MVP trka: Novinaru kažu – Giannis!

screenshot

Dan za danom prolazi, a NBA i dalje nije niti na vidiku. Corona virus je paralizirao cijeli svijet, a pravovremenom reakcijom spriječila se veća tragedija, osim u nekim slučajevima. Adam Silver proživio je pravu golgotu u svom prvom mandatu kao komesar NBA Lige. Vjerujemo da ovako nešto nije očekivao niti u najluđim snovima. Samo u posljednjih mjesec i pol, desila se tragična pogiblja Kobea Bryanta, a nedugo zatim i stopiranje čitave Lige. Silver je sve stoički podnio i možemo reći u većini situacija izvrsno reagirao. Pogotovo u posljednjoj, kada je na prve znake opasnosti prekinuo sve i suočio se s ogromnim gubicima. Na sreću, zasada samo novčanim…

Postoji nekoliko opcija da se Liga nastavi, a najrealnija je da će se odigrati playoff, prema sadašnjem stanju. Sezona bi se igrala preko ljeta i dalje bez gledatelja, no barem bi mogli uživati preko malih ekrana. Matt Barnes je dobro primjetio kako bi to mogao biti najbolji playoff u povijesti Lige -“Najboljim igračima na svijetu dao si mjesec dana odmora prije početka playoff. Znate li što to znači? Prognoziram da ćemo imati najbolji playoff unatrag nekoliko godina.”- izjavio je Barnes. U jednu ruku je u pravu, no isto tako ti igrači su trenutno potpuno izvan trenažnog procesa. Sve ekipe su prekinule treninge, a jedino im preostaje nekakav individualni trening u kućnom režimu.

Ima nade za spas sezone

Forma bi mogla biti problem, no ipak se nadamo da je Barnes bio u pravu. Kako sada stvari stoje na Istoku je 8 ekipa već osiguralo playoff, pitanje je samo poredak. A na Zapadu ništa novo. Sedam ekipa je “unutra” no borba za 8. mjesto je tek počela.  Šest ekipa konkurira za posljednje mjesto u doigravanju i meč prvog kruga protiv Lebrona i Lakersa. Zasada Memphis drži pole position, no njihova prednost se počela istapati usred teškog rasporeda. Blazersi su im za vratom, a odmah iza njih vrebaju i Pelicansi, Kingsi i Spursi.

Da je kraj sezone, prognoze bi išle ovako…

Finale Lakersi – Bucksi, titula ostaje u LA?

Gledajući formu u posljednjih nekoliko tjedana prije prekida, Lakersi su se pretvorili u glavne favorite za prsten. U samo nekoliko dana srušili su i Buckse i Clipperse, dvije ekipe koje su im najveća prijetnja. Tako su “zasjeli” na mjesto glavnog favorita za osvajanje prstena. Anthony Davis je sasvim neopravdano izostavljen iz priče oko MVP nagrade, jer čovjek je trenutno vodeći igrač ponajbolje ekipe Lige. Pored Lebrona… Kandidat je za DPOY-a, nagradu koju će vjerovatno pokupiti (zlobnici će reći da je to zaslužio Gobert, u jednom danu spriječio je čitavu Ligu da zabija…) razvio je s Lebronom sjajnu kemiju i njih dvojica su garancija da će Lakersi otići daleko. Ili barem da bi otišli daleko…

Na Istoku prednost mora ići u ruke Giannisu i Bucksima. Bud i njegovi puleni su najbolja ekipa Lige, a iako je Budov sistem dokazano “radi” u regularnoj sezoni, a redovno je zašetako u playoffu. Ipak nikada u svojoj ekipi nije imao Giannisa. Uvijek je imao dobro podmazan stroj, kao recimo Hawksi prije nekoliko godina. Pomeli su Istočnu konferenciju, no u playoffu se nikada nisu dobro proveli. Imali su ujedačenu petorku, nitko nije iskakao, dok je situacija malo drugačija u Bucksima. I dalje su dobro podmazan stroj, ali Giannis je miljama bolji individualac od svih koje je imao u Hawksima u to vrijeme. Aktualni MVP bi vrlo lako mogao obraniti tu titulu, a njegovi Bucksi izgledaju kao glavna prijetnja Lakersima za prsten.

Gledajući celokupni formu, učinak timova, ono što su napravili u toku zimskog prelaznog roka, blaga prednost u finalu bi otišla na stranu tima iz – LA. Uzletna forma, back up igrači na svakoj poziciji, i delimična rasterećenost Lebrona sjajnim igrama Davisa, pa i ponekim igračem koji bljesne (Bradley, Howard, Kuzma), sigurno da Lakerse čine favoritima broj 1.

