“Čarobnjak” od 200 kila!

screenshot

Izvor: Sportska sećanja

Iako nikada nije zaigrao u NBA ligi, iako je imao ispod prosečnu koledž karijeru, Troj Džekson “Escalade” je uspeo da postane košarkaška legenda SAD-a i momak čija je popularnost često bila i veća od popularnosti mnogih NBA zvezda. Razlog za Džeksonovu popularnost leži u činjenici da je imao fantastične košarkaške veštine, ali i da mu u prikazivanju istih nije smetalo ni to što je imao preko 200 kilograma, čime je bio jedinstvena pojava u svetu košarke.

Troj Džekson rodio se 11. januara 1973. godine u Kvinsu, čuvenom delu Njujorka. Već sa 10 godina po ugledu na starijeg brata Marka, koji je legenda NBA lige, Troj je počeo da se bavi košarkom. Iako se od starta videlo da ima neverovatan talenat za košarku, za razliku od brata Marka, Troj nije bio potpuno posvećen treninzima. Mnogi njegovi prijatelji su kasnije tvrdili da je bio malo posvećeniji trenzima i da je malo ozbiljnije shvatao košarku, da bi sigurno ostvario veličanstvenu karijeru, pa možda čak i bolju od brata. Ipak, Troju je ispred košarke bila zabava, uživanje u životu, ali i hrana, koju je unosio u izobilju, pa je već veoma rano imao ozbiljne probleme sa težinom. I pored toga Troj je pružao odlične igre u srednjoj školi, pa je dobio poziv od “Wallace Community College” u Alabami, gde je proveo svoje prve dve univerzitetske godine. Igrao je odlično Troj Džekson u Alabami, često izvodio “Harlemovske” bravure na terenu, i svojim partijama zaslužio je izbor u tim regiona. Njegove igre nisu prošle nezapaženo, pa je dobio poziv mnogo priznatijeg Univerziteta Luivil, da se pridruži njihovom programu. Džekson je ovaj poziv prihvatio i na polovini školovanja preselio se u redove košarkaške sekcije Luivila.

Troj Džekson "Escalade" iz vremena dok je nastupao za Luivil.
Troj Džekson “Escalade” iz vremena dok je nastupao za Luivil.

Ipak, da bi dobio stipendiju na Luivilu, postojao je jedan veoma bitan uslov. Naime, Troj Džekson je morao da se obaveže da će biti na dijeti i značajno spustiti kilažu sa tada već neverovatnih preko 225 kilograma. “Ljudi su se često pitali kako sam mogao da igram košarku sa preko 225 kilograma, ali za mene je to bilo potpuno normalno.” – govorio je kasnije Džekson. Ono što je obećao i ispunio je, tokom dve godine na Luivilu uspeo je da smršao šezdesetak kilograma, pa je na kraju školovanje težio oko 165 kilograma. Ipak, i pored toga što se “doveo u red”, Troj Džekson je na Luivilu pružao dosta slabije partije, pa je tokom te dve sezone beležio prosečno po meču samo oko 3 poena i manje od 2 skoka. Zbog toga mesta u profesionalnoj košarci za njega nije bilo, ali on nije imao nameru da odustane od svoje velike ljubavi i igre pod obručima…
Jedno kratko vreme proveo je sa čuvenim Harlem Globtrotersima, sa kojima je upotpunio svoju kolekciju košarkaških “trikova”, a u isto vreme je redovno igrao basket na uličnim terenima širom Njujorka.

Prelomni trenutak u njegovoj karijeri dogodio se kada je kompanija “AND1” napravila “AND1 Mixtape Tour”, takmičenje u uličnom basketu koje se održavalo na terinima širom SAD-a i koje je bilo direktno prenošeno na ESPN televiziji. Bilo je to takmičenje koje je imalo za cilj da promoviše ulični basket, ali i da mu donese bolju zaradu, približi ga publici i prikaže majstore uličnog basketa širom SAD-a. Iako je rezultat na tim mečevima često bio u drugom planu, oni su zbog atraktivnih poteza postali veoma popularni u SAD-u, a takav koncept je bio idealan za Džeksona, koji se “AND1 Mixtape Tour” priključio godinu dana po njegovom nastanku, 2003. godine.

Troj Džekson "Escalade" legenda uličnog basketa.
Troj Džekson “Escalade” – Legenda uličnog basketa.

