“Mislio sam da skuplja lopte, onda je ušao i zabio 6 trica”

Youtube / screenshot

Miami Heat je definitivno ‘hit’ sezone u NBA. Neki novi klinci, do sada nepoznati košarkaškoj javnosti, preuzeli su konce u svoje ruke. I to kako.

Pauzu zbog pandemije dočekali su kao 4. tim Istoka, sa 41 pobedom i 24 poraza.

U februarskoj pobedi nad Dallasom (126 – 118) junak trijumfa za navijače Heata bio je sasvim (ne)očekivan. Evo šta je o njemu rekao trostruki šampion Andre Igoudala:

Kada sam prvi put došao u Miami, mislio sam da je skupljač i dodavač lopti ili tako neko s*anje“, započeo je Igi priču.

“Pomislio sam: ‘Ovaj klinac šutira mnogo bolje nego većina igrača u timu’. A onda se skinuo, ušao na parket i pogodio šest trojki. On je bez dileme jedan od najboljih šutera sa kojim sam ikada igrao”, završava Igudala.

A ova izjava najbolje opisuje ulogu koju Robinson ima u ovom timu Heata, a posebno kada ti to kaže igrač koji je delio teren sa Curryjem, Durantom i Thompsonom.

Robinson je meč završio sa 24 poena i 5 skokova, a pogodio je 6 trojki iz 9 pokušaja:

Neumoljiva statistika pokazuje da je petorka koju predvodio Robinskon, a čine je Dragić, Igoudala, Crowder i Olynik, puno efikasnija od one u kojoj se nalaze dva All Stara – Adebayo i Butler. Petorka sa Robinsonom u četvrtoj deonici nadigrava protivnika u proseku za 55 poena na 100 posto poseda. Dok su Dragić, Butler, Igoudala, Crowder i Adebayo nagora kombinacija po Heat u poslednjoj četvrtini i protivnici su bolji od njih za 125 poena na 100 posto poseda.

Razlog je i u tome što su Robinskon i Olynik vrlo pokretljivi visoki igrači, sa sjajnim šutem za 3 poena, a u odbrani igraju vrlo važnu ulogu i dosta dobro štite reket što nije slučaj kada su Butler i Adebayo na terenu.

Robinson je jedan od igrača koji je doživeo najveći individualni napredak u ovoj sezoni pod Spoelstrinom palicom i zaslužaj je za odličan plasman tima. Daje 13.3 poena (procenat šuta za 3 poena mu je 44.8 % uz 3.7 trojki koje daje po meču):

Svoe šuterske kvalitete Robinson je pokazao u meču protiv Hawksa u decembru 2019, kada je postigao 10 trojki iz 14 pokušaja čime je izjednačio rekord franšize:

Obezbedivši plasman u doigravanju Istoka, Heat je već sada jedno od najprijatnijih iznenađenja regularnog dela. Menadžment je napravio dobre poteze kada je odlučio osloboditi se igrača koji su imali velike ugovore a nisu toliko doprinosili timu (Whiteside, Waiters), ali su doveli proverenog fajtera (Butler) i gradili svoju novu zvezdu (Adebayo).

Heat je Butlera i Adebaya okružio s igračima koji obično prolaze nezapaženo, a po čijem je razvoju klub poznat. Kendrick Nunn dvaput je ove sezone proglašen rookiem meseca na Istoku, a u Miami je došao krajem prošle sezone kao nedraftovani slobodni agent. Duncan Robinson je prošle sezone imao ugovor s Miamijem i Sioux Fallsom i razvio se u jednog od najpreciznijih trojkaša u ligi. Chris Silva je također na dvosmernom ugovoru. A 13. odabir na draftu, Tyler Herro, pokazao se kao pun pogodak.

Robinson posebno ističe ulogu koju imaju provereni i iskusni igrači, Dragić i Butler:

“Obojica su nam omogućila da se organizujemo i posvetimo igri, posebno u napadu. To nam olakšava situaciju. Znam da je moj posao biti agresivan u napadu, zauzeti prostor, šutirati kad sam slobodan, a ponekad i kad nisam, biti konkurentan u obrani, naći se na pravim pozicijama, zadržati loptu i fokusirati se na ono što je ispred mene, umjesto da odlutam negdje daleko. Obojica su bila sjajna”, izjavio je Robinson.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*