NBA Trade: Ovo su pazarili klubovi ove zime

SB nation

Spuštena zavesa na ovogodišnji trejd period, pred All Star. Nije bilo uzbuđenja na kakve smo navikli, a čini se da su Warriorsi napravili dobar posao, pripremivši podlogu za narednu sezonu kada će juriti novi prsten. Naravno ukoliko se novopridošli Wiggins uklopi, ukoliko se Curry i Klay vrate i budu pravi, ukoliko…

Trade Warriorsa: Mačka u džaku

Za sada smo svedočili do sada najvećem trejdu u poslednjih nekoliko sezone, u kojoj su učestovala četiri tima (između ostalo i Denver Nikole Jokića koji je ostao bez Juancha i Beasleya), Miami je doveo Igoudalu, Crowdera i Hilla, Knicksi su nastavili sa neverovatnim potezima, a Andre Drummond još ne može da veruje šta ga je snašlo…


6. februar: TRADEOVI POSLEDNJEG DANA

Franšiza poznata po “sjajnim” odlukama, New York Knicksi nisu mogli proći bez nekakvog tradea na deadline dayu. Ne možemo reći da su se obradovali, no zato su Clippersi pridodali još jedno odlično pojačanje u borbi za naslov. Knicksi su dali svojeg najboljeg igrača ove sezone Marcusa Morrisa za Moea Harklessa i pick prve runde…U zadnji čas u trade su se uključili i Wizardsi koji su Clippersima poslali Isaiah Thomasa, dok je u glavni grad stigao Jerome Robinson. Knicksi su puno više mogli izvući za Morrisa koji je bio jedan od traženijih igrača. Lakersi i Clippersi su se borili oko njegovog tradea, a na kraju je West odradio svoju magiju i možemo reći, pokrao Knickse.

*****

Drummond baš nema sreće. Iz srednjeg očaja kojega je godinama trpio u Pistonsoma, sada prelazi na potpuni očaj. Andre Drummond je novi igrač Cleveland Cavaliersa. U suprotnom smjeru, pazite sad, Brandon Knight i John Henson. I to je to. Iako nije baš najjasnije što će Cavsi s Drummondom koji se baš i ne uklapa u planove oko rebuilda, no za ovako malu cijenu definitivno se isplatio. Pomalo je nevjerovatno da su Pistonsi baš toliko malo izvukli iz ovog tradea. Dre je igrao u očajnoj formi u posljednje vrijeme, no više je tu bilo do zasićenja nego do nekakvog ogromnog pada forme. Kelti su bili zainteresirani, a mislim da bilo koji paket igrača da su dobili od Bostona, bio bi bolji nego ovaj deal.

*****

Warriorsi su napokon popustili. D’Angelo Russell je završio u Wolvesima, zajedno sa Spellmanom i Jacobom Evansom. Vječni talenat Wiggins stiže kod Currya i Klaya, a uz njega Wolvesi su se odrekli i zaštićenog picka prve runde 2021. i picka druge runde 2020. godine. Wolvesi su bili uporni zadnjih dana u pokušaju dovođenja Russella. Isprva se činilo kako Warriorsi nisu zainteresirani za paket sklopljen oko Wigginsa, no na kraju su se zadovoljili i time.

*****

Osim Russella, ranije se Golden State nerado odrekao dva kvalitetna igračima, sa kojima su imali dugoročnije planove. I Alec Burks (28 god, 16.1 poen, 4.7 skokova i 3.1 asistencija) i Glenn Robinson (26 god, 12.9 poena, 4.7 skokova i 1.8 asistencija) idu u Philadelphiju. U zamenu je GSW dobio pickove druge runde:

  • 2020. godine (preko Dallasa).
  • 2021. godine (preko Denvera).
  • 2022. godine (preko Toronta).

Kako piše stranica GSW Balkans, ovo su razlozi za trejd:

  • Nisu tradeovani zato što klub i stručni štab nisu bili zadovoljni njima. Naprotiv, jako su im se sviđali.
  • Postojala je bojazan da će na leto obojica otići za džabe, jer im ističu ugovori i jer nam naša nezavidna situacija u budžetu ne pruža mogućnost da se finansijski borimo sa nekim drugim timovima, koji će im možda poslati jače ponude. Zato smo hteli da za potencijalni rastanak dobijemo bilo šta.
  • Još jedan cilj jeste da izbegnemo plaćanje poreza na luksuz od 40 miliona dolara sledeće sezone, odnosno, da ne budemo tim koji je “ponavljač” i samim tim mora da plaća dodatne penale. Kako bismo to postigli, morali smo da sklonimo 3,7 miliona od plata do večeras u 21h. To je i razlog zašto ne radimo tradeove igrač za igrača, već igrač za pickove. Nažalost, ostalo nam je da sklonimo još 488,032 dolara. Pitanje je da li ćemo uspeti to da izvedemo.

