Propali eksperiment

Cleveland19.com

Raspad sistema u Clevelandu je bio vidljvi i puno prije, a sada su stvari kulminirale. John Beilein je dao otkaz, što je ostavilo Cavse bez glavnog trenera. Skepse koje su bile tu nakon njegovog imenovanja za glavnog trenera pokazale su se ispravnim. Beilein je bio izrazito uspješan NCAA trener, no NBA je nešto potpuno drugačije. Nezadovoljstvo je bilo očito, igrači su se žalili, rezultati su patili i rastanak je bio neminovan.

Beilein je ostavio Cavse na posljednjem mjestu Istoka, sa 14-40 scoreom miljama daleko od playoffa, a i smislene igre. Igrači ga nisu prihvatili, njegove rigorozne metode prolaze na koledžu, dok u NBA je malo drugačija situacija. Michigan Woverinesi su bili poznati po tvrdoj obrani krvavih koljena, a u svakoj utakmici je tražio maksimum od svojih igrača. To je baš zasmetalo Sextonu koji ni sam nije dugo u NBA. U razgovoru s Scottie Pippenom, požalio se na svog trenera. “On je trener koji jako pridaje pažnju detaljima. Samo detalji, detalji, detalji… Obožava detalje, a svaki puta traži od nas da damo 1000% od sebe u svakoj situaciji. Bio je ipak koledž trener preko 20 godina. Morali smo mu reći, Trener mi ovdje igramo 82 utakmice, ne smijemo se toliko ubijati.”- izjavio je Sexton.

Osim Sextona, i nova akvizicija Cavsa, Andre Drummond je nakon samo 2 tjedna u novoj ekipi izjavio kako mu ne pada napamet produživati ugovor ukoliko Beilein ostane trener. Problemi su se gomilali, nezadovoljstvo je bilo nemoguće sakriti i suradnji je morao doći kraj.

To je i najveći problem u tranziciji između NBA i NCAA Lige. Dok na koledžu radiš s golobradim mladićima, NBA je puna raznih igrača, ličnosti i karaktera. Koji su uz to puno puno više plaćeni od trenera. Recimo Beilein je dobijao 4-4,5 miliona $ godišnje od Cavsa. Trenutno 8 igrača Cavsa su bolje plaćeni od svog trenera, s tim da najveće zvijezde Love (28 miliona$), Drummond (27 miliona$) i Thopmson (17 miliona $) imaju 4-5 puta veća primanja. Sexton u jednu ruku ima i pravo, NBA sezona je izuzetno naporna, nemoguće je biti svaku utakmicu na 100%.

Treneri pristigli iz koledž košarke dokazano imaju problema prilikom prelaska NBA košarku. Počevši od fijaska Pitina na trenerskoj klupi Kelta, koji se borio sa sličnim stvarima kao i Beilein, pa to još jedne NCAA trenerske zvijezde Johna Caliparia koji je svoju NBA karijeru počeo i brzo završio u Netsima. Pitino je istina imao nešto NBA iskustva prije potpisa za Boston, no to je u startu bilo osuđeno na propast. Pitino je preuzeo odgovornost i trenera i sportskog direktora, sve što se dešavalo u Keltima on je bio umiješan. Pristupio je sličnim metodama Keltima kao i Beilein, rezultat je bio sličan. Pitino je istina duže izdržao ali ne može se baš pohvaliti s dobrim rezultatima. Niti jedan playoff nastup, ukupno 102-146 score i otkaz u 4. sezoni. Njegov zamjenik Jim O’Brian je preuzeo ekipu nakon 30-ak utakmica, a već iduće sezone sa nepromjenjim rosterom uspio je izboriti playoff.

Prvi trener koji se zapravo uspio etablirati kao poštovan NBA stručnjak iz NCAA Lige je bio Brad Stevens. On je “promijenio” igru, te postao prvi koji je uspješno odradio ovu tranziciju. Treba spomenuti i Billy Donovana, koji čvrsto drži klupu Thundera nakon što je s Floridom sve poosvajao. Obojica su se morala prilagoditi, Beilein je to odbio. Pokušao je svojim metodama doći do rezultata što se već više puta pokazala kao pogreška. Cavsi su u potrazi za novim strategom, a stanje nakon Lebrona u Clevelandu je sve gore i gore…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*