Trejdali su me za fotokopir! On se pokvario, ja sam još uvek tu…

screenshot

Kyle Korver jedan je od najboljih šutera NBA lige svih vremena, s postotkom trica od 42,9% drži deveto mjesto vječne liste, na kojoj je četvrti Dražen Petrović (43,7%).

Danas je napunio 39 godina, iza njega je 17 NBA sezona i dva nastupa u finalu s Clevelandom (2017. i 2018.), a protekle je sezone u trejdu završio u Utah Jazzu za koji je, unatoč poodmakloj dobi, igrao 20 minuta po utakmici i postizao 9,1 koš.

Mentor MVP-u

Ove je sezone igrao za tim iz Milwaukeee Bucksa, gde je igrao prosečno 16.7 minuta u 50 mečeva, a beležio je 6.7 poena uz 41.5 % šuta za tri poena (1.7 postignutih trojki iz 4.1 pokušaja).

No njegova uloga je bila mentorska, kako je to objasnio Giannis Antetokoumpo:

On je jedan od najboljih šutera koje je ova igra ikada videla. Nemam sumnje da će pomoći ovom timu i uz njega će svi razviti svoje šuterske veštine“, dodala je „Grčka zver.“

Dokaz tome je značajno popravljen šut aktuelnog MVP-a za tri poena u (još uvek) aktuelnoj sezoni, koji daje rekordnu 1.5 trojku po meču uz čak 30.6 % uspešnog šuta:

Vredan si fotokopira!

No kad je odlazio sa Sveučilišta Creighton, nitko nije znao kako će se snaći u NBA ligi jer mu je šut bio specijalnost, bez drugih značajnih vrlina. Zato je na draftu 2003. izabran tek kao 51. pick, a iste večeri ondašnji New Jersey Netsi su ga trejdali u Philadelphiju.

Prošle se godineg vratio na Sveučilište Creighton kako bi održao govor novoj generaciji diplomaca te se prisjetio tog detalja s početka profesionalne karijere.

“Nisam siguran da je razmjena prava riječ. Zapravo su me prodali za neobjavljenu svotu novca. Poslije sam saznao da su taj novac iskoristili za plaćanje pristojbe za Ljetnu ligu, a s onim što je preostalo kupili su fotokopirni aparat”, ispričao je Korver diplomcima i nasmijao ih, a onda dodao dosad nepoznati detalj.

Poruka studentima je, dakako, bila da uvijek moraju vjerovati u sebe, čak i kada se osjećaju podcijenjeno i bezvrijedno.

Korver je u 17 godina NBA karijere igrao za Philadelphiju, Utah, Chicago, Atlantu i Cleveland, prije nego što je ove sezone ponovno trejdan u Jazz, pa potom završio u Bucksima. Nastupio je i na All-Star utakmici 2015.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*