*****

Andre Igoudala postao je novi igrač Miami Heata, potpisao je za tim sa Floride i dobio ekstenziju od 30 miliona dolara. Kao deo dogovora, a javljeno je u toku dana, put Floride su otišli i Jae Crowder i Solomon Hill. Put Memphisa bi trebalo da ide Justise Winslow, i Dion Waiters. Kako javljaju insajderi, na meti tima Erica Spoelstre je i sjajno krilo OKC-a, Danilo Gallinari, a u zamenuza njega Heat bi u Oklahomu mogao poslati pickove.


5. februar IMAMO TRADE! U razmeni četiri tima, Houston Rocketsi su doveli Roberta Covingtona i Jordana Bella te su dobili izbor druge runde. Atlanta je dovela Clinta Capelu i Nenea. Minnesota je dobila Malika Beasleyja, Juancha Hernangomeza, Evana Turnera, Jarreda Vanderbilta i Atlantin izbor prve runde koji su dobili od Netsa, a Denver je dobio Noaha Vonleha, Keitu Batesa-Diopa, Geralda Greena, Shabazza Napiera i Houstonov izbor prve runde. Mnogima je bio neshvatljiv potez uprave Rocketsa koji su ostali bez dva centra, i Capele koji im je bio jedan od ključnih igrača u proteklim sezonama (u ovoj sezoni beleži 13.9 poena i 13.8 skokova). Veliki Shaq je to prokomentarisao na svoj način:

4. februar

Andre Iguodala nije odigrao ni minute nakon trejda u Memphis prošloga leta, i to na sopstveni zahtev. Neprestano se šire glasine o njegovom što je izazvalo nezadovoljstvo nekih saigrača iz momčadi, posebno Dillona Brooksa: https://twitter.com/JaMorant/status/1224544517103259648?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1224544517103259648&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.complex.com%2Fsports%2F2020%2F02%2Fdillon-brooks-cant-wait-until-andre-iguodala-is-traded-from-memphis-grizzlies Njegova izjava naišla je na podršku saigrača, a drugi pick prošlogodišnjeg drafta Ja Morant i De’Anthony Melton s odobravanjem su ga citirali na Twitteru. Odmah nakon što su Warriorsi prošlog leta poslali Iguodalu u Memphis, 36-godišnjak je odgovornima u timu rekao da će radije igrati u ekipi koja je kandidat za NBA naslov, nego biti deo rebuilda.

3. februar

Pacersi su se odlučili tko je njihov centar budućnost. Novopečeni Allstar Domantas Sabonis igra sjajnu košarku. Problem je u tome što još jedan sjajni mladi igrač u Pacersima isto igra – centra. Myles Turner se probao ove sezone prebaciti na perimetar, a čini se da nisu zadovoljni s rezultatima u Indiani. Stavili su ga na trade block i ispitati će tržište Veliko iznenađenje je stavljanje na trade block Johna Collinsa. Krilni centar Hawksa bio je suspendiran na 25 utakmica, a tada se vidjelo koliko znači ovoj ekipi. Potonuli su do toga da su sada najgora ekipa Lige unatoč Youngovim nevjerovatnim partijama. Kao i Pacersi, voljni su slušati ponude.

Treći centar dostupan je Andre Drummond. No on je dostupan od početka sezone. Pistonsi su u rasulu, Griffin pauzira, Jackson je opet katastrofalan, a i Drummond je čini se odustao. Zbog toga mu pada cijena, što se nikako ne sviđa Pistonsima. Nisu ga voljni pustiti za sitniš. ***** Dennis Shroeder bi mogao napustiti Thundere. Prema pisanju medija u New Yorku, za nemačkog playa su interes iskazali New York Knicksi. Jedna od najlošijih momčadi lige proteklih godina poznata je po pogrešnim strategijama i promašajima. Još se ne zna šta su spremni Knicksi ponuditi za playmakera Oklahome. ***** Poznati insajder Marc Stein izveštava da će Warriorsi saslušati ponude za D’Angela u naredna četiri dana, dok ne istekne trade deadline. Takođe očekuje da će Burks ili Robinson gotovo sigurno biti tradeovani. Warriorsi su odlučili da do kraja ove sezone definitivno tankuju i sklope što je moguće bolji tim za narednu sezonu gde najavljuju napad na titulu. Koga li mogu dovesti u zamenu za D’Angela?

2. februar

Mladi Jastrebi najveću rupu imaju na poziciji centra. Len je prijelazno rješenje, Jones je solidan no bolji je u ulozi backupa. Ove sezone više nemaju šanse za playoff, već je glavni cilj uigravanje kompletne ekipe. Huerter, Collins, Young, svi su propustili po 10-ak utakmica, a neki čak i više. Idealno rješenje bi izgleda bio Clint Capela. Centar Rocketsa igra puno lošiju sezonu od prošlosezonske, nikako da uhvati pravu formu. Iako je bitan član rotacije, D’Antoni bi mogao zamisliti život bez njega. Hawksi su postali prvi favoriti za njegovo dovođenje, te su već kontaktirali Moreya u svezi ovog tradea.

