On je po talentu najbolji centar kojeg je Hrvatska ikada imala

Youtube / screenshot

Gordan Giriček jedan je od najtalentovanijih hrvatskih košarkaša ikada, i mnogi su mišljanja kako svoj talenat i potencijal nije razvio niti iskoristio koliko je mogao.

Dijete Cibone, 201 cm visoki bek, u NBA je stigao 2002. i odmah je na debiju za Memphis oduševio. Gira je protiv Dallasa, 30. oktobra 2002, za 31 minut postigao je 29 poena! To je bio drugi najuspešniji debi u istoriji NBA-lige, posle 30 poena Alena Iversona iz 1996. godine.

Od 2003. član je Utaha, i za taj klub se vezuju njegovi najbolji mečevi u NBA, uključujući i osobni rekord od 33 poena.

Gostujući u Podcast Inkubatoru u listopadu 2019. govorio je o mnogim stvarima, između ostalog i o razlozima neuspjeha hrvatske košarkaške reprezentacije, hrvatskim NBA igračima…

“Hrvatska ima strašne igrače u reprezentaciji, ali i brdo talenata koji se po putu gube. Ja bi napravio drastične promjene. Za popularizaciju košarke uvijek sam pri ruci Savezu, ne moraju me ništa platiti, ali ne želim biti vezan nikakvim ugovorima. Ono najvažnije je da bi mi trebali napraviti prepoznatljivi sistem igre, od najmlađih kategorija do seniora, to sada nemamo. Ovo što mi igramo, takva košarka je zamrla.”

Kada su NBA igrači iz Hrvatske u pitanju, Giriček nema dilema…

“Ma svi oni su top kvaliteta. O Babi i Šariću ni ne treba raspravljati, a Zubac je po talentu najbolji centar kojeg smo imali. Ne znam hoće li dostići Rađu po ostvarenjima, ali kažem, takvog još nismo imali. Hezonju sam gledao prošle godine u Londonu i meni kao gledatelju je djelovao kao da mu se ne da igrati. Preporučio bi mladim igračima da se nikad tako ne ponašaju na terenu, ako ti se ne sviđa u klubu, bacaj se na glavu, dokaži treneru da vrijediš, pa zatraži trade.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*