Uostalom, to pokazuju i poslednji NBA Power rankings, prema kojima Lakersi zauzimaju prvo mesto, a slede Bucksi, Clippersi, potom Raptorsi.


Power rankings / March, 2020

1.LA Lakers

Protekla sedmica: 2

Učinak: 49 – 13

OffRtg: 112.7 (3) DefRtg: 105.5 (3) NetRtg: +7.3 (2)

2.Milwaukee Bucks

Protekla sedmica: 1

Učinak: 53 – 11

OffRtg: 112.6 (5) DefRtg: 101.5 (1) NetRtg: +11.1 (1)

3.LA Clippers

Protekla sedmica: 5

Učinak: 43 – 20

Pace: 102.4 (8) OffRtg: 112.6 (4) DefRtg: 106.6 (5) NetRtg: +6.1 (5)

4.Toronto Raptors

Protekla sedmica: 7

Učinak: 45 – 18

Pace: 101.0 (14) OffRtg: 111.4 (11) DefRtg: 105.1 (2) NetRtg: +6.3 (3)


MVP trka

Borba za prvaka i MVP nagradu lako se mogla voditi između dva imena. Giannis Antetokuomnpo je i ove sezone glavi favorit za osvajanje MVP nagrade. Bucksi su najbolja ekipa Lige, a on je uvjerljivo najbolji igrač te ekipe. Manje-više to je dovoljno da vas se stavi u kontekst za MVP nagradu. Pogotovo kada je aktualni MVP još popravio svoje brojke. Giannis je ove sezone na prosjeku od 29,6 poena uz 13,7 skokova i gotovo 6 asista. Najdominantniji je igrač Lige u reketu, a polako postaje i respektabilan šuter. Naravno, još uvijek mu se dešavaju utakmice sa katastrofalnim postotcima izvana, no ponekada zna i iznenaditi. Recimo Lebronu i Lakersima ubacio je 5 trojki iz 8 pokušaja, drastično ih kažnjavajući što su ga bezobrazno puštali da šutira.

“Benjamin Button” NBA Lige Lebron James i dalje svake sezone izgleda sve bolje i bolje. Pred sam prekid sezone Lebron je pokazao kako je i dalje najbolji igrač Lige. U relativno kratkom roku pali su i Giannis i Leonard, odnosno Bucksi i Clippersi – Lebronovi najveći konkurenti. Lakersi suvereno vladaju Zapadom, a iako je Davis glavni čovjek što se tiče statistike, Lebronov utjecaj na igru je nemjerljiv. Ima ga svuda po parketu, obranu igra kao iz najboljih dana u Cavsima. U napadu je standardno nezaustavljiv, bilježi drastično bolje brojke i igre nego prošle sezone. Njegova +- statistika je među najboljima u Ligi, Lakersi su jednostavno druga ekipa bez njega na parketu, Davisu unatoč…


 Novinari kažu – Giannis

Ukupno 70 novinara širom Amerike učestvovalo je u glasanju za najkorisnijeg igrača najbolje košarkaške lige sveta. Najviše glasova dobio je Janis Adetokumbo, drugi je Lebron Džejms, a na listi se nalaze i Luka Dončić i Nikola Jokić.

Ubedljivi lider na listi je zvezda Milvoki Baksa Giannis Antetokoumpo, koji je od 70 novinara, 60 puta stavljen na prvo mesto MVP trke. Preostalih 10 novinara favorizovalo je Lebrona Jamesa, a zanimljivo je da upravo svih tih 10 na drugo mesto stavili baš Giannisa.

Antetokoumpo ove sezone u proseku beleži 29.6 poena po meču, uz 13.7 skokova i 5.8 asistencija, uz prosečan indeks korisnosti 31.7. Lebron ima prosek od 25.6 poena po meču, 7.9 skokova i 10.6 proigravanja.


Momak kojega nismo još očekivali u ovim pričama je Luka Dončić. Nepravedno bi bilo izostaviti zvijezdu Mavsa, koji igra nevjerovatnu košarku. Niže triple double za triple doubleom, ruši rekorde i to sve sa nedavno napunjenih 21. godinom. Brojke su nevjerovatne, Luka bilježi gotovo triple double prosjek sa 28.8 poena, 9.7 skokova, 9.0 asista. Potrošnja mu je skočila ove sezone za gotovo 20%, ispaljuje skoro 10 trojki po utakmici, no efikasnost mu je još i bolja – uzeći u obzir prošlu sezonu. Ovlasti su porasle, Mavsi su sada ozbiljna playoff ekipa, a Luka se istaknuo kao glavni i neprikosnoveni vođa.

Igrači meseca, januar: Nikola Jokić (Denver) i Luka Dončić (Dallas)

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*