1. februar

Ulazimo polako u završnicu sezonu i krajnje je vrijeme da se contenderi pojačaju. Tako su sve jače i jače glasnije, a među najglasnijima je ona za Jrue Holidaya. Iako su Pelikani opasno krenuli u lov na playoff sa Zionom, za svog prvog beka mogu dobiti dosta toga. Prvi u redu stoje Heat i Nuggetsi. Miami bi u Jrue dobio još jednog sjajnog obrambenog beka koji bi u paru s Butlerom “terorizirao” protivničke napade. Nuggetsi s druge stane nikako nisu zadovoljni s učinkom svog bekovskog para. Rado bi zamijenili Harrisa za Holidaya, a uz njega mogu poslati zanimljiv paket. Beasley, Craig, Barton, Hernangomez, svi konkuriraju praktički za jedno mjesto, tako da bi u Harrisa čak dvojica mogla otići put New Orelansa.

30. januar

Vlade Divac i Sacramento Kingsi ponudili su Nemanju Bjelicu i pick prve runde Lakersima za Kylea Kuzmu. Profesor igra sjajno u posljednje vrijeme, ali Lakersi ipak ne žele Bjelicu, već Bogdana. Prije nekoliko dana Lakersi su se raspitivali oko dostupnosti Bogdana, kojemu ističe ugovor koncem sezone. Na ovaj ponuđeni trade, Lakersi odgovaraju kontraponudom- umjesto Bjelice u La La landu žele Bogdana. Kingsi su zasada odbili zamjenu, ali moguće je da će se uskoro predomisliti. Pogotovo ako ne budu imali garanciju da će Bogdan koncem sezone potpisati novi ugovor.

29. januar

Jrue Holiday, pouzdani bek Pelicansa, dobro bi došao Miami Heatu, smatra stranica Bleacher Report. No, teško da će New Orleans pustiti svog igrača tek tako, posebno u situaciji kada im se vratio Zion a mlada ekipa počinje da igra košarku i – pobeđuje! Miami nema mnogo toga da ponudi u zamenu za njega, a trejdati Winslowa, Adebaya ili Herroa bili bi ravno samoubistvu za tim koji sjajno igra na Istoku. Bleacher smatra da je Holiday sjajni dodatak timu sa Floride. Holiday igra sjajnu odbranu (14-ti je igrač u ligi), odlično igra jedan-na-jedan, ima precizan šut sa perimetra i uz to je sjajan scorer. Odlično čita igru rivala, i vrlo efikasno čuva svoje igrače.

28. januar

U drugom delu Los Angelesa, Clippersi polako slažu sjajnu – možda i šampionsku – ekipu. Iskusni Doc Rivers već ima respektabilan roster sa šampionom Kawhijem, sjajnim Paulom Georgeom, požrtvovanim Beverlyem, te odličnim igračima sa klupe – Lou Williamsom i Montrezl Harrellom. No, da li je to dosta za prsten? Iako tim još nije pokazao pun potencijal (PG i Kawhi odmaraju skoro svaku drugu, i retko kada igraju zajedno), prema Fadeaway World-u Clippsi bi mogli napraviti dobar posao u ovom trejdu i pucati na prsten već sada. Prema njima, Clippersi bi mogli napraviti trade sa Pistonsima i dovesti – Andre Drummonda i Derricka Rosa, u zamenu za Jerome Robinsona, Patricka Beverleya, Moe Harklessa i Montrezl Harrella. Ukoliko dođe do ovoga, Los Angeles Clippersi bi mogli imati najzvučniji tim lige, sa PG-om, Leonardom, Drummondom i Roseom. No nešto se tu pitaju i Pistonsi, pitanje je šta oni žele? Trenutno su poprilično dezorijentisani.

