Trade Warriorsa: Mačka u džaku

Sport NBCS / screenshot

Izvor: Golden State Warriors Balkan

Najpre sam bio zabrinut. Potom sam bio uveren da se Myers samo zavitlavao, želeći da onjuši teren i ispita šta bi to vredno Wolvesi ponudili. Opustio sam se. Međutim, na kraju se stvarno dogodilo. Sve u tri dana.

Kakvo god mišljenje imali, hvatali se za glavu ili skakutali od sreće, proklinjali ili slavili rukovodstvo, najbolje bi bilo da što pre prihvatimo da je nastala velika promena, koja će bez ikakve sumnje umnogome odrediti dalje putovanje kluba, te da zajedno sagledamo sve njene potencijalne prednosti i mane.

Sa mojim mišljenjem je, verujem, dosta vas upoznato. Izneo sam ga pre jedva nedelju dana, kada je ova mogućnost prvi put dospela u žižu javnosti. Shodno tome, većinu stvari mogu da prepišem, jer nemam puno novog da dodam.

BENEFITI

? Popunili smo prazninu na jednoj od dve najosetljivije pozicije. I to na solidan način. Kakva god reputacija krasila Wigginsa, preterano je reći da je bezveze košarkaš. A i nismo u prilici da dovedemo koga god pokažemo prstom, pogotovo na toj poziciji.
? U rukama nosi 20+ poena. Sposoban je da poentira na različite načine: kroz prodor, sa posta, sa poludistance i duge dvojke, pa i sa trojke… Mali broj timova može da se pohvali takvom trećom napadačkom opcijom.
? Impresivne fizičke predispozicije. Poseduje zavidan raspon ruku (213cm), odgovarajuću visinu za krilo (201cm) i brzinu. Sve ono što bi nam dobrodošlo i što nam fali.
? Vrhunski atleticizam zbog koga ga je teško zaustaviti kada se zaleti ka obruču. Može da zakuca sa slobodnog bacanja, a veoma je opasan i u tranziciji. U odbrani jedan na jedan može da stigne i isprati nogama bilo koga, kada to želi.
? Korektno se kreće bez lopte i ove sezone je primetan napredak u pravljenju poena za saigrače.
? Retko se povređuje.

SLABE TAČKE

? Nekonstantnost. Tokom cele karijere se bori sa toplo-hladno partijama. Ove sezone je startovao na All-Star nivou, a onda je usledio strmoglav pad.
? Za nekog kome je Bogom dato da bude elitan defanzivac, ponekad je poražavajuće kako nastupa na tom kraju terena. Ume da vas oduševi odbranom jedan na jedan, ali ćete ga često uhvatiti kako spava u raznim situacijama, što frustrira i saigrače i navijače. Ne samo da se nedovoljno trudi, već i često biva izgubljen i prekasno stiže da zatvori svog napadača. Nije da ne može, nego neće.
? Diskutabilan izbor šuteva. Glupe odluke, čak i u odlučujućim trenucima. Do sada nije pokazao visok košarkaški IQ, a crnje od toga je što mu je ovo šesta sezona u ligi.
? U velikoj meri zavisi od lopte. Navikao je da je stalno drži u rukama i nije se susreo sa situacijom u kojoj mora da nađe način da bude efikasan bez nje.
? Karakterne i mentalne bubice. Otkad je ušao u ligu nije pokazao ambiciju šampiona i želju za napretkom, već se zadovoljava onim što ima. Verovatno je zato danas isti kao što je bio i pre, na primer, tri sezone. Ne grize i ne radi koliko bi trebalo u njegovim godinama. Mekan je. Promenjivog je raspoloženja, koje može da mu varira čak i po četvrtinama.

