Dan kada je sve krenulo nizbrdo

Screenshot/Twitter -@SLAM

Veliki šok izazvala je odluka uprave Bostona da trejdaju tada svog najboljeg igrača, koji je pokazao veliko srce i u play offu za Boston nastupio samo dan nakon smrti svoje sestre. Bilo je to na današnji dan prije 3 godine. Igrala se prva utakmice serija protiv Wizardsa. IT je njoj u čast ubacio 33 poena, dok je pravu stvar čuvao za drugu utakmicu. Ubacio je svoj rekord karijere, 53 poena i torpedirao Wizardse. Kelti su na kraju ispali od finalista Cleveland Cavsa, nakon velike borbe u 6 utakmica. Ono što je Boston napravio koncem te sezone bilo je nelogično za mnoge, a tu je i krenuo pad IT-a.

Ispostavilo se a je sa poslovne strane to bio dobar potez Celta, jer njihov plafon s Thomasom je bio dosta ograničen. Koliko god dobar IT bio u napadu, u obrani je bio prevelika rupa. A zna se što osvaja naslove. Sa druge, ljudske, strane, Thomas je i dalje ostao ‘zeleni’ u srcu, a prošlog leta razgovarao sa GM Celta Dannyem Aingeom i izrazio želju za povratkom, do čega nije došlo.

Utisak ostaje gorak, a Thomas koji je bio pred potpisivanjem maksa verovatno više nikada neće biti u takvoj situaciji, niti će biti franšizni igrač u timu koji se bori za vrh u ligi.

Ko je Thomas?

Poznata izreka u Americi „Visinu ne možeš naučiti“ odnosi se zapravo na to ako imaš dovoljno visokog igrača sve je moguće. Zato su neki poput Shawna Bradleya bili i korisni u ligi, no ipak je tu bilo i puno promašaja. Zadnji na pamet nam pada Bennet kojeg je otpustila najgora ekipa lige Netsi, te nešto prije njega Kwame Brown i Olowakandi. No, junak naše priče je nešto potpuno suprotno.

Omaleni Isaiah Thomas rođen je 1989. godine u Washingtonu,a interesantno je da je ime dobio po legendardnom Isiah Thomasu pošto je njegov otac izgubio okladu u jednoj kafani. Majka mu je bila velika vjernica pa zato je to ime malo promjenjeno na Isaiah. U mlađim danima odlučivo se između košarke i am.fudbala i na sreću odabrao košarku. U srednjoj školi je dominirao i bio je 14.rangirani razigravač u celoj Americi. Na fakultet je išao na University of Washington i ostavio odličan utisak. Na kraju je imao 16,9 poena, 3,2 asista i 3,9 skoka po utakmici, a iste 2011.godine je izabran u All-Pack 10 ekipu.

Posle te sezone objavljuje da izlazi na draft. Gotovo sve ekipe su bile skeptične prema Thomasu, zbog niskog rasta da će biti čovek manje u obrani, no prevarili su se. Kingsi ga izabiru zadnjim pickom 2. runde i Isaiah odlazi u Sacrametno. Tamo je odlično počeo i postao je prvi igrač izabran zadnjim pickom na draftu a da je osvojio nagradu za rookiea meseca. Bio je jedan od boljih igrača Kingsa, no oni ga iduće sezone tradeaju u Phoenix. Tamo uz Bledsloea, Dragića i ostale čini jednu vrlo zanimljivu i talentovanu ekipu, no za dlaku promašuju playoff i ta ekipa se raspada. Thomas odlazi u Boston za Marcusa Thortona i tek ovde kreće prava stvar.

„Kada sam došao u Boston, nisam niti znao da mogu uči u doigravanje. Ubrzo mi je poruku poslao Isiah Thomas u kojoj je pisalo: Vodi ih u doigravanje, zaostaju samo jednu utakmicu. To je tvoj posao!“ Thomas je bio baš ono što je falilo Bostonu, napad. Bili su gotovo zadnji u ligi po statistikama u napadu, a Thomas je kao jedan od najdinamičnijih igrača u ligi doneo neverovatan pomak na tom delu. Ovde se našao i potpuno drugačijoj ulozi nego u Sunsima i Kingsima. Sada je u mladoj ekipi Bostona bio jedan od najstarijih igrača, a samim time je postao i vođa ekipe.

„Otac mi je govorio da uvijek budem vođa, a ne sljedbenik. Pokušao sam biti vođa u svakoj ekipi te ću i dalje to raditi. Pogotov u ovoj ekipi, jer sam jedan od starijih igrača, što je pomalo i čudno. Ostali momci očekuju od mene da ih vodim i ja ću dati sve od sebe da u tome uspijem. U ligi sam četiri godine, a već me zovu veteranom, što je istovremeno dobro, ali i čudno.“ Govorio je Thomas pri dolasku u Bostonu. Na kraju se sve odlično ispostavilo. Trener Stevens i Thomas su razvili odlučnu kemiju, ekipa je proigrala i odmah u prvoj sezoni su ušli u playoff. Iako su poraženi metlom od Cavsa, dobrano su ih namučili. Te godine za dlaku mu je izbegla nagrada na najbolje 6. igrača lige, koja je na kraju otišla u Kanadu, tj Toronto u ruke Louea Williamsa.

Iduće sezone Thomas postaje Allstar i to kao 2. igrač 175cm i niži (prvi posle slavnog imenjaka) koji je izborio utakmicu svih zvezda. Boston ponovo vodi u playoff ali ovaj puta gube od Hawksa 4-2 u seriji.

No tek u svojoj trećoj sezoni Thomas pokazuje svoj puni potencijal. To mu je bila i posljenja u Bostonu.

Potraga za srećom

Thomas je dosta teško podnio trade iz Bostona, a stvar mu nije olakšala ni povreda kuka zbog koje je propustio većinu sezonu u Cavsima. Tamo nisu niti imali neke velike planove s njim, a bogami ni Thomas nije uživao u Clevelandu. Rastana je bio neminovan i koncem sezone pojačava Lakerse. Odigrao je samo 17 utakmica za njih, da bi koncem sezone morao ponovno u potragu za novom ekipom. Izbor je pao na Nuggetse, koji su ga htjeli pridružiti mladoj ekipi kao iskusnog veterana.

Jokić i ekipa su hvalili Thomasa kako je sjajan suigrač i kako jako puno pomaže mlađim igračima, no to nije bilo dovoljno da ga Malone koristi u rotaciji. Nakon samo 12 odigranih utakmica za Nuggetse, Thomas je još jednom razočaran morao u potragu za novom ekipom.

Thomas slaže nesreću za nesrećom

Ratovao je s njima u dresu Bostona, a sada im se pridružio. Uklopio se u Wizardse, koji su imali možda i najgoru obranu Lige, dok su napadački konstatno bili u Top 10. Playoff nažalost neće vidjeti, a Thomasu je ovo statistički najbolja sezona još od dana iz Bostona. U jednom trenutku imaš sve, u drugom ništa. IT je bio vođa playoff ekipa Bostona, treći strijelac Lige, Allstar, a u drugom trenutku grijao je klupu Cavsa, pa Lakersa, pa Nuggetsa. Povrede su uzele danak, nikako da se vrati u optimalnu formu, no moramo biti iskreni nije da je baš dobio previše prilike.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Rastom niski, srcem veliki !! - Ostatak Sveta
  2. Najniži igrači Lige - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*