Prokletstvo drafta 86.

Prokletstvo drafta ’86.

Jedan od najvećih virtuoza magične igre poniklih na ovim prostorima, Dražen Petrović, prerano je napustio košarkaške terene, i sve nas koji smo uživali u njegovoj magiji. Poginuo je 1993. Godine u saobraćajnoj nesreći, u svojoj 28-oj godini. Slučajnost ili ne, Dražen je od strane svog prvog NBA kluba, Portlanda, izabran kao pick treće runde drafta 1986., drafta koji mnogi smatraju ukletim.

Ukleti draft

Priča počinje sa tragičnom smrću drugog picka drafta Lena Biasa, kojeg je izabrao Boston, i koji je samo dva dana nakon drafta umor od srčanog udara izazvanog uzimanjem velike doze kokaina. Njegova smrt izazvala je burne reakcije u javnosti, suđenja njegovim kolegama sa Univerziteta Maryland zbog posedovanja droge i istrage oko kvalitete nastave i kriterija tokom studiranja na ovom Univerzitetu.

I treći pick na draftu, Chris Washburne, koji je nastupio u NBA za Warriorse i Hawkse, i odigrao 70-ak utakmica, pa je izbačen je iz NBA zbog korišćenja droga. Nikada se nije oporavio, niti pokazao svoj potencijal. Potrošio je sav novac i bio je prisiljen da spava po napuštenim kućama i kako je sam nekoliko puta rekao, hranio se iz kanti. Dva puta je završio i u zatvoru.

Još dva igrača sa ovog drafta imali su problema sa drogama što je ozbiljno narušilo njihove karijere, i zdravlje, bilo su to – Roy Tarpley i William Bedford.

Nijedna mega zvezda

Prvi pick drafta centar Bred Daugherty, igrao je samo osam godina i to za Cavse. Imao je dobre statistike (19 p, 9.5 sk) ali su ga povrede kolena omele da ima bolju karijeru.

Chuck Person i Kenny Walker imali su nešto bolje karijere, Person koga su zvali ‘pistol’ bio je poznat po dalokemetnim šutevima, ali je bio vrlo prosečan igrač, kao i Walker za koga su se kasnije interesovali i neki klubovi iz Srbije. Ron Harper je, kao 8 pick, moćda je imao i najblistaviju karijeru jer bio je deo Jordanovih Bullsa koji su harali ligom 90-ih.

Uz tragično preminulog Dražena, od internacionalnih igrača na ovom draftu pojavio se i Arvidas Sabonis, dok je Dennis Rodmann bio izabran od Pistonsa kao 27 pick druge runde drafta.

1 Comment

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Alkholičar, skakač i nesuđeni pick Cavsa - Ostatak Sveta
  2. Alkoholičar, skakač i nesuđeni pick Cavsa - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*