PICKOVI, SPELLMAN I EVANS

Novo krilo nije jedino što smo dobili ovim tradeom. Wolvesi su nam poklonili i zaštićeni pick prve runde 2021. godine (od 1. do 3. mesta), kao i pick druge runde iste godine. U prevodu, ako Minnesota na sledećem draftu ne završi u TOP 3, a nakon ovoga su velike verovatnoće da neće, taj pick prve runde pripada nama. Moja procena je da ćemo birati između 10. i 15. mesta, što svakako uopšte nije loša stvar. Ne treba zaboraviti sa koje pozicije je stigao Klay, a kroz istoriju možemo da nabrojimo sijaset kvalitetnih i All-Star igrača koji su pokupljeni odatle. Kada je reč o picku druge runde, ni on nije beskoristan. Imamo dva sveža primera za to: Draymond Green i Eric Paschall. Jedina zamerka mi je što se nismo izborili za više pickova. Vukovi su četiri puta slali ponudu za D’Angela i bilo je jasno da im očajnički treba. Kada su već bili pod pritiskom, verujem da smo mogli da ih opelješimo i tražimo dragoceniji paket.

Što se tiče ove dvojice mladića, nije strašan gubitak. Pretpostavljam da je svaki navijač Warriorsa simpatisao Spellmana za ovo kratko vreme, najviše zbog toga što je napravio veliku fizičku transformaciju, ali sumnjam da je puno nas bilo sigurno da će činiti važan šraf u mašini sledeće sezone. Defanzivno je jako tanak, a takvih igrača već imamo previše. Najbolje partije je pružao kada je bio starter, dok je sa klupe bio vrlo skromno produktivan. Ako ništa drugo, usadili smo mu bolje radne navike i pomogli mu, a i on sam sebi. O Evansu, valjda, nije potrebno trošiti reči. Verovatno najlošiji pick Myersa otkad radi u klubu.

UKUPAN UTISAK

Malo je reći da sam iznenađen ovim potezom. Ne samo da nisam verovao da uprava ozbiljno razmišlja o Wigginsu, nego su cele sezone sa svih strana, čak i onih bliskih klubu, na glavu padale informacije kako će se potencijalni trade obaviti tek na leto, dok ne vidimo kako D’Angelo funkcioniše barem sa Stephom. Zato je ovo za mene šokantno. Prvo, ostajem pri tome da je do leta moglo svašta da se desi u drugim timovima i da bi se otvorilo dve-tri povoljnije opcije. Drugo, mislim da bi to bilo daleko pametnije i da bismo tada bez žurbe, na miru, mogli da pogledamo ceo asortiman dostupnih igrača. Deluje mi da je odluka doneta više zbog izbegavanja glomazne takse na porez, a manje sa košarkaškog aspekta. Od naše uprave sam najmanje očekivao da dela u panici, pogotovo u ovoj situaciji kada se žuri drugoj strani, a nikako nama. No, tako je kako je.

Razmišljao sam koje ime bih nadenuo ovom tradeu. Ovo je najbolje što sam smislio – Mačka u džaku. Preuzeli smo prilično veliki rizik. Imamo zadatak da jednog vanserijski talentovanog i perspektivnog, ali lenjog Garfielda pretvorimo u Ratnika, koji će se ozbiljno posvetiti svom prosperitetu, non-stop sanjariti o tome kako sa peharom u rukama stoji na postolju, ali i činiti sve što je potrebno da bi to postalo java. Do toga mora da prevali dug put.

Ne mislim da je trade tragičan po nas. To bi takođe bilo preterivanje. Uvek sam verovao da je Wigginsov plafon visok na oba kraja terena, samo što ga nikada nije dodirnuo. I već sam rekao da ga ne krivim u potpunosti za to. Da, imao je i više nego dovoljno prostora, ali je celu karijeru proveo u jednoj nezdravoj sredini, gde nije lako ostati imun na česte promene, poteze rukovodstva i košarku bez vizije. Nadajmo se da će ga uspešno okruženje, jedinstven sistem i novo mesto za život preporoditi. Ako mu se Draymond bude drao na uvo svaki dan i naučio ga šta je odbrana, ako ga Kerr nauči šta je timska košarka, ako mu Steph i Klay poboljšaju selekciju, ali i efikasnost šuta, ako utuvi u glavu kakva prilika mu se ukazala…

Možda ćemo dogodine upoznati novog Andrewa Wigginsa.

1 Trackback / Pingback

  1. NBA Trade: Ovo su pazarili klubove ove zime - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*