Bruce Leejeva igra smrti!

screenshot

Zmajeva igra smrti, kako je u Jugoslaviji preveden film ‘Game of Deatch’, snimljen je 1978. u režiji Roberta Clousea. Bilo je to poslednje ostvarenje u filmografiji Bruce Leeja. Njega je legendarni glumac režirao 1972., a ostao je nedovršen jer je godinu dana kasnije Bruce Lee umro.

Novi producenti su delimično izmenili priču, ali su nastojali završiti film i pustiti ga za široke narodne mase. U filmu je Leejev lik tako postao hongkonški majstor borilačkih vještina i nova filmska zvijezda na koju gangsteri, nakon što je odbio popustiti njegovim ucjenama, izvrše atentat. Naravno, glavni lik preživljava, ali teško ranjen primoran je na plastičnu operaciju. Svoju smrt krije kako bi se pripremio za osvetu. Ovaj film je kritika dosta loše dočekala, posebno zbog korištenja dublera.

Bruce Lee vs. Kareem Abdul-Jabbar

U ovom filmu dolazi do čudnog i pomalo smešnog duela između sitnog Brucea Leeja (1,72 m) i ogromnog Kareema Abdul-Jabbara (2.18 m). S jedne strane, brz i agilan majstor borilačkih veština, a s druge strane pravi div američke košarke. Ovo je ujedno i zadnja pojava Brucea Leeja pred kamerama.

Što se ove scene tiče, otisak Kareemova stopala na prepoznatljivoj žutoj majici Brucea Leeja je idealan primjer onih polu-komičnih elemenata koji su specifični za Leejev filmski opus. Kad bi u središtu pažnje bila samo sirova borba, to više ne bi bilo to. Lee je uvijek pazio na detalje:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*