Momak koji je platio veliku ‘cenu’ u Jordanovoj eri

Youtube / screenshot

Piše: Vladimir Ćuk, Mondo

Plejmejker je duša tima, kako svaki trener kaže. Od njega sve počinje. Svaka ideja, svaki napad. Prvi je bedem u odbrani. Zamisli trenera koje crta na tabli i koje prenosi na svakom treningu, plejmejker treba da prenese na teren i bude produžena ruka koja će dirigovati napadom u svakoj sekundi utakmice. Inteligencija plejmejkera je jedna od ključnih karakteristika i ono što izdvaja prosečne od vrhunskih. Onda dolazi lucidnost koju su imali Džejson “Bela čokolada” Vilijams, Stiv Neš ili Džejson Kid. Fizikalije dolaze iza svega toga, bar je tako nekada bilo, u eri većine plejmejkera koji su osvanuli na ovoj listi.

Jedan od plejmekera koji se retko pominje iako je u prajmu beležio 19.6 poena, 9.1 asistenciju i 1.6 ukradenu loptu je Mark Prajs. U NBA je proveo 12 sezona, 4 puta je bio All Star, a najviše mečeva sakupio je u dresu Klivlenda.

Prajs je zbog niza povreda prerano završio karijeru. Povrede su učestovale u iniciranju “trejda” sa Vašington Buletsima koji je uključio Prajsa. Iako su ga svi videli do kraja karijere u Klivlendu, “trejd” je bio jedino rešenje kojim bi Klivlend oslobodio mesto za novog, perspektivnog pleja Terela Brendona, koji je eksplodirao odlaskom Marka Prajsa.

Od svoje “sofmor” sezone Mark Prajs je bio prvi plej Kavsa. Prajs je u NBA ligu ušao iz druge runde, kao 25. pik. Ušao je kao mršavi, niski belac kojem nije preostalo ništa nego da se bori najjače što može za svoje mesto pod suncem. Pratila ga je kritika da je nizak, slab i spor za NBA ligu. Otkako je Leni Vilkens uveo Prajsa u prvu petorku i imenovao ga u svoju produženu ruku na terenu, Kavsi nisu propustili nijedan plej-of do njegovog odlaska. U tih osam sezona zapravo jeste propušten jedan, ali Mark je te sezone odigrao samo 17 utakmica zbog povrede.

U svojoj “sofmor” sezoni i prvom plej-of nastupu beležio je u proseku 21 poen uz osam asistencija i četiri skoka. A rekli su da je slab i spor. Kavsima je maksimum bila prva runda.

U drugom pohodu Džordana na titulu, Bulsi su u finalu naleteli na izuzetno raspoložene Kavse. Stiv Ker je tada igrao sa suprotne strane u odnosu na tim koji će ga kasnije proslaviti kao igrača. Bio je u sastavu Kavsa. Mark Prajs je kao prvi plej bio i najbolji igrač ovog finala koje su Bulsi dobili sa 4:2, posle brutalnih partija Majkla Džordana uz neizostavnu pomoć Skotija Pipena i Horasa Grenta. Džordan je lako nalazio put kroz tornjeve Kavsa, Lerija Nensa, Breda Doertija i Džona “Hot Rod” Vilijamsa. To je bio maksimum koji je Prajs dosegao sa Kavsima. Njegova je nesreća bila što je igrao u doba Džordana i u timu koji nije imao pravu zvezdu koja će znati da iskoristi potencijal plejmejkerskih veština koje Prajs poseduje.

Vrlo brzo je postao jedan od najpopularnijih igrača u Klivlendu, ako ne i omiljeni. Kavsi su toliko bili sigurni u Prajsa da su se odrekli Kevina Džonsona (koji se takođe nalazi na ovoj listi, samo u drugom delu koji stiže sledeće subote). U to vreme je Centralna divizija bila možda i najjača divizija lige. Samo jedan tim iz Centralne divizije, Pejsersi, nije uspeo da se dokopa plej-ofa. Ostali su prvi ispod crte.

Još od te sezone Kavsi su gotovo redovno išli na Bulse, bilo da je u pitanju prva runda, druga runda ili finale Istoka. U tom plej-ofu, a Markovom prvom, Džordan im je isporučio 45 poena u proseku, što je danas nezamislivo da neko uradi. Da li još uvek vodimo polemiku o najboljem svih vremena?!

Ni sjajno izdanje Marka Prajsa nije pomoglo Kavsima protiv razgoropađenog Džordana. Sledeće godine su opet naleteli na Bulse. Opet u prvoj rundi. Opet je skor bio 3:2 u korist Čikaga sa Džordanovih 40 poena u proseku. Bulse su u obe sezone Kavsi namučili više od bilo koga. U utakmici broj pet, koja je bila odlučujuća za prolaz, Krejg Ilo je na ulazu položio loptu u koš za jedan poen razlike. Ostalo je samo tri sekunde na semaforu i lopta sa strane za Bulse. Ilo je bio Džordanov čuvar. Majkl je dobio loptu, sjurio se ka liniji za bacanja i u padu posle “nebeskog” skoka pogodio za pobedu. Tada je i nastao video, toliko puta prikazivan, sa njegovim slavljem posle pobedničkog pogotka. Ta sezona je možda bila idealna prilika da Kavsi stignu do finala, koje su Bulsi izgubili od Pistonsa.

Od ukupno sedam učešća u plej-ofu, čak pet puta su ih izbacivali Bulsi, tako da su Bulsi negde bili kletva Marka Prajsa. Za Marka često vezuju preciznost pri izvođenju slobodnih bacanja. Razlog za to je njegova smirenost i koncentracija prilikom šutiranja “slobodnjaka” koji su rezultirali time da je drugi najprecizniji igrač u istoriji lige! Mark se nalazi u čuvenom klubu “50-40-90” koji podrazumeva da igrač tokom karijere ima bar 90 odsto preciznosti sa bacanja, 50 odsto iz igre i 40 odsto za tri poena. U elitnom timu najpreciznijih šutera su Leri Bird, Stiv Neš, Redži Miler, Mark Prajs i Dirk Novicki. Od aktivnih igrača tu su Kevin Durent, Stef Kari i Malkolm Brogdon. Samo godinu dana po povlačenju, dres sa brojem 25 je povučen iz upotrebe u Kavsima.

Uzimajući u obzir da je Prajs imao uz sebe samo dva vanredno kvalitetna igrača, ali ne i superstarove, njegovi uspesi sa Kavsima mogu se smatrati herojskim poduhvatom, posebno način na koji su igrali protiv dominantnih Bulsa.

Prajs je u proteklih desetak godina radio sa dosta timova, od kojih su najznačajnije saradnje sa Režonom Rondom, kome je poboljšao šut i ofanzivnu igru. Pomogao je Atlanti da unapredi svoju ofanzivu i dođe do velikih uspeha posle 10 godina “suše”. I na kraju je učestovao u radu sa ekipom Voriorsa, unapredivši protok lopte, šut za tri poena i tehniku izvođenja slobodnih bacanja. Uzevši sve u obzir, Prajs ima zasluženo mesto na ovoj listi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*