All Star: Giannis traži revanš, Lebronovi ‘balkanski aduti’

screenshot

LeBron James i Giannis Antedokoumpo drugu godinu zaredom će biti kapiteni timova na All Staru i birati igrače za meč koji je na programu noćas iza ponoći u Chicagu.

Kao uvertiru u ovaj meče gledali smo okršaj svezda u usponu, u kojem su igrale najveće nade Amerike kao i igrači koji vode poreklo van SAD-a, a Luka Dončić oduševio je pogotkom sa pola terena (iako je njegov tim na kraju izgubio):

Usledilo je takmičenje u šutiranju trojki (pobeda Buddy Hielda iz Kingsa), kao i kontroverza u finalu takmičenja u zakucavanju u kojem je, po mišljenju mnogih, Aaron Gordon iz Magica uskraćen za još jednu pobedu:

Kako su birali kapiteni?

Sa najviše poena, ujedno i zbrojno glasova publike, trenera i medija, Lebron i Giannis izabrali su za kapitene. Na isti način izabrani su i starteri iz timova obe koferencije.

Pored LeBrona, za startere su na Zapadu izglasani Luka Dončić, James Harden, Anthony Davis i Kawhi Leonard. Donić je ovime uz Lebrona postao najmlađi starter u jednom NBA All Star timu.

Na Istoku, pored Giannisa, najviše glasova dobili su Kemba Walker, Trae Young, Pascal Siacam, i Joel Embiid. Trae Young je tako postao prvi put starter iz jednog tima koji je poslednjeplasirani na tabeli Konferencije.

No, nakon glasanja usledilo je draft veče, u kojem su kapiteni – Lebron i Giannis birali saigrače. A evo i kako su birali:

NBAAllstar/Twitter

Zanimljivo je da će oba superstara sa naših prostora – Luka Dončić (Dallas) i Nikola Jokić (Denver) igrati za Lebronov tim.

Rekordni James

Za Jamesa će ovo  biti 16. učešće na All Staru, po čemu se izjednačio sa Kevinom Garnettom i Timom Duncanom. Ujedno će Lebron imati priliku da se izjednači sa tragično preminulim Kobe Bryantom, koji deli prvo mesto kada su u pitanju MVP priznanja na All Star mečevima.

 

Rekorderi, za sada, po broju MVP priznanja u susretima Istoka i Zapada su dva igrača – Bob Pettit iz St. Louis Hawksa i Kobe Bryant, od prošle sezone penzionisani as Lakersa. Obojica su to priznanje osvajali po četiri puta. Pettit davnih 1956, 1958, 1959, i 1962, dok je Kobe rekorder modernijeg doba – 2002, 2007, 2009, i 2011.

Najviše puta MVP All Star meča

Osim Lebrona , koji e ovo priznanje dobio na 2018 All Star susretu, i sada ima 3 ovakva priznanja, od aktuelnih igrača tu su i Russell Westbrook i Kevin Durant, sa po dva priznanja.


All Star u znaku Bryanta

Zbog nedavne tragične pogibije Kobe Bryanta, jednog od najboljih košarkaša ikada, NBA Liga je ova Allstar susret odlučila posvetiti njemu.

Izmjenjena su pravila za ovaj meč imati ćemo i dalje 4 četvrtine ali u malo izmjenjenom formatu. Igrati će se svaka četvrtina posebno, odnosno score će se resetirati na 0-0 na početku druge i treće četvrtine. Te prve tri četvrtine igrati će se u normalnom tonu što se tiče vremena, tj po 12 minuta svaka. Posljednja četvrtina ne igra se na vrijeme, već do 24. U čast Kobeu. Poeni iz prve tri četvrtine se zbrajaju, a većem zbroju poena, dodaje se tih 24 i ekipa koja prva dođe do tog rezultata je pobjednik. Npr. prve tri četvrtine završe 100-95. Konačni pobjednik je ona ekipa koja prva dođe do 124 poena, ekipi u vodstvu će biti potrebna 24 poena za pobjedu, dok ekipa koja je gubila mora prvo nadoknaditi zaostatak, a nakon toga postići još 24 poena.


Lebron – Giannis 1 – 0

Podsetimo, pre godinu dana odigran je prvi meč All Stara u ovakvom formatu, sa istim igračima u ulozi kapitena, a pobedu je izvojevao Lebron. Na tom meču nastupali su i dvojica Nikola – Jokić (Denver) i Vučević (Orlando), kojima je to bio debi na meču svih zvezda.

All Star: Joker zaboravio zašto su ga zvali, Vučević skromno

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*