Najniži igrači Lige

Youtube/Screenshot

Visinu ne možeš naučiti. Nepisano pravilo u NBA Ligi, što je u jednu ruku i istina. No, nerijetko se dešavaju iznimke. Ovih 10 igrača su usprkos svom hendikepu, nedostatku visine, itekako dominirali Ligom. Vodimo Vas kroz naš izbor Top 10 igrača u NBA nižih od 185cm !

Honorable Mentions

Damon Stoudemire

Mighty Mouse kako mu je bio nadimak, bio je ubojiti ljevak sjajnog driblinga i šuta. Draftan je u Toronto Raptorse kao 7. pick ukupno. Odlično je odigrao prvu sezonu, postavio rekord u trojkama za rookiea sa 133 pogođene. Kasnije je tradean u Blazerse i tamo s Rasheedom činio ubojiti tandem. Posle je pružao dobre igre u Grizzliesima, a karijeru je završio u Spursima 2008. godine. Osvojio je nagradu za Rookiea godinea karijeru je završio na prosecima od 13,4 poena, 6,1 asist i 1,1 skok.

Spudd Webb

Najniži čovek koji je osvojio takmičenje u zakucavanju! Imao je solidnu karijeru, u Kingsima i Hawksima, dok je čak i jednu sezonu igrao u Europi, u Italiji tačnije u Veroni. Najpoznatiji po sjajnom odrazu, bio je dosta dobar šuter, pogotovo s linije bacanja gde je jedne sezone imao čak preko 90%.

10 Earl Boykins

Prošao je mnogo toga dok je napokon stigao u ligu. Visok samo 165cm, no to ga nije sputalo da u dresu Nuggetsa bude vrlo bitan faktor s klupe. Prošao je puno klubova sve do u spomenutih Nuggetsima napokon nije dobio priliku. Tamo je zabijao preko 12 poena i imao preko 6 asista u proseku, što je neverovatno uzeći u obzir njegovu visinu. Igrajući u Nuggetsi došao je i do rekorda. Postao je najniži igrač koji je ubacio 30+ poena. To je uradio u utakmici protiv Pistonsa, ubacio im je 32 poena u pobjedi. Kasnije je igrao čak i po Europi, u Virtusu iz Bologne a posle se vratio u NBA u dresu Wizardsa, da bi se na kraju umirovio u Rocketsima 2012. godine.

9 Terrel Brandon

2x puta Allstar, jedan od najboljih low post bekova ikada, Cassell je s njim najbolje naučio igrati pod košem kao bek. Odličan scorer u Cavsima, kasnije postao i odličan dodavač u Wolvesima. Sjajan niski igrač ujedno i prvi na našoj listi sa Allstar nastupom.

8 Mookie Blaylock

Sjajan obrambeni igrač. Radio je sve po malo, no obranu je doktorirao. Jedan Allstar nastup, ali čak je 6 puta bio izabran u Alldefensive petorku lige. 2 puta je predvodio ligu po ukradenim loptama, te je vodeći u povijesti Hawksa po pogođenim trojkama i ukradenim loptama!

USA TODAY Sports

7 Muggsy Bouges

Sitni Muggsy se provlačio kroz noge igračim na Allstaru, trash talko je s Jordanom i bio pravi vođa na parketu. Najniži igrač ikad koji je igrao u ligi, a opet bio je vrlo dobar u Hornetsima. Interestantno je da je bio saigrač sa najvišim igračem ikada u NBA Manute Bolom. Bili su suigrači u Bulletsima, današnjim Wizardsima.

6 Calvin Murphy

Izabran u Rookie petorku, najniži igrač koji je izabran u Hall of Fame, te najniži igrač na Allstaru (Isiah Thomas je još jedan, ali Calvin je bio prvi). Izuzetno konstantan tokom čitave karijere, najbolje dane je proveo u Rocketsima. Nagrađen Allstar nastupom 1979. godine, a karijeru završio sa prosecima od čak 17,9 poena 4,4 asista.

5 Isaiah Thomas

O ovom momku smo već pisali Prava je šteta što se desilo Isaiahu. Nakon tradea iz Bostona njegova se karijera u potpunosti preokrenula. U Cavse je došao povređen, ispao je iz rotacije, a nakon toga nikako da pronađe ritam. Lakersi su bili samo prijelazni period, Nuggetsi su ga rijetko koristili. Tek je ove sezone dobio kakvu takvu šansu u Wizardsima. Prava šteta, kada je bio na vrhuncu bio je treći strijelac Lige u velikoj konkurenciji, a još uvijek pamtimo 53 poena koja je ubacio baš – Wizardsima.

4 Tim Hardaway

Izmislio crossover dribling, jedan od najboljih playmakera ikada. Sjajan dribling i osećaj za asist, lomio je zglobove širom lige. 5 puta Allstar, 3 puta u 2. All Nba petorci a jednom i u prvoj. Bio član popularnog Run TMC trio sa Mullinom i Richmondom koji su harali ligom u dresu Golden State Warriorsa. Umirovljen dres u Miamiu dovoljno govori kakav je bio igrač Mr. Crossover Tim Hardaway !!

3 Chris Paul

Jedan od najboljih playmakera današnjice. Neverovatan osećaj za asist, nekad nam se čini da vidi akcije čak i prije nego što se dogode. Počeo u Hornetsima nakon sjajne karijere na Wake Forestu, napravio od njih playoff ekipu i zajedno s Westom činio ubojit duo. Kasnije prelazi u Clipperse gdje i dalje nastavlja domnirati. Raspad Lob Citya odveo ga je u Rocketse koji su bili jako jako blizu naslova. Baš povreda Paula u playoffu pomogla je Warriorsima da preokrenu seriju. Sada je opet u novoj ekipi. Pod njegovim mentorstvom mlada ekipa Thundera izgleda sjajno i kako sada stvari stoje sigurno su u playoffu. Ako ga bude bilo… Nekoliko puta najbolji asistent lige, višestruki Allstar i jedan od najboljih obrambenih igrača lige, CP3 Chris Paul

2 Isiah Thomas

Omaleni Thomas je jedan od najbolji igrača uopšte u ligi. Bio je deo sjajnih Pistonsa, ekipe koja je zadavala najviše problema najvećem ikad Jordanu. Popularni Bad Boysi osvojili su 2 naslova, a Thomas je bio njihov glavni igrač. Pun izvrsnih individualnih predstava, kao npr 25 poena na jednoj nozi , 12 puta All star, MVP finala, 3 puta prva petorka lige i još 2 puta MVP Allstar utakmice. Sjajna karijera je iza njega, da nije bilo sukoba s Jordanom imao bi i koju Olimpijsku medalju oko vrata.

1 Allen Iverson

Možda i najbolji niski igrač ikada. Sjajan scorer, crossover možda i najbolji ikada. Vodio je sam očajnu ekipu Sixersa do velikog finala, praktički samo Mutombo je bio igrač vredan spomena iz te ekipe. Polomio je stotine zglobova dok je bio u ligi, izuzetno atrakitivan ali i efikasan. Popularni The Answer Allen Iverson!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*