Od MIP do MVP-a!

TorontoStar

Najljepše ljeto u povijesti franšize je iza Toronto Raptorsa. Uzeli su prvi naslov u povijesti, te su mogli uživati u zasluženom odmoru. Za razliku od dosadašnjih NBA prvaka, Raptorsi u iduću sezonu ušli bitno oslabljeni. Nije česta praksa da najbolji igrač mijenja ekipu nakon osvojenog prstena, ali Kawhi Leonard je po mnogočemu neobičan, pa i po ovoj stavci. Odlučio se vratiti kući, u Los Angeles te potpisati za Clipperse. Tako je MVP Finala i glavni i odgovorni u osvajanju prstena promijenio ekipu. Osim njega, u Torontu nije bilo većih promjena, a nakon odmora krenula je slagalica za nadolazeću sezonu.

Potpisana su dvojica igrača, Rondae Hollis Jefferson i Stan Johnson, krilni igrači kojima je forte obrana. U napadu dosada nisu pokazali zavidan talent, no obrambeno mogu biti jako korisni, pogotovo Jefferson koji je ponekada igrao i centra u small ball postavama Netsa. Ekipa je osim ove tri izmjene, te odlazak Danny Greena, ostala nepromjenjena. Gasol je i dalje prvi centar,koji je u riznicu stavio još i jedan naslov Svjetskog prvaka, te tako postao najveći pobjednik u košarci ove sezone. Lowry je ljeto iskoristio da zaliječi povrede koje je vukao kroz prošlu sezone. Najveći upitnik u ovoj ekipi je Pascal Siakam.

Afrikanac je odigrao sezonu iznad apsolutno svih očekivanja. Sa 7,3 poena, skočio je na vrtoglavih 16,9 postao ne samo starter, već nezamjeniv član Raptorsa. Napredovao je u svakom segmentu, a ono što najviše raduje je to da je u playoffu još više podigao svoj nivo igre. Nakon Leonarda bio je neprikosnovena druga opcija, nije zakazao, te je Ratnicima isporučio 19 poena u prosjeku u Finalu. Bio je konstantan mismatch  za većinu ekipa u Ligi.

Max ugovor za Siakama?

Pravo je pitanje, zaslužuje li Siakam max ugovor. Potencijal je oduvijek bio tu, igrači kao što je Siakam su izuzetno traženi. Dugačka i atletična krila koja mogu čuvati ama baš sve pozicije u Ligi, takvih nema puno. Kada na to nadodamo nabolji rolling Lige, podizanje igre u najbitniji trenutcima, mislim da je odgovor jasan. Ali, nakon odlaska Leonarda od Siakama se očekuje da preuzme konce ove ekipe. Kao “sidekick” Siakam je možda i najbolji u Ligi, no tek će se morati dokazati u glavnoj ulozi. Osim rollinga i tranzicije, njegova napadačka moć je limitirana. Meka ruka je tu, no Siakam je daleko od ubojitog šutera. Također trojke nisu na zavidnoj razini, ponekada jednostavno zna nestati s parketa, no iako radi na tim manama pitanje je – može li Siakam biti franšizni igrač?

Netom prije početka sezone, Raptorsi su objavili kako su produžili ugovor sa Siakamom, i tako jasno dali do znanja u čije ruke ide ova franšiza. Dobio je 130 milion $ na 4 godine, a po predstavama na početku sezone, bez ikakvog razmišljanja možemo reći – Siakam vrijedi svakog centa uloženog u njega. Već u prvoj utakmici sezone pokazao je kako će to izgledati. Isporučio je Pelicansima 34 poena uz 18 skokova, te nagovijestio da je podigao razinu igre na jedan višlji nivo.

Ostatak ove sezone je protekao u sličnom tonu. Siakam je alfa i omega ove ekipe, kako u obrani tako i u napadu. Raptorsi su sjajno ušli u sezonu, obrana im je granitna, a na krilima baš Siakama i još jednog prošlosezonskog otkrića van Vleeta igraju sjajno u napadu. Siakam je ove sezone pokazao da može biti franšizni igrač. Njegovo čitanje igre je postalo još bolje, a njegov rolling je i dalje ubojit i malo koja ekipa u Ligi ima rješenja za njega. Iako je prva opcija, nikada Siakama nećemo vidjeti da forsira, već ukoliko je zatvoren, sjajno pronalazi pas prema slobodnom suigraču i tako otvara napad. U Nurseovom sistemu lopta stalno kruži, tako da i ovakva ekipa bez Leonarda, a veliki dio sezone i bez Lowrya, ima fantastičnih 15-4 u prvih 18 utakmica.

