Coach Killa’

FOXNews

Brooklyn Netsi otpustili su Kenny Atkinsona. Odluka je sjevnula kao iz vedra neba, Atkinson i Netsi su došli do sporazumnog raskida ugovora nakon 4 i pol sezone. Sean May i Atkinson su glavni i odgovorni za preokret Netsa, franšize koja se u trenutku kada su spomenuta dvojica preuzela uzde, bila možda u najgoroj situaciji u NBA ligi. Aingeova krađa unazadila ih je barem 10 godina unatrag, imali su veteransku ekipu sa strašno puno visokih i dugački ugovora.

Sve su glasnije priče kako je Atkinsonovom odlasku “kumova” između ostalih i Irving. Zajedno sa Durantom smatrao je kako Atkinson ne može voditi šampionsku ekipu, te da im je potreban drugi trener. Atkinson nije baš bio presretan s novim licima u svlačionici, pogubio je kompas, više nije držao svlačionicu pod kontrolom i rastanak je bio neminovan. Kenny je želio drugačiji izazov, a zvijezde želje drugog trenera.

Ravnozemljaš, Kyrie Irving posljednjih sezona je na lošem glasu. Iskamčio je odlazak iz Cavsa, pa iz Bostona, a sada je “presudio” treneru u Netsima. Irving je najdulje s jednim trenerom radio 2 sezone, to su bili Byron Scott kada su Cavsi bili u rebuildingu, te Stevens protekle dvije sezone.

Svi su otpušteni osim Stevensa i Luea, koji nije dugo poživio na klupi nakon odlaska Irvinga. Sjećamo se i situacije s Davidom Blattom koji je sasvim dobro vodio Cavse, imali su dobar score ali jednostavno nije legao “zvijezdama”. Lue je puno popustljiviji, iako pun znanja, pušta da mu zvijezde vode ekipu. Baš zbog popustljivog stava omiljen je među NBA zvijezdama. Gotovo niti jedan strogi trener (osim Popa) nije prošao u NBA. To je možda i glavni kamen spoticanja NCAA trenerima koji dolaze u Ligu.

Lue je trenutno pomoćnik u Clippersima, gdje će sigurno završiti sezonu. Teško da će Clippersi pustiti svog pomoćnog trenera da odšeta kada su ovako blizu naslova. Pitanje je mogu li Netsi čekati do ljeta da imenuju novog trenera?

Pogrešno skretanje

Perspektive i mladog talenta nije bilo niti na vidiku. Malo po malo njih dvojica su počela izvlačiti Netse. May odlukama izvan terena, Atkinson na terenu. Prošle sezone Netsi su ušli u playoff, prvi puta još od 2015. godine. May i Atkinson su napravili pravo malo čudo, May je za razliku od svojih prethodnika prvo promislio prije nego je djelovao, a Atkinson je odlično radio s onim što ima i napravio od Netsa neugodnu ekipu.

May se postpuno rješavao ogromnih ugovora, izmišljao svakakve načine da se nekako domogne pickova – koje su njegovi prethodnici podijelili. Atkinson je sistematično uvodio sistem igre, brzo i okomito s dosta pick n’rolla. Pekao je znat u Netsima i Hawksima pod Buldenholzerom i vrlo brzo je dokazao kako je itekako sposoban trener. Ne može se pohvaliti dobrim pozitivnim scoreom na klupi Netsa i ima “samo” jedan izboren playoff. Kada te brojke stavimo u kontekst i pogledamo kakvu je ekipu imao na raspologanju kada je stigao na klupu, Atkinson je napravio odličan posao.

Kada je stigao 2016. godine, najbolji igrači su bili Brook Lopez, naš Bojan Bogdanović i Sean Kilpatrick. Lopez tada još uvijek nije bio šuter, već pravi low post centar, Babo je igrao dobro no niti blizu onoga što je pokazivao u Pacersima ili sada u Jazzu. Kilpatrick je inače u Budućnosti iz Podgorice, nakon te sezone je vrlo brzo izletio iz Lige i još uvijek traži put nazad. Trebalo im je samo 3 sezone da preslože stvari i vrate Netse u playoff. Atkinson je oživio karijeru Dindwiddiea, Russella, izmislio je Laverta i Allena, napravili su sjajnu mladu jezgru na koju su nadodali Duranta i Irvinga.

Baš zbog tog puta na kojemu je bio na suvozačevom mjestu uz Maya, zaslužio je voditi Netse u punoj snazi. Zbog toga još i više čudi odluka da raskinu suradnju. Realno, Netsi unatoč najboljem ljetu u posljednjih nekoliko desetaka godina u sezonu su ušli slabiji nego prije. Izgubili su Russella, a praktički nikoga (još uvijek) nisu dobili. Irving je igrao premalo da uigra i uklopi, ove sezone je odigrao samo 20 utakmica. Unatoč svemu tome, Atkinson se prilagodio, dodatni iskorak su napravili i Dindwiddie i Lavert i Jarrett Allen, preuzeli više odgovornosti i Netsi bi naredne sezone imali stvarno paklenu ekipu.

Druga stvar, zbog koje je ova odluka totalno čudna – koga će Netsi sada uzeti za trenera? Kada gledamo iz perspektive Maya, tko bi od dostupnih trenera napravio više s ovom ekipom Netsa? Vrlo vjerovatno nitko. Zamjena će stići uskoro, bojim se da su Netsi ovim potezom opet napravili nekoliko koraka unatrag. Atkinson je bio odličan strateg, jedan od najboljih mladih trenera u Ligi. Poznavao je ekipu u dušu. Sve osim Duranta i Irvinga… Glasine oko Netsa govore da su pojedini igrači tražili smjenu. Potpuno nevjerovatno, pogotovo kada uzmemo u obzir da Netsi usprkos svim povredama uopće nisu igrali lošu košarku. Štoviše, u dobroj su poziciji za playoff, a glavne zvijezde ionako neće na parket ove sezone. Ostatak ekipe bi bio iskusniji za još jedno doigravanje, što ima svoju težinu. Ovako, kreću iznova…

The Uncle Drew Effect

1 Comment

  1. Zaslužen otkaz za neznalicu Atkinsona. Najveći trenerski kulov lige… Gledam ga prred sezonu dvije, vode 8 razlike protiv Portlanda kući minut i sitno prije kraja i izgube tako što nakon primljenog koša nabijaju tempo i završavaju napad za 5-6 sekundi dok vode u finišu utakmice. Atkinson na konferenciji za novinare veli – izgubili smo jer nismo održali visok nivo “pace” igre.
    A ja mislio zato što nisu čuvali loptu i puštali vreijeme da iscuri. Izgleda na nemam pojma o košarci, ali Atkinson je moron.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Najbolje čuvana tajna u NBA - Ostatak Sveta
  2. Reunion šampiona - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*