Fundamentalno dobar

screenshot

“Čovek koji sada stoji pored mene je isti kao onaj klinac koji je ušao u ovu dvoranu pre mnogo godina. Slava ga nije promenila,” rekao je Gregg Popovich,  u noći u kojoj su sve akcije na terenu pa čak i pobeda bile u senci jednog događaja – povlačenja dresa sa brojem 21 na kojem piše – “Duncan”.

Kažu da je odabrao taj broj jer ga je nosio i njegov rođak koji ga je odveo na prvi košarkaški trening kada je Timu bilo 14 godina.

Prirodna nepogoda odredila karijeru

Duncan je rođen na Devičanskim ostrvima, a kao tinejdžer bio je velika plivačka nada. Te 1992. se spremao za učešće u US olimpijskom plivačkom timu, kada je uragan Hugo pogodio Karibe i uništio jedini bazen u kojem je on mogao vežbati. Kako se plašio ajkula nije smeo plivati u moru, tako je krenuo trenirati košarku. Uskoro je sa porodicom prešao u SAD. Ostalo je istorija.

Obećanje majci

I pre nego što je završio studije zvali su ga da se prijavi na NBA draft, međutim, Dankan se držao obećanja datog majci da će diplomirati na fakultetu. Tokom četiri godine studija predvodio je svoj univerzitetski tim do 97 pobeda (uz samo 31 poraz). Bio je prvi igrač u istoriji NCAA koji je postigao 1.500 poena, imao 1.000 skokova. 400 blokada i 200 asistencija. Našao se među deset univerzitetskih igrača koji su postigli preko 2.000 koševa i imali preko 1.500 skokova. Dok je studirao bio je koautor knjige o psihologiji.

Došla je ta 1997 i – BOOOM!

Na draftu su ga 1997., kao najboljeg blokera u istoriji ACC lige i trećeg skakača tog ikad, izabrali Spursi. Bio je to čvrst zagrljaj koji nikada ne prestaje. Zaigrao je u paru sa legendarnim Davidom Robinsom, dobili su nadimak – “tornjevi blizanci”. Te sezone Duncan je bio rooke godine, i izabran je za rookija svakog meseca te sezone. Toliko je bio dominantan.

Dinastija Spursa

Sa Duncanom u timu Spursi postaju mega tim, i uvek su u vrhu. Čak 17 uzastopnih sezona imali su minimalno 50 pobeda na kraju regularnog dela. Jedini put se to nije desilo 1998-99 kada je zbog lock outa igrano svega 50 mečeva, ali u toj sezoni Spursi su postali šampioni.

Duncanova NBA karijera je impresivna – pet puta prvak NBA lige, 14 nastupa za All-star selekciju, dvaput MVP prvenstva, triput MVP finala play offa, jednom MVP All-star utakmice, najbolji rookie 1998, deset puta u najboljoj petorci lige, osam puta u najboljoj defanzivnoj petorci… i ispunio mu se san da nastupi na Olimpijskim igrama. U Atini 2004. sa reprezentacijom SAD osvojio je bronzanu medalju.

Jedini je igrač u istoriji NBA koji ima više od 1000 pobeda sa jednim timom, a uz Kareema Abdul-Jabaara jedini sa 26.000 poena, 15.000 skokova i 3.000 blokada. U svih 19 sezona sa Spursima igrao je play off. Titule sa Spursima osvajao je u tri različite dekade – 1999, 2003, 2005, 2007 i 2014.

Poseban odnos sa Greggom

Sa suzama u očima pričali su veliki Gregg i Tim jedan od drugom. Njihov odnos u timu bio je specifičan, pun poverenja i razumevanja. “Hvala ti Gregg što si za mene bio više od trenera, bio si mi kao otac,” rekao je Tim.

Borba protiv raka

Timovi roditelji su umrli od raka. Majka od raka dojke kada mu je bilo svega 14 godina. Ona je izvršila veliki uticaj na Tima i njegovu sestru, i on je ističe kao najveću podršku u svom detinjstvu. I Duncanov otac je preminuo od raka tokom play offa 2002. Tim godinama vodi sopstvenu fondaciju koja prikuplja sredstva za borbu protiv raka.

Obožava da igra monopol, žali što nije igrao jedan-na-jedan sa Viltom Čemberlenom i Karimom Abdulom Džabarom. Sa suprugom Ejmi, bivšom čirlidersicom Univerziteta Vejk Forest, ima kćerku Sidni i sina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*