Shooting machine, i momak koji je Lakersima overio jedan prsten

Clutchpoints

Šta imaju zajedničko NBA-sezone 1996 – 97 i 2009 – 10? Prvo, šampionske ekipe je sa klupe predvodio legendarni trener Phil Jackson. Drugo, ono što se sigurno manje zna je da su poslednje poene u poslednjoj utakmici obe finalne serije postigli košarkaši sa ovih prostora – Toni Kukoč za Bullse i Sasha Vujačić za LA Lakerse.

U NBA-klasiku, susretu Lakersa i Celticsa, ekipa Kobe Bryanta i Po Gasola je osvojila je titulu trijumfom 4 – 3 u finalnoj seriji. U odlučujem meču Bryant je bio najefikasniji sa 23 poena, dok je Paul Pierce kod poraženih dao 18 poena i imao je 10 skokova.

U samom finišu je Rondo tricom smanjio na 79 – 81, i njegovom timu je trebao brzi faul da bi ponovo došli u posed lopte. To su učinili prekršajem nad Sashom Vujačićem. On je u tom susretu proveo u igri samo pet minuta i do slobodnih bacanja promašio po jedan šut za dva i tri poena.

Vujačić je u maniru velikog rutinera oba puta bio siguran za 83 – 79. Ostalo je jedanaest sekundi, premalo vremena za preokret Bostona:

NBA karijera

Rođen je u Mariboru. Otac mu je bio srpski košarkaški trener Vaso Vujačić. U juniorima je igrao i Italiji, za Snaidero, te je tamo i počeo svoju seniorsku karijeru.

Lakersi su Vujačića izabrali kao 27. pika u prvoj rundi drafta 2004. godine. Sasha je u sezoni 2007/08 postavio klupski rekord u uspešnosti šuta za tri poena (43,7 odsto). Taj rekord oborio je Vladimir Radmanović u sezoni 2008/09. U 581 NBA utakmica, Vujačić je u proseku davao 5.3 poena, 1.9 skok i 1.3 asistencije.

Najviše poena na jednom meču koje je postigao bila su 25, rekordnih broj skokova je 10, osam uspešnih dodavanja je njegov NBA rekord, kao i 4 ukradene lopte i 2 blokade na jednom meču.

U Lakersima je proveo 6 godina. Osvojio je i prsten prvaka 2009. godine u finalu protiv Orlando Magica. 2010. osigurao je i Lakersima i drugi naslov u nizu, kada je u 7. utakmici finala pogodio 2 ključna bacanja na kraju utakmice, koje smo već pomenuli u uvodu ovoga teksta. 

Posle tog naslova tradean je u New Jersey. Tamo postavlja rekord karijere sa 25 poena protiv New Orleans Hornetsa. Iduće godine vraća se u Europu, u Anadolu Efes, 2 godine je tamo uz proseke od 13,9 poena i 3,9 skokova u prvoj sezoni i 12,8 poena i 2,7 skokova u drugoj. Povratak u NBA nije baš prošao najbolje, 2014. potpisuje 10-dnevni ugovor s Clippersima ali igra samo na 2 utakmice za njih. Još jedan povratak u Europu, u Italiju i Reyer Venezia, tamo ostaje samo 5 utakmica prije još jednog trasfnera,ovaj put u Španiju u Laboral Kuxta. No tamo se zadržava samo 3 meseca i sezonu završava u BB Istanbul. 2015 opet povratak u NBA, u Knickse. Iza njega je prosečna sezona, u kojoj je igrao prosečno 15 minuta i gde je beležio 4.9 poena, 2.4 skoka, i 1.4 asistenciju, i 36 % procenat šuta sa distance. Veću minutažu u dresu tima iz ‘velike jabuke’ dobio je tek u martu, što je iskoristio, pa je tako u meču protiv Sunsa postigao rekordnih 23 poena, uz svoj lični rekord – pogodio je 6 trojki iz 7 pokušaja. Potpisao je novi ugovor, ali u sezoni 2016 2017, Vujačića smo gledali u epizodnoj ulozi u ekipi NY u jednoj katastrofalnoj sezoni nakon koje je usledio raspad sistema.

Veridba sa teniskom lepoticom

Pune dve godine Sasha Vujačić bio je u vezi sa Mariom Sharapovom. Počeli su vezu u januaru 2010. godine, a bili su vereni godinu dana, od 2011. do 2012. Raskinuli su na proleće, dok je venčanje bilo zakazano za novembar, a naširoko se pisalo da je on ostavio nju, te da joj je raskid teško pao.

Najavljivao povratak

Prošloga leta Sasha je istakao kako razmišlja o povratku u NBA. Shootin’ Machine je većinu svoje NBA karijere proveo u Lakersima, s kojima je uzeo i prsten, a nekoliko posljednjih godina igra u Italiji. Posljednji NBA angažman su mu bili Knicksi prije dvije godine, a sada Mašina trenira u LA-u kako bi se još jednom vratio u NBA.

K

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*