Ratnici “betoniraju” reket

rudy gobert warriors
Fadeaway World

Proteklih mesec dana do temelja je prodrmalo, do tada, vrlo stabilnu i perspektivnu franšizu – Utah Jazz. Naime, nedodgovorno ponašanje njihovog centra – Rudy Goberta koji je prvi igrač pozitivan na novi Corona virus, te činjenica da se posle njega zarazio i njegov saigrač Donovan Mitchell, poremetila je odnose ova dva igrača, i celokupnu hemiju u timu.

Iskupljenje…

Mnogi su okrivili Goberta koji se dosta neodgovorno ponašao u tom periodu. Nije osjećao simptome pa se glupirao sa suigračima, dirao njih i njihove stvari. Poprilično neodgovoran potez Francuza. Sreća u nesreći je što su njih trojica jedini zaraženi (uključujući Mitchella). Svih ostali 58 ljudi, uključući igrače, trenersko osoblje i pomoćno osoblje, su negativni. Obojica su potvrdila kako oporavak teče u najboljem redu, te da simptomi nisu strašni u njihovom slučaju.

Rudy se već javno ispričao za svoje ponašanje, no otišao je još korak dalje. Donirao je čak 500,000$ za pomoć u borbi protiv Korona virusa. Dio ide udruzi za borbu protiv Korone u Salt Lake Citiyu, drugi dio u Oklahomu, dok treći u njegovu rodnu Francusku.

No, ipak se traže opcije za trade…

Kako javlja the Athletic, Mitchell je još uvek ljut na Goberta i nema nameru da mu oprosti. To bi Utah moglo dovesti do situacije da bi nekoga od njih dvojice trebali trejdati. Koga?

Ukoliko dođe do tog poteza sve su veće šanse da franšiza zadrži Donovana Mitchella koji je već postao zaštitno lice ovog tima. Sa druge strane, defanzivno sjajni Gobert, poprilično je limitiran u ofanzivi. Drugi razlog zašto Goberta – on postaje u leto 2021. slobodni agent što je dodatni razlog da Jazzeri već sada ispitaju tržište.

Warriorsi

U svom prvom pohodu na naslov, bez Duranta, reket Ratnika je čuvao Andrija Bogut. U to vrijeme, iako usporen, i dalje jedan od boljih obrambenih centara Lige. Sjajno se uklapao u tim, radio izvrsne blokove za svoje šutere, a isto tako ima i na pretek košarkaške inteligencije pa je napad Ratnika u to vrijeme sjajno izgledao. Kasnije je tu stigao Durant. Iako nije na glasu kao strašni defenzivac, Durant je u tom dijelu igre pokazao kako i on može biti defenzivna sila. Uspio je vrlo dobro čuvati obruč, nadoknaditi manjak centara u ekipi.

Kako je bilo priča da Russell sigurno neće biti razmjenjen, isto je i s Wigginsom. Što u prijevodu znači da čekaju dobru ponudu. Wiggins je i dalje veliki potencijal, no njegov karakter i dosadašnje igre u Wolvesima nikako ne ulijevaju povjerenje. S njim Warriorsi dobija malo bolju verziju Harrisona Barnesa, koji je igrao krilo u prvom pohodu na naslov. No, nemaju niti centra, a bogami niti dobre veterane na klupi.

Tu u priču upada Rudy Gobert. Defanzivno orijentisan, čuvar reketa, okružen šuterima, Gobert bi se lako snašao u ovakvom timu.

Za njega u zamenu GSW bi se morao odreći jedne od svojih zvezda, a “veliki” trojac vjerujem da neće dirati. Wiggins je idelan kandidat za ovaj trade. Uz njega, u paketu put bi Utaha, mogao i top 5 pick na koje GSW polaže pravo ovoga leta. Čini se da bi obe strane ovde mogle profitirati.

Ukoliko Jazzeri ne budu zadovoljni, GSW bi mogao ponuditi još jedan pick ili čak svog sjajnog rookiea Erica Paschalla. Ovim tradeom Ratnici dobijaju centra koji će betonirati obranu, a vjerujemo da će se uspjeti snaći i u napadu. On i Green pod košem će biti noćna mora za svaku ekipu.

Celticsi

Kelti su ekipa koja će sigurno stajati u redu za Francuza. Odlaskom Horforda izgubili su najjače ime u centarskoj liniji, a Theis i Kanter nisu Allstar kalibar. Obojica su vrlo dobri centri, pogotovo Theis, no ako Kelti žele u borbu za prsten potrebno je bolje rješenje. U ovoj situaciji kakva je sada u Utahu, Gobert se nameće kao vrlo izgledna opcija. I ovako sjajnu obranu Bostona (4. u Ligi) podigao bi na jedan višlji nivo, Smart, Brown i ostali bi neometano mogli igrati još agresivnije na lopti kada bi znali da im leđa čuva Gobert.

Problem bi bio napad. Stevens nije navikao igrati s tako napadački limitiranim centrima. Dosada je koristio igrače koji su sposobni i zabiti šut i asistirati. Idealan primjer je Horford, dok su i Theis i Kanter baš takvi igrači. Ali kada uzmemo u obzir što bi Gobert mogao donijeti u obrani, vjerujemo da bi se Stevens brzo prilagodio Gobertu i u napadu. Pogotovo jer Gobert svakako ima “alate” da bude solidan napadač, što je na trenutke i dokazao u dresu Jazza.

Boston ima hrpu pickova koje bi mogao ugraditi u paket, također i nekolicinu mladih i kvalitetnih igrača. Počevši sa Romeo Langfordom i Robertom Williamsom. Isto tako, Hayward se nije uklopio na način na koji su zamislili. Previše oscilira nakon povrede, te postoji velika mogućnost da bi se Hayward mogao vratiti u Jazz. Kao moguće rješenje spominjao se i Brown, što bi bilo možda i najbolje za Jazzere no pitanje je hoće li se Ainge odreći svog talentiranog krilnog igrača.

.

 

Dallas Mavericks

Još jedna trade opcija koja uključuje visokog francuza uključuje Dallas. U zamenu za sadašnjeg centra Utaha, Mavsi bi mogli dati Dwighta Powella, Tima Hardawaya Jra., kao i pick 2 runde 2020 i pick prve runde 2025. godine. Bila bi to sjajna postava sa Dončićem, Porzingisom i Gobertom, i naravno Bobijem kao back upom!

New York Knicks

Šta bi Knicksi mogli da ponude za Francuza, ukoliko Gobert uopšte pomisli da obuče dres ove uklete franšize. Recimo Juliusa Randlea, Mitchella Robinsona, Franka Ntikilinu, kao i budući pick 2 runde. Ono što je prednost NYK-sa je činjenica da će narednog leta u capu imati dosta prostora pa će Gobertu moći da ponude i veliki ugovor. Možda je to karta na koju mogu da igraju.  

Los Angeles Clippers

Ovo bi bio zaista dobar potez čime bi Clippersi zaključali reket. No, morali bi dobro da se otvore. U suprotnom pravu bi mogli da idu Ivica Zubac ili Montrezl Harrell (sign-and-trade), Patrick Beverley i Lou Williams. Utah bi u tom slučaju mogla da da i neki od svojih pickova kako bi upotpunili trejd.

 

1 Trackback / Pingback

  1. Clippersi žele šampionski tim, stižu dva Groma - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*