Za tu priliku Troj Džekson je dobio “umetničko basketaško” ime “Escalade”, po jednom od modela automobila Kadilak, jer je na terenu prikazivao poteze koje su oduševljavali publiku, baš kao što je i ovaj model automobila tada oduševio javnost. Ubrzo je momak koji je ponovo imao preko 200 kilograma postao velika košarkaška zvezda, a “AND1 Mixtape Tour” doživeo je veliku popularnost širom SAD-a. Igrači su poput pop-rok zvezda putovali od grada do grada ne bi li pokazivali svoje košarkaško umeće, a navijači su obožavali “Escalade”-a, što nikoga nije čudilo. Iako je imao 206 centimetara i oko 225 kilograma, Troj Džekson izvodio je fantastične krosover driblinge, briljantne rolinge i promene pravaca, uspevao prodore da završava zakucavanjima i prikazivao još mnoge košarkaške “trikove”, koji su od njega načinili najveću zvezdu ultra popularnog “AND1 Mixtape Tour”-a. “Navijači bi prvo bili uplašeni kada bi videli koliko je ogroman, a onda bi shvatili da je on zapravo jedan veliki ‘meda’. Prilazili bi mu i govorili mu da su njegovi obožavaoci zbog fantastičnog košarkaškog umeća, ali i da su još srećniji što su shvatili da je predivan čovek.” – govorio je o Džeksonu jedan njegov kolega iz “AND1 Mixtape Tour”-a.

I taman kada je Troj Džekson počeo potpuno da uživa u svojoj košarkaškoj slavi, “AND1 Mixtape Tour” krenuo je 2005. godine da gubi popularnost. Mnogi sponzori su se povukli, gledanost je počela da pada, ali priča o “džinu” koji fantastično igra košarku i dalje je privlačila pažnju. “Mogao je da igra zapaženu ulogu u nekom NBA klubu i da zaradi milione, ali ga tada verovatno niko ne bi poznavao. Ovako je stekao veliku slavu i postao VIP ličnost, ali ne samo što su ga svi znali, već su ga svi oni i voleli.” – govorio je kasnije o svom mlađem bratu Mark Džekson. Zbog te velike omiljenosti kod navijača “Escalade” nije imao problem da nađe novi angažman, jer je svaka kompanija koja je organizovala “Street-ball” turnire ili turneje, želela da baš on bude jedan od učesnika. Troj Džekson uživao je u svojoj popularnosti i u tome što je dobio priliku da na košarkaškim terenima širom SAD-a pokazuje svoje umeće, pa je čak na sugestije lekara i pojedinih svojih prijatelja da mora da smrša, jer ugrožava svoje zdravlje, znao da odgovori da to ne može nikako da uradi, jer je i preterana kilaža deo njegovog imidža i nešto zbog čega ga narod voli. Ipak, godine i problemi sa kilažom uticali su na Džeksona, pa je on sve teže pronalazio staru formu i prikazivao bravure na terenu, zbog čega se dešavalo i da ga po nekoliko meseci publika ne vidi na terenu.

Troj Džekson "Escalade" - Jedan od najomiljenijih basketaša širom SAD-a.
Troj Džekson “Escalade” – Jedan od najomiljenijih basketaša širom SAD-a.

2011. godine Troj “Escalade” Džekson bio je sa “Ball Up tour”-om u Los Anđelesu, gde se održavao NBA All-Star vikend. Želeo je da ponovo stvori “magiju” uličnog basketa i da pokaže da ima još dosta toga da prikaže publici, ali desilo se ono čega su se mnogi bojali i na šta su ga mnogi godinama upozoravali. Srce Troja Džeksona nije izdržalo, rano ujutru 20. februara 2011. godine u snu je doživeo vrlo jak srčani udar, sa kojim njegov organizam nije mogao da se izbori, pa se u 39. godini Troj Džekson zauvek preselio u legendu. Momak koji je pronosio slavu uličnog basketa u Americi, pa i u celom svetu, koji je bio na naslovnoj strani legendarnog “Sports Illustrated”-a i koji je pokazao mnogima da težina nije smetnja da se ispune snovi, tako je napustio zemaljski svet pre nego što je još jednom “zaplesao” na velikoj basketaškoj sceni. “Imao je veliki košarkaški IQ, fantastičan talenat i veliko košarkaško znanje. Imao je dobru srednjoškolsku karijeru, a onda je na Luivilu sarađivao sa vrhunskim trenerima, gde je dodatno unapredio igru. Bio je lider na terenu, igrao odlično na postu i znao mnoge “trikove”. Nikada nije bilo nikog sa njegovom veličinom koji se tako dobro kretao i izvodio bravure sa loptom, kao što je to radio ‘Escalade’.” – rekao je o Džeksonu posle njegove smrti, jedan od njegovih saigrača poznat pod nadimkom “Profesor”.

Ubrzo posle smtri Troja “Escalade”-a Džeksona mnogi su ga zaboravili, ali oni koji su pomno pratili ulični basket i dalje svima pričaju o legendi koja je igrala košarku fantastično, iako je imala preko 200 kilograma. Prijatelji Džeksona povremeno izbace na “YouTube” ili društvene mreže kompilaciju njegovih poteza koja kao po pravilu privuče veliku pažnju, jer se mnogi ljubitelji košarke, koji ga se ne sećaju sa terena, pitaju ko je taj momak koji je teži od Šeka, a izvodi takve poteze. Taj momak jeste legendarni Troj “Escalade” Džekson, koji je i pored preko 200 kilograma težine izvodio mnoge neverovatne poteze na košarkaškom terenu, a neke od njih možete pogledati i na snimku koji je pred vama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*