Potencijalni MVP

MIP nagrada je prošle sezone nedvojbeno otišla u ruke Siakama. Puno prije kraja sezone bilo je jasno kome ide ova nagrada. Ne zato što su ostali igrači malo napredovali, imao je stvarno jaku konkurenciju, već zato što je Siakam iz igrača koji je tu da zakrpa roster, postao neizostavan član jedne od najboljih ekipa Istoka. Kasnije će se pokazati i najbolje ekipe Lige. Ove sezone bilo je pitanja može li Siakam napraviti još jedan korak naprijed? Odgovor je jasan, jednim pogledom na njegovu statistiku, ili pak pogledom na jednu utakmicu Raptorsa, lako je ustanoviti da je SIakam napravio taj korak. Postao je legitimni MVP kandidat.

Za tu tvrdnju postoji nekoliko razloga. Prvi razlog je njegova pas igra. Siakam nikada nije bio na glasu kao dobar dodavač, a kao franšizni igrač i prva opcija legitimne playoff ekipe mora se nositi s udvajanjima. Udvajanja se najbolje rješavaju pasom, a najbolji igrači mogu izvući najbolje iz toga. Siakam je ove sezone podigao svoj postotak asista sa dosada prosječnih 12%, ove sezone je skočio na preko 18%. U ekipi Raptorsa ispred njega su samo bekovi Van Vleet i Lowry. Njegovo čitanje igre je odlično, uzmimo za primjer utakmicu protiv Jazza i Goberta. Raptorsi su razbili Jazzere, a u prvoj četvrtini Siakam je dominirao. Odlično je čitao igru, odnosno kada Gobert nije patrolirao pod obručem, odlučivao se napasti koš, a kada bi ga on pokrio redovno je pronalazio kvalitetan pas i tako sjajno upošljavao suigrače. U traniziciji je bio nezaustavljiv i ubacio im je 19 poena u prvoj četvrtini. Jazz je ubacio 20. Utakmica je bila rješena već u toj prvoj četvrtini, obrana Raptorsa nije dopuštala nikakva iznenađenja, dok je napad rješavao Siakam.

Također, uvidio je kako mora preuzeti više odgovornosti u igri, kada nema Leonarda, a pogotovo sada kada nema ni Lowrya. Siakam je spreman, što i pokazuje na terenu.

 

Što se tiče odgovornosti u igri, Siakamu je usage rate skočio u nebo. Prošle sezone imao je UR nešto malo preko 20%, dok je ove godine skočio na preko 30%, točnije 29,3%. Lopta je puno više u njegovim rukama, stvari u napadu polaze od njega, a on se sjajno snašao u ovoj ulozi. Brojke su mu skočile, a ono što je najveće iznenađenje i napredak je u raznolikosti šuteva koje uzima. Primjera radi, prošle sezone Siakam je dosta često čekao u korneru na otvoren šut. Preko 65% njegovih šuteva za tri poena su došli iz kornera. Ove sezone uzima puno više težih šuteva, ne oslanja se samo na otvorene prilike iz kornera, već preuzima loptu i nerjetko šutira i preko ruke.  Postotak šuta mu je čak i nešto porastao, tako da ove sezone šutira gotovo 36% iza linije 7,24.

Kada se na sve podvuče crta, Siakam itekako zaslužuje novce koje je dobio. Definitivo je u nekom širem krugu kandidata za MVP nagradu. Pored Luke, James, Giannisa i ostalih još uvijek nema baš šanse za nagradu, no velika je stvar uopće biti u tom društvu. Pogotovo kada uzmemo u obzir gdje je Siakam bio prije 2,3 godine.  Raptorsi su ponajbolja ekipa Lige, Siakam nijhov najbolji igrač koji je opet strašno napredovao. Ove sezone je po prvi puta bio pozvan na Allstar utakmicu i to kao starter na Istoku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*