26. januar

Lakersi na krilima Davisa i Lebrona sjajno guraju, no protiv jačih ekipa vidljivo je kako im ipak treba još pomoći. Roleplayeri poput Howarda, Mcgeea, Carusa i ostalih odrađuju solidan posao, no Lakersima za najvišlje ciljeve treba još jedan rubni Allstar. Kuzma je trenutno “u izlogu”, a kao glavni kandidati za dres Lakersa spominju se veterani Derrick Rose i Andre Igoudala. Lakersi se raspituju za obojicu, a osim naravno Lebrona i Davisa jedino je još Caruso nedodirljiv u svim trade opcijama. Bald Mamba ostaje u Lakersima pod svaku cijenu! Osim dvojice veterana, Lakersi su bacili oko i na Zacha Lavinea. Domaći dečko koji je pohađao UCLA ima sjajnu sezonu u Bullsima. No, kao i obično Bullsi su očajni i Lavine bi mogao zatražiti trade. U suprotnom smjeru bi morali poslati Kuzmu i sigurno još pokojeg igrača uz 2 ili 3 picka. Ima li smisla oformiti trio Davis-Lebron-Lavine ili pak bolje ići u potragu za veteranom koji će sigurno donijeti više u obrani. 24. januar Drugu sezonu zaredom, Robert Covington je jedan od traženijih 3-D igrača na tržištu. Sixersi su vrlo brzo shvatili da su se pokajali, te su početkom prijelaznog roka kontaktirali Wolvese radi povratka Covingtona. Mavsi su se uključili u trku, a uzeći u obzir kakva je sezona Wolvesa, za nekoliko pickova i pokojeg rotacijskog igrača – sigurno bi bio dostupan. Osim Sixersa i Mavsa za Covingtona su zainteresirani i Lakersi i Rocketsi. Zasada Rob-Co ne ide nigdje. Wolvesi su rezolutni u odluci da Covington ostaje u Minnesoti. Odbili su sve ponude za njega i javno rekli kako nisu zainteresirani za trade. Moguće da mu samo dižu cijenu, jer u ovakvoj ekipi Wolvesa on baš i nema smisla. Playoff je izgubljen, KAT i Wiggins izgledaju očajno na parketu, dok bi Covington bio vrijedan dodatak svakoj ekipi koja se bori za sam vrh. Willey Coley Stain, nakon svega četiri mesesa i mizernih 7.9 poena i 6.2 skoka po meču, odlazi iz Warriorsa i to u Dallas. Njime će Mavsi popuniti prazninu u reketu koja je nastala povredom Powella, za kojeg je sezona završena. U Golden State, kao zamena, stiže pick druge runde. Dallas je dodatno osnažio reket dovođenjem Justina Pattona iz OKC-a. U drugom pravcu otišao je Isaiah Roby.

23. januar

Sixersi godinama sklapaju ekipu, činilo se da dolaskom Horforda napokon imaju sve. Igrama ove sezone nikako ne ulijevaju povjerenje, a sada su još ostali i bez Embiida. Potrebne su im nove snage, ovo očito nije dosta kako bi stigli do najvišljih ciljeva. Petorka je dobra, problem su zamjene. Korkmaz i Neto su odlični u napadu, no previše puštaju u obrani, jedino im Thybulle izvlači prosjek. Potreban im je bek koji bi ulazio s klupe, a možda čak i startao. Kao idealni kandidat spominje se Bogdan Bogdanović. Odbio je produženje ugovora, tako da postoji šansa da ga Divac i Kingsi izgube koncem sezone za ništa. Lakersi su već neko vrijeme u pregovorima s Kingsima oko Bogdana, a sada su se i Sixersi uključili. Divac i uprava Kingsa su izjavili kako Bogdan nije dostupan za trade, no ako dođe dovoljno dobra ponuda…

21. januar

A šta kažete na povratak Chrisa Paula kući u LA? U franšizu gde je doživeo svoje igračke vrhunce, a sa Griffinom i Jordanom je činio čuveni ‘Lob City’ trio. Fadeaway World misli da je njegov povratak u Clipperse sjajna i izvodiva ideja. Play koji u OKC beleži skromnih 16.7 poena i 6.5 asistencija za 31 minutu, po njima ima još šta da pokaže. Ukoliko bi se odlučili da ga vrate Clippersi bi za ovo nove izdanje (možemo ga nazvati Lob City 2.0) morali da u suprotnom pravcu pošalju Patricka Beverley, Maurice Harklessa, JaMychal Greena, i Jerome Robinsona. Vredi li?

20. januar

Okosnica šampionskog tima, Kyle Lowry, Serge Ibaka i Marc Gasol dostupni su za trade. Raptorsi ozbiljno razmišljaju mijenjati gotovo čitavu prošlogodišnju ekipu. Odlaskom Leonarda postalo je jasno kako Raptorsi neće obraniti naslov prvaka. I dalje su kvalitetna ekipa, solidno guraju na Istoku ali šanse za prsten baš i nemaju. Raptorsi bi novu ekipu gradili oko Siakama, koji je nagrađen novim velikim ugovorom. Trojac veterana neće pod svaku cijenu napustiti Kanadu, već su Raptorsi spremni razmotriti ponude. Najviše bi ih zanimali mladi igrači i draft pickovi kako bi što bezbolnije odradili rebuilding. ***** Derrick Rose jedna je od retkih svetlih tački u posrnuloj franšizi iz Detroita. Pistonsi će propustiti play off a nekadašnji MVP igra sjajno. Obzirom na šampionske apetite i ratnički mentalitet ovog igrača ne bi bilo čudo da ga dovede neko od kandidata za prsten. Jedna od opcija je odlazak u LA, kod Lebrona i Lakersa. Evo kako bi slikovito izgledao taj trejd:

19. januar

Prema informacijama koje stižu iz SAD-a (Brandon ScoopB Robinson), Wolvsi su su Warriorsima poslali ponudu za D’Angela Russella. Sjajni bek dobrodošao bi Timberwolvsima, no pitanje je ko bi išao u tu franšizu. Još jedna zanimljivost, zbog koje sve zvuči kao prvoaprilska šala – Wolvsi su zauzvrat ponudili Gourui Dienga, Roberta Covingtona i Naz Reida. Bez Townsa, bez pikova.


