Volt Frejzer: Sinonim košarke u Njujorku

NBA.com

U vremenu kad su sva košarkaška takmičenja suspendovana zbog pandemije koronavirusa, odlučili smo da naše čitaoce častimo u skladu sa motom ovog portala – Za one koji čitaju košarku. Poklanjamo vam knjigu koju ćete moći da čitate u nastavcima. Reč je o 50 biografija najvećih igrača NBA lige, a koje su svojevremeno objavljene u knjizi “50 veličanstvenih” autora Vladimira Stankovića i Aleksandra Ostojića. Uživajte u čitanju!

***

 Vilis Rid, Bil Bredli, Dejv Debušer, Dik Barnet i Volt Frejzer – to je bila “razbijačka družina iz 50. ulice”. Tako su zvali jednu od najboljih postava NBA lige svih vremena, kvintet šampionskog Njujorka iz sezone 1969-70. Igrali su takvu odbranu da je to bila prava noćna mora za sve protivnike, a ključar tog njujorškog “katanca” bio je Volt Frejzer. Po mnogima, najbolji odbrambeni igrač u istoriji NBA lige.

Tih godina se u ligi nisu najpedantnije vodile statistike o broju ukradenih lopti, ali o brzini Frejzerovih ruku svedoči vic koji je kolao Njujorkom: “Mogao je da uhvati pticu u letu, ali je imao jedan problem: i ptice su to znale, pa više nisu letele u Frejzerovoj blizini!”

Rodjen je u (kasnije) olimpijskoj Atlanti, a potom, kad je stasao za fakultet, upisao se na malo poznati Južni Ilinois. Bio je pravi fanatik košarke, takav da je vrlo lako zaboravljao na školske obaveze. Zato su mu na drugoj godini studija zabranili da igra za univerzitetsku ekipu – jer je imao loše ocene! Trener mu je ipak dozvolio da trenira, ali je služio kao sparing partner ostalim igračima. Obavljao je samo defanzivne zadatke.

Briljirao je na Univerzitetu Južni Ilinois

Ipak, nije ostao nezapažen skautima iz NBA. Briljirao je na univerzitetskom pozivnom NIT turniru u njujorškom Medison Skver Gardenu 1966. Frejzerov Ilinois je osvojio prvo mesto, a Volt je bio proglašen za najboljeg igrača turnira. Skauti Njujork Niksa su čitko i jasno zabeležili njegovo ime u svoje teftere, i par meseci kasnije ga biraju u prvoj rundi drafta.

Debitantsku sezonu je završio sa prosekom od devet poena, ali je već godinu dana kasnije duplo bolji – 18. Iz godine u godinu on je sve bolji, i ubrzo postaje udarna igla Niksa, sinonim košarke u Njujorku. Van parketa oblačio je šešire i nosio duge mantile. U to vreme bioskopski hit je bio film “Boni i Klajd”, pa su ga saigrači prepoznali na filmskom platnu, i nadenuli mu nadimak “Klajd”. Ostali su legendarni i njegovi dueli sa bekom vašingtonskih Bulitsa Erlom Monrouom:

Rivali, kasnije saigrači: Volt Frejzer i Erl Monro

– Moju igru u odbrani sam bazirao na predvidjanju kretnji protivnika, ali Erl “Perla” Monro je bio zaista nepredvidljiv – priča Volt Frejzer. – Mislim da bih i dan-danas prepoznao njegov dezodorans…

Monro je 1973. prešao u najljuće suparnike, u Nikse, a navijači Njujorka su bili ubedjeni da će novom bekovskom tandemu biti potrebne dve lopte u igri, jer su obojica bili izraziti individualci. Medjutim, i Monro i Frejzer su se u potpunosti podredili ekipi, koja je uskoro osvojila još jedan šampionski trofej – pobedivši u finalu plej-ofa Čemberlenove Lejkerse.

Karijeru je okončao u Klivlendu

Volt Frejzer je beskrajno mnogo zadužio Njujork, ali kraj njegove karijere je ispao prilično neslavan. Posle jedne decenije provedene u dresu Niksa, novi trener Vilis Rid (njegov dugogodišnji saigrač) je u leto 1977. odlučio da iskusnog Frejzera proda Kavalirsima iz Klivlenda. Tamo su ga snašle brojne povrede, više se lečio nego igrao, i 1979. je okončao svoju karijeru. Ostao je upamćen kao bek koji je bio perjanica možda najjačeg kvinteta u istorji ove igre, i kao sinonim košarke u Njujorku. I danas stanovnici “Velike jabuke” uzdišu za Frejzerovim vremenom, jer posle toga ova ekipa se nijednom više nije popela na tron.

Oblačio se ekstravagantno pa su ga zvali Klajd, po filmu “Boni i Klajd”

Ostao je veran Niksima do danas. Posle košarkaškog penzionisanja posvetio se komentarisanju utakmica, i još uvek to radi na TV mreži MSG Netvork. Živi u njujorškom Harlemu sa dugogodišnjom devojkom Patrišom, s kojom ima sina Volta Frejzera III.


Biografija: Walter Frazier Jr

Rodjen: 29.3.1945. u Atlanti

Visina: 193

Univerzitet: Južni Ilinois

Draft: 1967. odabrao ga Njujork kao 5.

NBA: Njujork (1967-1977), Klivlend (1977-1980)

Broj poena u regularnoj sezoni: 15.581 (18,9)

Broj poena u plej-ofu: 1.927 (20,7)

Asistencije: 5.040 (6,1) + 599 (6,4)

Skokovi: 4.830 (5,9) + 666 (7,2)

Broj utakmica: 825 + 93

Ol star: sedam nastupa

Priznanja: Član šampionskog tima dva puta (1970, 1973), četiri puta u A-petorci šampionata i dva puta u B-petorci, sedam puta u defanzivnom A-petorkci, MVP ol star meča (1975)

Kuća slavnih: član od 1986.


 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*