Igrači meseca, januar: Nikola Jokić (Denver) i Luka Dončić (Dallas)

Mesec januar doneo je mnoštvo uzbuđenja, a posebno dobro su u ovom mesecu igrali probuđeni Nikola Jokić (Denver Nuggets), kao i Luka Dončić (Dallas Mavericks), dva naša igrača koja su sasvim zasluženo podelila epitet – igrača meseca januara.

Učinak igrača

Odličan su učinak ostvarila dva naša igrača igrajući za svoje timove tokom januara. Jokić je u 16 mečeva beležio 23.4 poena, 10.3 skokova i 6.5 asistencija, dok je Dončić odigrao dva meča manje (14), ali je beležio 28.4 poena, 9.5 skokova i 8.1 asistenciju:

Dončić je postao tek treći igrač i prvi Evropljanin od spajanja NBA-a i ABA-e 1976. koji je u najmanje četiri uzastopne utakmice zabio 30 ili više koševa uz 10 ili više skokova i pet ili više asistencija. Druga su dvojica Russell Westbrook i Kevin Durant.

Videli smo i njihov međusobni duel na pravoslavni Božić koji je pripao je Jokiću. Jokić je bio najzaslužniji za pobedu – uz 33 poena, 7 asistencija, 6 skokova i 60 % pogodaka iz igre. Potpuno je okrenuo igricu u nastavku, a pogodio je i clutch za pobedu sedam sekundi pre kraja utakmice. Jokić je ovim koševima postao najbolji clutch igrač Lige u posljednjih godinu dana. U tom periodu ubacio je čak 6 šuteva za pobedu Nuggetsa, što je najviše u tom periodu u čitavoj Ligi.

Na drugoj strani, Luki je falio samo jedan skok da dođe do svog 12. triple double sezone (27 poena, 10 asistencija, 9 skokova), i bio je jedan od krivaca za poraz. Dominirao je prve tri četvrtine, smjenjivali su se na njemu i Harris, Morris, Beasley, nitko nije imao rešenja za njega. Sve do posljednje četvrtine. Luka nije uspeo ubaciti niti jedan poen u posljednoj četvrtini.

Top 5 7.1.-9.1.2020.: “Dizelaš” Jokić riješio Mavse

Učinak timova

U toku januara, Nuggetsi su odigrali 17 mečeva, ostvarili su 11 pobeda i 6 puta su poraženi. Na kraju meseca su bili treći tim po učinku na Zapadu, odmah iza Lakersa i Clippersa. Iako su svoje fanove neprijatno iznenadili porazima od Wizardsa i Cavaliersa, mesec su ipak trijumfalno okončali pobedama na gostovanju protiv Jazzera i u ligi najboljih Bucksa.

Mavsi su odigrali 16 mečeva, i imali su 9 pobeda i 7 poraza. Treba napomenuti da su poslednjih nekoliko mečeva u mesecu odigrali bez Luke Dončića, što je svakako uticalo na rezultate. Kako stoje stvari Dallas je ove sezone sigurni učesnik play offa, a ciljaće što bolji plasman – realno je očekivati da se bore za plasman od 4. do 7. mesta.

Najbolji mečevi

Kada je Nikola Jokić u pitanju treba izdvojiti njegov košgeterski rekord karijere, protiv Hawksa. Joker je uz 47 poena, zabeležio osam skokova i pet asistencija. Imao je još i dve ukradene lopte, jednu blokadu, ali nije imao izgubljenu loptu za 37 minuta koliko je proveo u igri. Iz igre je pogodio 16 od 25 šuteva, postigao je četiri trojke iz osam pokušaja, a sa linije slobodnih bacanja šutirao je čak 16 puta, u 11 situacija je bio precizan:

Tu je i Jokićev triple double protiv Houstona (24 poena, 12 skokova, 11 asistencija), kojim je prizemljio Houston. To mu je bio 9. triple double sezone, namučio je Capelu, a D’Antoniu se ovaj puta nikako nije isplatila taktika igranja bez centra:

Kod Dončića, tu je sjajna all round partija protiv Kingsa. Za 34 minute dao je 25 poena, uz 15 skokova, ali i 17 asistencija. Šut ga i nije služio u posljednjim mečevima, pa je Luka odlučio malo izmjeniti neke stvari. Počeo je više asistirati, a to je rezultiralo s rekordnih 17 komada protiv Kingsa. Udvajali su ga, čuvali 1 na 1, ništa nije pomoglo. Luka je fantastično razigravao suigrače, vješto izbjegavao udvajanja i pri tom uspio ubilježiti još jedan triple double učinak:

Izbor na All Star

Kruna dobrih igara (ne samo tokom januara), stigla je izborom naša dva igrača na ovogodišnji All Star koji je na programu u Chicagu.

Ovo će biti Nikolin drugi uzastopni nastup, dok će Luka debitovati – i to kako, kao starter!

LeBron James i Giannis Antedokoumpo drugu godinu zaredom su kao kapiteni timova na All Staru birali igrače za meč koji je na programu 16. februara u Chicagu. Lebron James je obojicu, Luku i Nikolu izabrao u svoj tim:

Giannis birao ‘kao pijan’, Jokić i Luka u “kraljevskoj” ekipi

Pogledajmo i koliko su glasova, nešto ranije igrači dobili po izboru navijača. Luka Dončić je, već sada, jedan od najpopularnijih igrača u NBA:

Twitter/NBA

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Branitelj naslova, Benjamin Button ili golobradi mladić? - Ostatak Sveta
  2. Luda teksaška družina i momak koji je rođen da bude MVP! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*