GSW package Russell, 23.2 poena, 6.4 asistencije, 36.6 % za tri poena Wolvs package Covington, 12.8 poena, 5.9 skokova, 35.4 % za tri poena Dieng, 8.1 poena, 6 skokova, 39 % za tri poena Reid, 7.8 poena, 2.5 skokova, 30.6 % za tri


***** Spencer Dinwiddie igra sezonu života u Brooklynu. Sjajni all round bek, koji pleni svojom igrom ali i old school stylingom, sjajno je iskoristio izostanak Irvinga te je uz prosek od 21.8 poena i 6.5 asistencija po meču počeo da pleni pažnju skauta. Povratak Irvinga, pa i Duranta koji sve brzo oporavlja, značio bi njegovu manju minutažu ujedno i marginalniju ulogu u timu koji je sada play off tim, ali možda i šampionski contender. Netsi su spremni slušati ponude, pitanje je koja je najbolja destinacija za Spencera.

18. januar

Najstabilnija NBA franšiza, San Antonio Spursi bili su na početku sezonu na rubu provalije. Igrali su loše, nizali su poraze, no Pop je opet “smislio nešto”. Stvari sada izgledaju puno bolje, krvna slika im se popravila i vratili su se u borbu za doigravanje. Memphis im bježi 3 pobjede, što je itekako dostžno. Podigli su razinu forme u posljednje vrijeme, razbudili su se nakon negativne serije od 8 vezanih poraza. Derozan igra najbolju košarku otkako je došao u Spurse. U posljednjih 13 utakmica ubacivao je preko 20 poena uz minimalno 50% šuta. Samo su Shaq (22 utakmice) i Giannis (14 utakmica) imali duže nizove s takvim brojkama. Spursi su se sada našli u dilemi. Veterani su proigrali, jer osim Derozana, nesigurnu budućnost je imao i Aldridge. Obojica sada igraju dobru košarku, playoff je opet dostižan, pa se Spursi premišljaju oko rebuildinga, odnosno tradeanja veterana. Ako se odluče na trade, glavni kandidat je Miami Heat. Riley vreba po Ligi kako bi možda doveo još jednog rubnog Allstar igrača, bez previše diranja u jezgru ekipe. Trenutno su 2. ekipa Istoka, igraju sjajnu košarku, i postali su legitimni kandidati za Finale Istoka.

17. januar

Spekulacije oko sudbine Bena Simmonsa u 76ersima sve su učestalije. Nakon priče da bi se mogao desiti trade na relaciji – Portland / Philadelphia – gde bi put Oregona otišli Simmons i Horford, a u suprotnom pravcu – Damian Lillard – pojavila se i nova kombinacija. Naime Warriorsi, kojima se u narednoj sezoni vraćaju Steph i Klay, bi mogli biti zainteresovani za Bena. Oni već imaju dovoljno šutera na svom rosteru, a povratkom ‘Splash brossa’, D’Angelo Russel postaje rezervna opcija što za igrača ovog kalibra nije opcija. Tako je Russell vrlo važan assett za GSW koji bi ga 76ersima mogli ponuditi u zamenu za Simmonsa. Ben bi Warriorsima doneo atleticizam, dobar pregled igre, sjajnu odbranu, sve ono što bi tim Warriorsa učinilo kompetitivnijim i kompaktnijim. Sa druge strane i 76ersi bi u D’Aneglu dobili sjajnog šutera i lidera, profil igrača kakav im treba.

14. januar

Washington Wizardsi igraju sezonu debelo iznad očekivanja. Pokošeni povredama uspjeli su održati korak i trenutno imaju 6. napad Lige. Jedan od glavnih kotačića tog napada je bivši Partizanovac Davis Bertrans. Ove sezonu šutira izvan svake pameti. Opasan je iz svake pozicije, nerijetko poteže i s 8,9 metara i to redovno ubacuje. Ovakav igrač je izuzetno koristan svakom contenderu, pogotovo jer Bertrans nije samo šuter. Interes za njim već su pokazali Sixersi, Lakersi, Nuggetsi, Celticsi i Hawksi. Wizardsima je playoff čak i dostižan, a iduće sezone trebao bi se napokon vratiti i Wall. U takvoj situaciji Wizardsi ne moraju mijenjati Bertransa, tek je stigao početkom sezone, tako da je lako moguće da uz svu zainteresiranost Bertrans ne promijeni ekipu.

