Kobe mentor

Nakon povlačenja iz aktivnog igranja, Kobe nije mogao dugo biti bez košarke. Vrlo brzo se bacio na drugi, svojevrstan trenerski posao. Kako je igrao godinama na najviše nivou, a priče o Mamba mentalityu su nam poznate, sigurno ima šta preneti mlađim generacijama. Počelo je sa Isaiah Thomasom.

Znamo da je Thomas imao veliku tragediju prije dvije godine, kada mu je netom prije utakmice s Wizardsima preminula sestra. Na to se nadovezala i dva poraza kod kuće od Bullsa i Thomas nije znao šta da radi. No dan prije playoffa Thomas je dobio poziv. -“Majka me je pitala s kim pričam. Morao sam staviti na mute, da joj kažem da je to Kobe. “- kaže Thomas. Nakon toga redovno su ostali u kontaktu i Kobe je pomagao Isaiahu savetima. Nakon toga Kelti su nanizali 6 pobeda zaredom ! Počistili su Bullse, te uzeli prve dve utakmice protiv Wizardsa.

Thomas kaže da je razgovor s Kobeom neponovljivo iskustvo. -“Mentalno, on je na sasvim drugoj razini od svih ostalih koje znam. Pogledao je svaku sekundu utakmice i za svaku akciju mi je rekao šta bi trebao tražiti i što napraviti. -” rekao je Thomas dan posle utakmice protiv Čarobnjaka kada je ubacio 53 poena.

Kobe kaže da je bio jako sretan što je mogao nekome pomoći. -“Jako sam sretan što sam mu pomogao. Imao je hrabrosti pitati, baš kao ja Jordana u svoje vreme.”- kaže Mamba. Ali nije Thomas jedini igrač koji se obratio za pomoć. Mnogi Allstarovi poput Hardena, Haywarda, Irvinga i Westbrooka su se obratili Mambi za pomoć. Kobe to sve prihvata s osmehom. -“Ja sam otvorena knjiga. Samo trebaš pitati.-”

Naravno nije stalo na Thomasu. U ovom trenutku samo isplivavaju priče mladih, a i onih malo starijih aktivnih NBA igrača i njihovoj vezi s Kobeom. Svima je pomagao savjetima, prvenstveno kako unaprijediti svoju igru, a osim toga podijelio je sigurno i neke bitne lekcije za život izvan terena. Tome najbolje svjedoči Kobeov suigrač Lamar Odom, koji je vječno zahvalan Bryantu na onome što je za njega napravio.

Kobeova ostavština je svuda po Ligi, svaki igrač “nosi” nešto njegovo sa sobom. Bio to mentalitet, upornost, glad za pobjedama… Bilo koja dobra osobina koju im je Kobe usadio. A posadio ih je mnoštvo…

1 Trackback / Pingback

  1. NBA zvezde čuvajte se, Kobe izaziva! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*