovim godinama je to pravo postignuće. Bio je rame uz rame sa svojim mladim suigračima iz Hawksa, a John Collins nije mogao vjerovati kako Carter još uvijek ima snage.

 

Smatran je možda i za najboljeg dunkera u povijesti Lige, no dugovječnost duguje iscrpnim treninzima, te promjenom načina igre. U početku karijere je stalno igrao “iznad obruča”. Zakucavao je i zaletao se na velike centre, no kako su godine odmicale Carter je postajao sve bolji i bolji šuter. Polako ali sigurno je preselio igru na perimetar, te je tako zapravo i spasio svoju karijeru. Carter i dalje zakucava, što je nevjerovatno, a uveseljavati će nas svojim igrama i iduće godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*