13. januar

O tome se već šuška duže vreme – Bostonu treba čvrst momak pod košem. Iako je Theis taktični zahvalan igrač i nenametljivi ali vrlo kostan visoki momak, a Enes Kanter uvek može odigrati dobro kao back up, Bostonu treba neko malo čvršći i produktivniji. Kako piše portal Fadeaway World, među opcijama koje se razmatraju su Serge Ibaka iz Toronta, Marc Gasol koji je njegov saigrač, Andre Drummond koji postaje vrlo tražena roba na tržištu, Myles Turner iz Pacersa, te još jedan brkajlija – Steven Adams iz OKC-a. Ukoliko Adams stigne, ponovo ćemo gledati tandem Adams – Kanter, poznatiji kao ‘Stash bross’, u istom dresu. Na nivou naučne fantastike zvuči dovođenje Giannisa iz Bucksa, no znajući Aingea i Boston, ništa nije nemoguće.

12. januar

Prije nekoliko dana Pistonsi su primili nekoliko poziva vezano za Andre Drummonda. Uz Rosea, ove sezone najbolji igrač Pistonsa ima player opciju koncem ove sezone. Kakvo je trenutno stanje u Detroitu sumnjamo da bi ju Dre iskoristio. Playoff im je vjerovatno već izmakao, Griffin je vjerovatno završio sezonu, a ni budućnost im baš nije svijetla. Prvi u red su stali Hawksi, a iza njih se smjestila još jedna ekipa sa “svjetlom budućnosti” Knicksi. Knicksi traže novog spasitelja, Barrett zasada to nije, Robinson nije niti blizu spreman, a ni Randle ne ulijeva previše povjerenja da bude nositelj franšize. Dre je već godinama jedan od najboljih skakača Lige, napreduje iz godine u godinu, no pitanje je kako bi se on snašao u ovakvim Knicksima.

10. januar

Blazersi su već godinama teški prosjek Lige. U regularnoj sezoni imaju odlične rezultate, no u playoffu ih nikada ne smatramo za ozbiljne contendere. Istina, prošle sezone su stigli do finala Zapada, no i prije početka serije znalo se tko ide u veliko Finale. Limiti bekovskog para Lillard Mcollum su očiti. Ova sezona je najgora dosada. Blazersi izgledaju jako loše, a treći najbolji igrač ekipe je Melo koji godinu dana nije igrao košarku. Prema nekim glasinama, Blazersi su se raspitivali oko tradea za CJ McColluma. Lillard je potpisao supermax, tako da je njega gotovo nemoguće tradeati, dok je McCollum ipak potpisao nešto “skromniji” ugovor.

Glavni kandidati su naravno contenderi, Bucksi, Sixersi, Celticsi i Heat. Bucksi bi mogli stvoriti trio Giannis-Middelton-McCollum koji opako izgleda, Ainge sigurno osluškuje situaciju kako bi možda uključio Haywarda u deal. Sixersi također imaju razočaravajuću sezonu, a sada su ostali i bez Embiida. Vjerovatno na duži period. Mogli bi probati s McCollumom uz Embiida i Simmonsa, dok je Heat samo jedan korak daleko od ozbiljnog contendera. McCollum, Love ili neki drugi Allstar odmah ih stavlja u najuži krug favorita. Philadelphia 76ersi osluškuju tržište i razmatraju mogućnosti dolaska novih igrača, prenosi portal NBA Cro. Nužno im je potreban igrač koji će proširiti rotaciju, a prema pisanju Kevina O’Connora prva opcija je njihov bivši igrač, Robert Covington. On je nosio dres Sixersa četiri sezone, a zanimljivo je da je tamo bio suigrač Darija Šarića, ali i u Timberwolvesima (trejdani u zamjenu za Jimmya Butlera). Osim Covingtona, Sixersima su zanimljivi i Malik Beasley, Glen Robinson III, Davis Bertans i Andre Igoudala. Philadelphia je trenutno peta momčad Istoka s omjerom od 24 pobjede i 14 poraza.

