Doktor koji je promijenio košarku

Manny Millan/Sports Illustrated/Getty Images

Izvor: Back 2 Back

Danas se često postavlja pitanje : ” S kojim bi igračem započeo Franšizu?! ” – E pa Doktor je bio igrač, s kojim je započela liga, nova era, novi stil i način igranja kosarke..

Nitko prije njega nije igrao na takav način, njegova zakucavanja su zaustavljala svijet, njegova polaganja iz cirkusa, su Globetrotterse činili smiješnima, njegova afro frizura, uz stil gospodina na terenu i izvan njega, su učinili da bude idol novim generacijama i veliki uzor djeci, koja će kasnije obilježiti NBA, poput Michaela Jordana, Charlesa Barkleya, Shquillea O’neala,itd..

Iako je izabran od strane Bucksa, odlucio se otići u tadašnju ABA ligu, u Virginia Squirese, iako i dan danas, stariji NBA fanovi žale za tim, jer bi tadašnji Milwaukee imao trojac : Oscar Robertson, Dr.J i Kareem-Abdul Jabbar..
Krenuo je silovito, ubacivao je 32+ poena po utakmici u te sezone, a onda su ga zbog financijskih problema, prodali New York Netsima i zbog utjecaja velikog marketa, poput NY-a, tu nastaje legenda o Doktoru..
2 naslova prvaka, ukljucujuci posljednji, gdje je zabijao preko 34 po utakmici, 3 MVP nagrade i pregrst prekrasnih poteza, su mu donjeli titulu najatraktivnijeg igraca, kojeg je košarka to tada vidjela..

1976. dolazi do raspada ABA-e, a njegovi Netsi se priključuju NBA-u, ali zbog dolaska u NY, na teritorij Knicksa, Netsi moraju isplatiti 3 mil. dolara, te su bili primorani prodati Juliusa, te je nakon velike borbe NBA timova za njegove usluge, pobijela Philadelphia, koja isplaćuje tada nezamislivih 6 milijuna dolara (3 Netsima i 3 Ervingu), te time pocinje nova era u NBA ligi..

76ersi okupljaju strasan tim, Doktor, McGinnis (MVP ABA-e), Doug Collins, Darryll Dawkins (1. igrac, koji je razbijao obruče), Lloyd Free, C. Jones (ABA All Star) i Henry Bibby, su činili čudesnu momčad, koja se prošetala do NBA finala, uz nevjerojatnu igru, kakvu nitko nije igrao do tada, brzu igru, punu lijepih poteza, kontri i zakucavanja..
U finalu su ih čekali Blazersi, predvođeni Billom Waltonom, a Sixersi su dominantno počeli finale, poveli su 2-0, te je sve izgledalo jednostavno, u toj seriji se desilo i čudeno zakucavanje Doktora, preko Waltona, koje se i danas vrti po kanalima, ali onda u 3. utakmici izbija tučnjava između Dawkinsa i Mauricea Lucasa, koja poptuno okreće seriju, te su Blazersi od toga treuntka na krilima neviđenog adrenalina dobili 4 u nizu i osvojili naslov, koji je i dan danas, jedno od najvećih iznenađenja u povijesti NBA lige..

Iste godine Doktor osvaja prvi “Dunk Contest” u povijesti, uz zakucavanje sa linije slobodih bacanja, koje se viđa i dan danas na natjecanjima u zakucavanju..

1980., Sixersi pobjedjuju Birdove Celticse, i ulaze finale s Lakersima, u kojem se desilo cudesno polaganje, koje je zaustavilo svijet na par minuta, cijelim tijelom izvan terena, samo je ruka s loptom bila u terenu, te kako Magic kaže, nitko nije mogao vjerovati što se desilo, no ipak Lakersi pobjeđuju 4-2, usprkos Kareemovoj ozljedi..To je cuvena serija, kada je Magic startao na centru i zabio 42 u odlučujućoj utakmici..

1983., Sixersi dovode Mosesa Malonea, na poziciju centra, koja im je bila slaba točka, izdominirali su cijelu sezonu, a prije doigravnja, Moses je rekao ” Fo, fo, fo”, slavno predviđanje da će osvojiti naslov bez poraza u doigravanju, ipak bilo je four-five-four, budući da im je Milwaukee ukrao 1 utakmicu, u finalu su s lakih 4-0 pomeli Lakerse i osvojili NBA naslov, jedini trofej koji je Ervingu nedostajao u bogatoj kolekciji.. U toj smo seriji vidjeli još jedan nezaboravan trenutak, kada je Erving zakucao preko Coopera, ” Rock The Baby” je naziv ovog zakucavanja, koje je samo oslikalo dominaciju 76ersa nad Lakersima..

1984. uz pridolsicu, mladog Charlesa Barkleya, nastavljaju s odličnim igrama, ali gube finale istoka od Celticsa
Odigrao je jos 3 sezone, na vrhunskom nivou, te se 1987. godine, umirovljuje..

Zabio je preko 30.000 poena, te je u tom trenutku bio 3. u broju poena, 3. u broju pogođenih šuteva, te kao 1. u ukradenim loptama.. 1993., ulazi u Kuću Slavnih, a ostaje i do danas, najslavniji zakucavač, koje je ova igra ikada imala, ikona ovog sporta i jedan od najcjenjenijih igrača svih vremena..

3x Prvak (2x ABA, 1x NBA)
3x ABA MVP
16x All Star (11x NBA, 6x ABA)
9x All-First Team (5x NBA, 4x ABA)
2x All NBA-2nd Team
ABA All Defensive Team
30,026 Poena (24.2)
10,525 Skokova (8.5)
5,176 Asistencija (4.2)
Clan 50 najboljih

Pionir košarke kakvu danas znamo, istinska legenda, jedan i jedini Julius Erving

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*