6. januar

Lakersi zasada jako dobro kotiraju na Zapadu. Lebron i AD odrađuju posao svake večeri, dok ostatak ekipe uskače po potrebi. Najviše uspona i padove ove sezone imao je Kyle Kuzma. Jedini nedodirljivi igrač iz ljetnog tradea za Davisa. Počeo je sezonu jako loše, o čemu smo već i pisali. Stvari su se donekle popravile i Kuzma je uspio u pojedinim utakmicama ugodno iznenaditi. Ali čini se da ni to neće uspjeti spasiti Kuzmu. Prema nekim glasinama Lakersi aktivno istražuju ponude za Kuzmu, te ukoliko dobiju neku koju ne mogu odbiti, Kuzma bi se mogao preseliti. Prva ponuda bi mogla biti od Vlade Divca i Kingsa. Prema nekim izvorima, Kraljevi su zainteresirani za Kuzmu, a kao glavni asset tog trade s njihove strane bi trebao biti naš Bogdan Bogdanović. Njemu ističe ugovor, već je odbio produljenje početkom sezone i testirati će tržište. Ako Kingsi nastave s ovakvim igrama i propuštanjem playoffa, teško da će zadržati Bogdana. Tako da je bolje da barem nešto dobiju za njega. Lakersima bi ovakav šuter bio jako jako koristan. Osim što će bez problema pospremati povratne lopte, Bogdan će moći preuzeti konce ekipe dok Lebron i AD odmaraju. Rondo se nije najbolje snašao, Kuzma se muči, a Bogdan je već nekoliko sezone ponajbolji ball handler u Kingsima.

5. januar

A sada malo spekulacija. Clippersi guraju dobro uprkos povredama svojih ključnih igrača. U vrhu su Zapada, no na poslednjim mečevima im nema Paula Georgea i Patricka Beverleya. No, problem Clippersa je i Kawhijeva vrlo loša forma ove sezone, posebno kada je šut u pitanju. Drugi, timski problem, je nedostatak pravih razigravača (ne nužno playeva). Clippsi su tu tek na 19 mestu u ligi u ovom segmentu, dok su kao tim popustili i defanzivno.

Potencijalni igrač koji bi mogao popuniti rupe u odbrani i razigravanju zove se – Draymond Green. I stoga se kao mogućnost razmišlja o njegovom dovođenju gde bi sa PG-om i Kawhijem napravio jednu novu supertrojku u NBA. Za njega, i eventualno centra Willie Cauley-Steina, Clippersi bi morali dati mnogo – svoje sjajne rezerviste – Montrezl Harrella i Lou Williamsa, te još neke igrače (Jerome Robinson i Moe Harkless, na primer), a možda i pickove.

4.januar

Pistonsi i ove sezone izgledaju jako loše. Rose je čak i premašio očekivanja, no Griffin je potpuno zakazao. Vidljivo je da nakon svih silnih povreda više nije isti igrač. Najviše tko pati u ovoj situaciji je jedan od najboljih centara Lige Andre Drummond. Otkako je došao u Ligu, Drummond je pokupio najviše skokova od svih igrača, imao najviše 20+20 učinaka, te najviše utakmica sa preko 20 skokova. Pistonsi su volji slušati ponude za svog centra. Polako odustaju od lova na playoff i okreću se rebuildingu. Vjerujem da bi se radije htjeli riješiti Griffina, no malo je zainteresiranih za njega. S druge strane, za Drummonda pršte ponude. Prvi koji su se javili su Hawksi s kojima Pistonsi već pregovaraju. Centar poput Drummonda dobro bi došao i Keltima, a Ainge bi se možda i mogao odlučiti na ovaj trade. Pistonsima je u cilju razmjeniti Drummonda ove sezone, jer ima player opciju za iduću godinu, te postoji ogromna mogućnost da Drummond tu opciju neće iskoristiti.  U tom slučaju, Pistonsi ostaju praznih ruku.

3. januar

Kako prenosi FB stranica Jezerdžije Balkan, ekipi Los Angeles Lakers-a će u ovom trade prozoru koji traje do 6. februara/veljače, prioritet biti rezervni plejmejker, koji timu primjetno nedostaje i Generalni Menadžer Lakers-a, Rob Pelinka će nastojati da u redove svog kluba dovede kvalitetnog ‘backup’ razigravača na terenu koji je spreman da potpuno odgovori na očekivanja. Rajon Rondo, koji trenutačno ima pomenutu ulogu u timu nije pružio zadovoljavajuće partije u dosadašnjem toku sezone, što je i glavni, a i jedini razlog za ovakvu odluku po pitanju trade-a. Rondo ove sezone bilježi 7.4 poena, 5.4 asistencija po utakmici sa postotkom uspješnosti od 40.8 za 2 poena, a 38.7 iza linije 7,25 i sve to provodeći 21.2 minuta na parketu u prosjeku. Treba dodati da ofanzivni rejting Lakers-a opada za nezanemarujućih 4.2 poena kada je Rondo u igri.

Također, Darren Collison je prije par dana objavio da planira povratak iz penzije, na koju se odlučio sredinom prethodne godine iz privatnih razloga. Collison je izrazio gradske rivale, Lakers-e i Clippers-e kao destinacije u kojima preferira da nađe svoje mjesto u rosteru. Collison je u sezoni 2018/19 nastupao za Indiana Pacerse, gdje je bilježio 11.2 poena, 3.1 skokova i 6.0 asistencija u 76 odigranih utakmica. Uz to, šutirao je sasvim solidnih 46.7% ispred, 40.7% iza linije 7,25 i 83.2% sa linije slobodnih bacanja. Image may contain: 2 people, people playing sports

2. januar

Dragan Bender je na izlaznim vratima Bucksa. Nakon nepune polovice sezone, Bender je miljama daleko od prve ekipe. Dosada je igrao na samo 3 utakmice, sa zanemarivom minutažom tako da su Bucksi odlučili otpustiti Bendera. Prije potpisa za Buckse, odbio je CSKA iako je sve bilo dogovoreno, sada se ispostavilo krivi potez. Po svemu sudeći Dragan će ipak završiti u Europi. Samo vjerovatno ne u CSKA, ponajviše zbog načina na koji je odustao od potpisa. Potencijal je još uvijek tu, postoji mogućnost da ga netko potpiše samo zbog potencijala koji bi možda mogao ispuniti. http://ostataksveta.com/2019/11/17/benderovo-budenje-pa-zimski-san/

31. decembar

Kako smo i pisali neki dan, KAT je nezadovoljan u groznim Wolvesima. Njegove igre su na razini, ali ekipa je izrazito loša i praktički su se već oprostili od doigravanja. KAT-u je dosta ovakvih rezultata i traži izlaz. Osim Knicksa koji su “favoriti” za dovođenje bilo koje zvijezde koja želi trade, u prvi red su se progurali i Warriorsi. Russell koji je nedavno stigao je jako dobar prijatelj s KAT-om, a sigurno bi bio puno zadovoljniji igrajući s Curryem i Klayom, nego Wigginsom i Diengom. Problem je što Ratnici ako ne žele razdvojiti šampionski trio, te ostaviti Russella nema baš puno toga za ponuditi. No, ako KAT želi trade, Wolvesima ne preostaje ništa drugo već da uzmu što im se nudi.

29. decembar

Kako navode izvori bliski Marcu Bermanu iz New York Posta, Knicksi bi mobli biti zainteresovana strana u trejdu Karla Anhony Townsa u ‘veliku jabuku’. Towns je nezadovoljan igrama svoje ekipe (koja je vezala deset poraza u ligi, i sasvim sigurno izgubila šanse za play off i ove sezone). Ni u New Yorku ne cvetaju ruže. Nedavno su otpustili trenera Fizdalea, hemija u timu je loša, igraju još jednu gubitničku sezonu, a u timu nemaju niti jedne izrazite NBA zvezde.

27. decembar

Teksaška bajka nije dugo trajala. Russell Westbrook bi nakon samo pola sezone mogao napustiti Rocketse. Morey će razmotriti trade Westbrooka, prema nekim izvorima zbog svađe koja je izbila između njega i Hardena nakon utakmice s Warriorsima. Rakete su iznenađujuće izgubili od jedne od najgorih ekipa Lige. Zaustavili su Hardena, a Russ se standardno zaletao u obranu Warriorsa i odigrao jako lošu utakmicu. Uzmimo u obzir da je svađa samo glasina, Morey i dalje ima razloga tradeati Westbrooka. Bilo je i dobrih trenutaka, 77 poena protiv Sunsa, pobjeda protiv Clippersa u kojoj je Westbrook ubacio 40 poena. Više ipak ima onih loših. Rocketsi ne izgledaju kao šampionska ekipa. Previše ovise o Hardenu i vanjskom šutu. Pravi primjer su bili Warriorsi, zatvorili su Hardena u drugom dijelu, a ostatak ekipe je ispaljivao trojke i promašivao. Ispalili su 51 trojku, pogodili samo 16 i izgubili utakmicu. Russ je najviše zakazao, šutirao je 0/8. Ove sezone ima poražavajućih 23,8% trojki, a šutira ih preko 5 u prosjeku. Zasada se spominje kombinacija s Knicksima. Put Texasa bi išli Barret, Morris i Bobby Portis, a Westbrook bi bio još jedan spasitelj Knicksa. Tko zna koji u posljednjih 20 godina. 24. decembar Cavsi su trejdali Jordana Clarksona, jednog od najboljih strelaca svog tima (14,6 poena po meču, 37 % šuta za tri poena) koji se etablirao kao igrač sa klupe, ali i igrač koji je uglavnom imao važnije role u timovima sa dna NBA. U zamenu za njega, Cleveland je dobio Dantea Exuma, te dva picka druge runde – od Spurse (2022.) i Warriorsa (2023.). **** Utah Jazz je otpustio veterana Jeffa Greena, koji se nije naigrao u ovoj franšizi.

1 Trackback / Pingback

  1. Butlerovi izlivi 'nežnosti', Embiida mami ka Floridi? - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*